АКТУЕЛНО

РЕАГОВАЊЕ: Саопштење ректора Универзитета у Београду поводом коментара министра Шарчевића


Преносимо саопштење ректора Универзитета у Београду поводом недавног коментара министра Шарчевића о учешћу академске заједнице у суботњим протестима.

Саопштење за јавност, фото bg.ac.rs

Поводом недавног коментара министра Шарчевића о учешћу академске заједнице у суботњим протестима, сматрам да је потребно подсетити на следеће:

1. Уставом Републике Србије сваком грађанину и грађанки зајамчена је слобода мишљења, изражавања, мирног окупљања, као и упућивања петиција. Та права припадају и члановима академске заједнице, уз обавезу да унутар универзитета делују политички неутрално.

2. Закон о високом образовању дефинише принципе на којима се заснива делатност високог образовања. Међу њима су: отвореност према јавности и грађанима, уважавање хуманистичких и демократских вредности националне и европске традиције, и поштовање људских права и грађанских слобода,

3. Универзитет у свом Кодексу професионалне етике подржава и подстиче слободу мишљења и изражавања чланова универзитетске заједнице. Сходно томе, чланови академске заједнице имају право на јавно иступање и слободу изражавања, укључујући и наступе пред публиком и у средствима јавне комуникације.

4. Личност сваког члана универзитетске заједнице, коју чине наставно и научно особље, студенти, сарадници и ваннаставно особље, мора увек да буде поштована, у складу са уставним и законским јемствима интегритета, достојанства и права на приватност.

проф. др Иванка Поповић

ректорка

Универзитета у Београду

ИЗВОР: bg.ac.rs

***

ПОВЕЗАНО:

*Љубинка Боба Недић: Небитно име – Младен

——–

8.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Хвала реторки госпођи професорки др Иванки ПОПОВИЋ на језгровитом реаговању заснованом на Уставу.

  Ради целовитости, под изостављеном тачком 5:

  Јемчи се аутономија универзитета, високошколских и научних установа.
  Универзитети, високошколске и научне установе самостално одлучују о своме уређењу и раду, у складу са законом.
  Члан 72 Устава

  Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији

  Liked by 1 person