АКТУЕЛНО

Марија Иванова – Чудеса избора у Молдавији


У навечерју смо парламентарних избора у Молдавији. Геополитички Молдавија је место где се ломе копља различитих центара моћи.

Суседна Румунија са доста пажње прати развој догађаја, а Украјина је заузета својим проблемима, тако да ова земља, која има два велика суседа, има уз проблем Придњестровља и нерешено питање геополитичког смера у ком ће ићи. Запад је заинтересован за јачање свог утицаја и он различитим методама јача, сад када је пажња руске јавности усмерена више ка бурним дискусијама о шансама председничких кандидата у Украјини, овај други изборни процес некако остаје мање примећен, иако са не мањим значењем за Русију, јер 24. фебруара 2019. у Молдавији се одржавају парламентарни избори.

Очекује се да већи број места у новом сазиву парламента буду распоређена међу трима политичким опцијама. Фаворит предстојећих избора је опозициона Партија социjалиста Републике Молдавије, која је фокусирана на обнављање тешње сарадње с Руском Федерацијом. Други противник владајућег режима је десни блок ACUM, подржан активно од стране Запада. Према прогнозама политолога, Демократска партија Молдавије, која је засад на власти и коју контролише олигарх Владимир Плахотњук, такође може да добије значајан број мандата. Према истраживањима, која је спровео амерички Међународни републикански институт (IRI), владајући режим није по вољи народа, и Молдавци траже неко ново решење. Штавише, садашњи режим се не допада ни Западу, ни Москви. Основни разлози за то су цветајућа корупција и деградирање демократских процедура и процеса. Чини се да је режим пред својим крајем.

Молдавска политика, ипак има своје особености, може се рећи чак и чудеса. Овом приликом да кажемо пар речи о партији „Шор“. Њу можемо назвати новом надом Плахотњука, одређену да понови ефект „Наше партије“ – фаворита парламентарне кампање током 2014. године, која је била оборена непосредно пре избора.

Лидер партије „Шор“ – Илан Шор је добро позната особа, али не само у Молдавији. Богати бизнисмен је познат по раширеним контактима и у Русији и Израелу. Тако, Ренато Усати, оснивач „Наше партије“, у видеу, објављеном на интернету тврди, да је Шору улазак у Руску Федерацију био забрањен још током јануара 2015 г. на најмање шест година. Према једној од верзија, забрана уласка можда је била наложена зарад нанесених штета низу руских банака као резултат финансијских превара. Вероватно да је одлука Русије у односу на Шора утицала на решавање његове будуће судбине у Молдавији. Током лета 2017. године суд у Кишињеву га је осудио на 7,5 година затвора за финансијске махинације. Како су више пута саопштавали медији, махинација, у којој је он учествовао, је толико велика, да је у земљи називају „преступ века“, а тужилац је тражио чак 19 година затвора за Шора. Подсећамо, да је током јесени 2014. године, у навечерје парламентарних избора, из три молдавске банке била извучена 1 милијарда америчких долара – сума, еквивалентна у то време са 12% бруто домаћег производa целе Републике Молдавије. Да би се украо новац, преварантима су били неопходни само неколико дана, тако да су банке на принципу финансијске вртешке кредитирале компаније, контролисане од стране Шора. Касније су та средства била пребачена на летонске банковне рачуне и на рачуне компанија из Велике Британије или из Хонг Конга. У време те махинацијске афере све банке су биле повезане са бизнисменом, пошто је он заузимао положај председника борда директора у Banca de Economii, а такође био је акционар у Ваnса Sociala и Unibank. Како је установила независна компанија Kroll, унајмљена од стране Националне банке Молдавије да истражи проневеру, чак су инкасаторската кола, којима су транспортовани документи из банке Banca de Economii и која су касније пронађена спаљена, припадала фирми за обезбеђење Klassika Force у власништву споменутог Илана Шора.

Као резултат тога буџету земље је нанета огромна штета, јер је наложено Националној банци Молдавије да попуни неочекивану финансијску рупу. Сам Илан Шор био је задржан током јуна 2016. године због сумњи за прање новца, а током августа је стављен у кућни притвор по оптужби за „злоупотребу службеног положаја током управљања банком“. Шор је сарађивао у истрази. У суштини, на бази његових исказа, био је ухапшен и касније осуђен на 9 година затвора бивши молдавски премијер Владимир Филат. Шор досад није успео да се извуче из факта, да постоји донета пресуда. Адвокат бизнисмена је изјавио, да ће се жалити на пресуду, али досад, према информацијама јавно доступним то није урађено. Заправо, како и може да се претпостави, дело је каснило намерно и не само да Шор није лишен слободе, већ је током 2015. године постао градоначелник града Орхеја, а води и партију са његовим сопственим именом – Partidul „ȘOR”.

Судећи по свему, у садашњој кампањи Шор траљаво копира Ренато Усатија из 2014. године. Ипак, Партија “Шор” има раст рејтинга и прећи ће цензус, па је нада Плахотњука оправдана. Да оставимо сад по страни нејасноће у законодавном систему Републике Молдавије, који дозвољава људима, чија је кривица доказана на суду, да учествују и да заузму јавне функције, па да са тим користе и на тај начин административне ресурсе. Чести су концерти и руских звезда, хуманитарне акције, громка обећања, а све са циљем – да се убеди бирач проруске оријентације.

Илан Шор је типични олигарх без политичких убеђења и идеолошких ставова, који има за циљ да опстане како-тако и да послужи Плахотњику представљајући се као проруски човек. Велика пропагандна машина убеђује молдавског бирача, који је наклоњен сарадњи с Москвом, да је баш та опција блиска и нешто ново, јер доводи руске певаче пред збуњену молдавску омладину, а зар није мало нелогично да буде проруски оријентисан неко, коме је улаз у Русију забрањен? Да ли ће ову мишоловку молдавски родољуби препознати остаје да се види. Спиновање јавности је толико велико, јер владајућем режиму и одговара успех таквих опција.

Сигурно да је забрана уласка у Руску Федерацију оваквим политичарима и(ли) бизнисменима оправдана, јер са таквом репутацијом, могли би да штете Москви. Можда ће ово допринети да на власт у Кишињеву дођу здраве политичке снаге, које би биле некорумпиране и које умеју да воде земљу у оном смеру, где већина Молдаваца и тежи.

Аутор: Марија Иванова, новинар из Софије

Превод: Горан Игић

——————–

14.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић