АКТУЕЛНО

Железнице Србије: Транспорт опасних материја кроз Београд потпуно безбедан


Транспорт опасних материја железницом кроз Београд потпуно је безбедан, саопштило је предузеће Инфрастуктуре железнице Србије (ИЖС).

У одговору на питања Радија Слободна Европа (РСЕ), након писања штампе о ризицима транспорта опасног терета кроз Београд, наводи се да пругом кроз Врачарски тунел, који се испод центра главног града Србије простире у дужини од 3,5 километра од Ветеринарског факултета до станице Вуков споменик и Панчевачког моста, од 1. јула 2018. свакодневно пролази двадесетак теретних возова, од којих у просеку седам до осам транспортује опасне материје.

Foto: Pixabay/ArtisticOperations

ИЖС наводи да овом трасом теретне композиције саобраћају од 1. јула 2018, када је обустављен железнички транспорт на обилазној прузи око Калемегдана и дотадашњој Главној железничкој станици.

Како су раније објашњавали надлежни, до тада је овом обилазницом углавном транспортован сав опасни терет, хемикалије и разне друге сировине, већином за потребе хемијске и нафтне индустрије у Панчеву али је та траса укинута када су шине уклоњене након почетка изградње стамбено-пословног комплекса Београд на води.

Како саопштавају у ИЖС, транспорт путника и робе пругом кроз Врачарски тунел функционише беспрекорно јер је Железничка станица Вуков споменик, најбезбеднији и најсавременији објекат Инфраструктуре железнице Србије, од јула у потпуности оспособљена и за саобраћај теретних композиција.

“То је укључило и све безбедоносне и сигурносне системе у станици “Вуков споменик”, а испуњени су сви захтеви инспекција задужених за ову област,“ саопштило је предузеће Инфрастуктуре железнице Србије.

Теретне железничке композиције кроз тунел Врачар саобраћају током целог дана, док транспорт опасних материја том трасом пролази само у термину када је станица Вуков споменик затворена за путнички саобраћај.

Како тврде у ИЖС, таква организација није урађена из безбедоносних разлога.

“Опасне материје транспортују се у то време искључиво из психолошких разлога, како не би пролазиле кроз станицу Вуков споменик док у њој има путника,” наводе у ИЖС.

У том предузећу наглашавају да тунел Врачар и станица Вуков споменик у потпуности могу да прихвате сав теретни железнички саобраћај који пролази овим правцем, као и да се теретне композиције прегледају пре уласка у Врачарски тунел.

Овим правцем железничке композиције иду у такозваном “хладном режиму”, што значи да их заједно са искљученим дизел локомотивама кроз тунел превлаче електро локомотиве.

“Таква је ситуација са теретним и са путничким возовима и то је прописано техничким условима за железничку станицу Вуков споменик пре две деценије када је изграђена,” наводе у ИЖС.

Транспорт железницом кроз Београд додатно је повећан од 1. фебруара 2019, када је обустављен железнички саобраћај између Старе Пазове и Новог Сада због изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште. Од тада се комплетан теретни железнички саобраћај између Београда и Новог Сада одвија помоћним превозним правцем Панчево–Орловат–Римски Шанчеви–Нови Сад.

„У складу са овим изменама, од 1. јануара теретни возови између југа и севера, као и према Банату, саобраћају кроз београдски тунел Врачар,“ саопштава ИЖС.

Као будуће трајно решење за транспорт теретних железничких композиција и опасних материја на подручју Београда у предузећу Инфрастуктуре железница Србије наводе изградњу 29 километара дуге обилазнице Бели Поток–Винча–Панчево.

ИЗВОР: Радио Слободна Европа / ДАНАС

***

ПОВЕЗАНО:

*Због затварања железничког коридора 10 тунел „Врачар“ потпуно отворен за превоз запаљивих терета и отровних материја

—–

7.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић