АКТУЕЛНО

Мајка дечака ухапшеног због ношења макете вешала – Мој син је најмлађи политички затвореник у Европи


Сања П: МОЈ СИН ЈЕ НАЈМЛАЂИ ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК У ЕВРОПИ

07/02/2019 Предраг Поповић

Сања П, мајка малолетног Николе, који је ухапшен због ношења макете вешала на протесту, упутила је отворено писмо Александру Вучићу, којим га је обавестила да је њен син најмлађи политички затвореник у Европи.

– Од Вас ништа не тражим, нити Вас молим за било какву услугу. Само Вас обавештавам, као најодговорнијег човека за стање у држави, да знате да у Србији нема правосуђа и нема правде и да су судство и тужилаштво највећи проблем наше државе. Нажалост, мој Никола је данас затворен у ћелији београдског Централног затвора. Он је најмлађи политички затвореник у Србији. Он је притворен без постојања било каквог кривичног дела. Тамо су га сместили јавни тужилац и судија, не по закону и правди, већ по притиску политике. Правничка јавност је већ рекла свој став о томе. И Ви сте дипломирани правник и врло добро знате да Никола није учинио никакво кривично дело, као и да му се никако није смео одредити притвор – наводи се у писму маме Сање.

Писмо је упућено на праву адресу, пошто је Вучић заиста најодговорнији за целокупно катастрофално стање у држави, па и за политичку и правосудну тортуру над свима који засметају напредњачком режиму. Вучић, као што мајка Сања истиче, добро зна да малолетни Никола није извршио никакво кривично дело, али владар не дозвољава да закон, правда и истина ограничавају његову тиранију.

– Никола је, на његову несрећу, данас постао најмлађи политички затвореник у Европи, симбол политичког и правног насиља, чији су извршиоци Више јавно тужилаштво и Виши суд у Београду. Овај случај показује слику у каквој држави живимо и колика неправда влада у Србији. Сада, кад сам лично доживела немоћ да своје дете заштитим од отвореног кршења закона и видела какво насиље над правдом се врши од стране оних чији је посао да се старају о примени закона, морам да кажем да је јадна држава у којој се не поштује закон и где малобројна каста привилегованих може да ради шта хоће. Е, Ви сте председник једне такве државе. „Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом“, рекао је мудри Његош. Као обичан грађанин, самохрана мајка, нисам утицајна и немам новац, медије и политичку моћ и не могу у овом тренутку да заштитим своје дете од самовоље и злостављања политичких и правосудних моћника, али добро знајте да ћу се за Николу борити као лавица. А имам још једну жељу – да ничије дете више не доживи оно што се десило Николи – написала је Сања.

Тортуром над малолетним Николом, Вучић је злоупотребио утицај на правосуђе и доказао да му закон лежи у топузу. То и не чуди, пошто сви његови политикантски трагови смрде нечовјештвом. Да би испунио своје лукративне интересе, Вучић је, хушкањем на рат, у гробове већ гурнуо бројне жртве, међу којима има и деце много млађе од Николе Пилиповића. Никад није сносио ни правну, ни политичку одговорност за хиљаде деце која су страдала у ратовима, које је он заговарао док је био радикал. Ни он, нити било ко од његових саучесника у напредњачким злочинима, није одговарао ни за смрт бебе, која је погинула у удесу хеликоптера 2013. године. Кад се погледају трагови његове смртоносне прошлости, остаје само нада да ће Никола жив и здрав изаћи из притвора, као што је његова мама Сања изашла из Српске напредне странке.

– Мој отац и ја се водимо као сигурни гласови Ваше странке. Редовно нас обавештавају о активностима и шаљу возило да нас воде на гласање. Не морате то више да радите. Наше гласове више немате – навела је мама Сања.

Она је свог сина описала као добро дете, на које је поносна.

– Одгајила сам га као самохрана мајка, без ичије помоћи. Нас двоје смо се борили са свим животним тешкоћама заједно пуних седамнаест и по година. Није било лако, јер животне прилике у Србији током Николиног одрастања су биле тешке – беспарица, немање посла и општа клима у друштву. Међутим, заједно смо савладавали препреке. Никола је добар фудбалер, тренирао је тај спорт, али нисмо имали новца и подршке да успе. Никола воли и музику, свира бубњеве и има диплому рокенрол школе. Никола је талентован и за глуму, има освојено треће место у позоришту Дадов. Ученик је трећег разреда средње школе, омиљен је код својих другара и наставника. Несташан је, типично за дечака његових година. Ја сам поносна на свог сина, јер сам родила и одгајила добро дете. Доћи ће дан када ће сви морати да одговарају за своја дела. А, ја сам данас, и поред свега што проживљавам, поносна мајка, јер сам родила једног витеза, кога ова неправда неће сломити – написала је Сања П.

2 replies »

  1. А дал у Европи уопште има неки малолетни политички затвореник?

    Овом одлуком Туилаштво и полиција су учини свој суицид.

    Да сам министар Правде дао бих оставку из моралних разлога.

    Свиђа ми се