АКТУЕЛНО

Створени су услови за транспорт опасних материја кроз тунел „Врачар“


„Инфраструктура железнице Србије“ издала је саопштење којим демантује наводе новинара Мише Бркића о транспорту опасних материја кроз тунел „Врачар“. Саопштење преносимо у целости.

Фото: Лого

Поштовани, поводом текста који је објављен у дневном листу „Данас“ у понедељак, 11. фебруара 2019. године, аутора Мише Бркића, под насловом „Тунел испод центра Београда забрањен за опасан терет“, достављамо Вам следећу информацију, са молбом да је објавите у првом наредном броју:

„Изјава о мрежи“ на коју се Ви позивате, није донета у децембру 2018. године, како Ви то у тексту наводите.

„Изјаву о мрежи“ донела је у јануару 2018. године „Инфраструктура железница Србије“. Према важећим законским прописима у области железничког саобраћаја, Влада Републике Србије нпр. даје сагласност на висину цене приступа железничкој инфраструктури, док све остале одредбе „Инфраструктура железница Србије“ може самостално да доноси и мења у складу са новонасталим условима.

Након доношења „Изјаве о мрежи“, пошто су створени услови да се транспорт опасних материја одвија кроз тунел „Врачар“, о томе су донети 29.јуна 2018. године телеграм, а затим 30. јануара 2019. године и Упутство којима „Инфраструктура железница Србије“ самостално уређује ову област. Реч је о извршним и обавезујућим документима за све учеснике у саобраћају, који су донети након објављивања „Изјаве о мрежи“. Са садржајем наведеног телеграма и упутства били су упознати сви железнички превозници, а њихове одредбе су у потпуности поштоване, тако да железнички саобраћај у међувремену нормално функционише, у складу са датим телеграмом и Упутством.

Све ове новонастале промене и измењене одредбе су општег карактера, на које Влада Републике Србије не даје сагласност, сублимирају се кроз Изјаву о мрежи за важећи Ред вожње и биће објављене као пречишћен текст.

Такође, све новонастале измене биће обухваћене и новим текстом Изјаве о мрежи, која ће бити објављена у фебруару 2019. године, за Ред вожње 2020. године.

Доношење ових докумената није ни у надлежности Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ни у надлежности Владе Србије, већ искључиво у надлежности „Инфраструктуре железница Србије“. Овде се дакле ради искључиво о ажурирању нормативних аката, јер наведено упутство и телеграм имају у потпуности извршни и обавезујући карактер за све учеснике у организацији железничког саобраћаја и превознике.

ИЗВОР: ДАНАС

***

ПОВЕЗАНО:

*Због затварања железничког коридора 10 тунел „Врачар“ потпуно отворен за превоз запаљивих терета и отровних материја

———-

11.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић