АКТУЕЛНО

Представници опозиције усвојили Предлог Споразума са народом (ПДФ)


Представници опозиције, одговарајући на позив организатора протеста „1 од 5 милиона“, усвојили су текст Споразума са народом од седам тачака, као предлог скупа мера за обезбеђивање поштених избора и враћање демократских начела и владавине права након победе над Вучићевим режимом.

Савез за Србију Фото: В. Стојсављевић (архива)

Свој потпис на овај документ ставили су оснивачи Савеза за Србију (Драган Ђилас, Бошко Обрадовић – Двери, Зоран Лутовац – Демократска странка, Небојша Зеленовић – Заједно за Србију, Милан Стаматовић – Здрава Србија, Борко Стефановић – Левица Србије, Вук Јеремић – Народна странка, Славиша Ристић – Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“, Јанко Веселиновић – Покрет за преокрет, Жељко Веселиновић – УСС Слога), Јован Јовановић – Грађанска платформа, Зоран Живковић – Нова странка, Сергеј Трифуновић – Покрет слободних грађана, Борис Тадић – Социјалдемократска странка, Татјана Мацура – Странка модерне Србије, самосталне посланице Ана Стевановић и Мариника Тепић.

Цео текст документа можете прочитати овде у ПДФ формату.

Овим Споразумом опозиција се обавезује да ће се заједнички борити за слободне медије и поштене изборе, али и да, уколико се не испуне услови за фер изборни процес, на изборима неће учествовати.

Такође се обавезује и да ће се „супротстављати насиљу“ и заштитити све угрожене грађане „који се нађу на удару песнице власти због другачијег мишљења“, наводи се у саопштењу.

Потписници Споразума прихватили су и обавезу да ће „обелоданити и преиспитати све акте који су до сада усвојени и које би садашњи недемократски режим усвојио, а који угрожавају државне и националне интересе“, као и да ће напустити рад свих скупштина у којима су укинута демократска начела.

Представници опозиције обавезали су се и да ће, када се успоставе услови за слободне изборе, радити на формирању једне заједничке листе, на којој би поред страначких кандидата били и представници синдиката, струковних и грађанских удружења, студената, професора, академика и јавних личности.

Након избора, биће формирана Влада стручњака која има период од годину дана да уведе дефинисане системске мере, након чега ће бити расписани слободни избори.

Споразум са народом чине и два прилога – раније потписани Заједнички услови опозиције за спровођење слободних и поштених избора и Дефинисане обавезе Владе стручњака. Како се наводи, Влада стручњака имаће дванаест кључних задатака.

То су успостављање независног судства и самосталног тужилаштва, независности Уставног суда, увођење специјалног тужиоца за корупцију, организовани криминал и трговину утицајем.

Затим, оснаживање улоге Државне ревизорске институције у контроли трошења буџетских средстава, утврђивање критеријума за избор јавних функционера, заштита независних и регулаторних тела и институција од страначких утицаја.

Као задаци Владе стручњака наводе се и лустрација, испитивање порекла имовине, успостављање социјалног дијалога и обештећење државним мерама оштећених грађана, измена изборног законодавства и поштовање права на локалну самоуправу, истиче се у саопштењу.

Споразум са народом потписници ће понудити представницима протеста „1 од 5 милиона“, али и осталим грађанима Србије, и спремни су да прихвате сваки суд јавности – политички и морални. Договорено је и да овај документ остане отворен за приступање других потписника, те да ће се наставити заједнички протести широм Србије до испуњења свих захтева.

Обрадовић: Споразум са народом прави одговор на захтеве протеста

„Ово је озбиљан кровни документ који даје смернице како до смене Вучића и како треба да изгледа Србија после ове криминалне власти. Веома је важно да останемо заједно на протестима и да сви заједно станемо иза овог споразума“, изјавио председник покрета Двери Бошко Обрадовић.

ИЗВОР: ДАНАС

***

Predlog-sporazuma-sa-narodom

https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2019/02/Predlog-sporazuma-sa-narodom.pdf?x33771

———-

6.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Споразум са самим собом и са Вучићем. Имају исти став по кључном питању. За њих Косово и Метохија не постоји. За њих постоји независно Косово и Велика Албанија, која ће обухватити и део централне Србије и пола Црне Горе.

    Свиђа ми се

  2. Tacno Milennko,nama je za pocetak potrebno STARATELJSTVO i lekarska nega.Ova prevara sa takozvanim protestom svake subote u stvari organizuje sam AV.Sve je to ista ekipa koja se ponekad obogati nekil novim “patriotom“i tako u krug vec 30 godina.Sva ta ekipa pretstavlja udruzenu politicku bandu kriminalaca,kako bre to da narodu nije jasno?!,zar smo bas toliko bolesni? I zato,celokupna pozicija i opozicija ,bez izuzetka,treba da zavrsi u apsu,sve ih potovariti u vagone pa u zatvor.Bez njih bi Sbija za nekoliko godina,ne vise od 2-3 postala raj na zemlji kojoj nikakva pomoc mmf-a ne bi bila potrebna a ni kojekakvi klubovi.Bili bi ,kao sto smo nekada i bili,najjaca drzava na celom svetu.Uslov je samo da se sva lopovska bagra ,milom ili silom pohapsi,svi,svi i bas svi dosada koji su nas “uspesno“vodili.Zapamtite,starateljstvo nas jedino spasava ,ovi sigurno ne.Zapamtite i to da su ovi protesti u stvari Vucicevi protesti.Narode,vec kada ides tamo da se bunis,ponesi kuke i motike pa napred u oranje i kopanje,jedino tako i nikako drugacije se mafija ne moze skinuti sa vlasti.

    Свиђа ми се

  3. Људи! Ко је овде луд? Зар опет? Ђилас, Стефановић, Јеремић, Тадић….. Може ли та багра да престане да нас интелектуално понижава? Има ли овде поштених па да их отворена срца подржимо.? Народе, како уопште можеш да станеш иза тих компромитованих и искварених личности? Ово полако долази до тачке да ћу се стидети што сам Србин.

    Свиђа ми се