АКТУЕЛНО

Именовани чланови комисија за истину о страдању у Сарајеву и Сребреници


Влада Републике Српске именовала је данас чланове међународних и независних тијела – Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година.

ЕПА (Драган Миловановић)

В.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да ће Центар пружити потпуну административно-техничку и финансијску подршку раду комисија.

Којић је навео да су чланови комисија из 12 земаља свијета и да је предсједавајући Комисије за Сребреницу Гидеон Грајф, а за Сарајево стручњак из Израела Рафел Израели.

Грешка
Овај видео запис не постоји

Он је истакао да ће комисија за Сарајево имати седам чланова, а за Сребреницу девет, те да ће кониститутивне сједнице ових комисија бити одржане крајем марта или почетком априла.

Поред Грајфа, чланови Комисије за Сребреницу су Аденрело Синаба из Нигерије, Јукиоса Јапа, Роџер Бајат из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голбарх из Њемачке, Ларенс Алмарфренс из САД и Марија Ђурић из Србије.

Чланови Комисије за Сарајево, поред Израелија су Волтер Манусек из Аустрије, Лоренс Алмарфренс, Дарко Танасковић, из Србије, Ђузепе Закарија, Виктор Безученко из Русије и Патрих Барио.

– Какви год да буду коначни извјештаји комисија, које ће усвојити и Влада Српске, њих морају прихватити сви народи, јер су усмјерени ка истини и помирењу међу народима – рекао је Којић.

Министар правде Српске Антон Касиповић рекао је да рјешења о формирању комисија представљају реализацију закључака Народне скупштине Републике Српске у којима је јасно наглашена основна мотивација за њихово формирање.

Касиповић је истакао да се комисије оснивају због јачања повјерења међу народима, али и обезбјеђивања суживота народа у будућности.

– Комисије чине стручњаци, зналци и неупитни хуманисти. Влада се, на основу приједлога које је добила од Академије наука и умјетности, али и удружења, одлучила за експерте који ће чинити двије комисије – рекао је он.

На првој конститутивној сједници комисија биће усвојен план рада и на основу тога биће конципирани и финансијски планови.

– Основна потреба и идеја је да се расвијетле све чињенице у вези са трагичним злочинима због жртава и њихових потомака – рекао је Касиповић.

ИЗВОР: РТРС

———

7.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић