АКТУЕЛНО

Вукосављевић: Немачки досије о Јасеновцу биће дигитализован


Оригинални њемачки досије о усташким злочинима над Србима и Јеврејима у Јасеновцу и Старој Градишки и на другим подручјима Независне Државе Хрватске, који је послије 78 година доспио у документацију Архива Војводине, биће научно обрађен и дигитализован, изјавио је министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић.

Владан Вукосављевић , фото: РТС

– Послије научне обраде поменутог материјала, спремни смо да учинимо све да се он сачува и дигитализује – рекао је Вукосављевић за Вечерње новости.

Он је навео да је за сада познато да је ријеч о њемачким изворима и напоменуо да вредновање самог садржаја треба препустити стручњацима.

Према његовим ријечима, Министарство је вољно да се укључи у заштиту не само када је ријеч о поменутој документацији, већ и о другим садржајима.

– На то нас обавезује његовање културе сјећања на огромне српске жртве у Јасеновцу – додао је Вукосављевић.

Лист наводи да све показује на то да су досије на 300 страница, са аутентичним њемачким меморандумима и печатима, водиле службе потчињене Гестапоу. До детаља су описана мучења, а тек потом убијања стараца, дјеце и жена. Дио документације су и 63 потресне фотографије.

Директор Архива Српске академије наука и уметности у Сремским Карловцима Жарко Димић скреће пажњу и на писмо које је кардиналу Алојзију Степинцу упутио свједок, који детаљно описује настрашнија мучења жртава које су усташки зулочинци прикивали на пањеве, живима им спаљивали кожу, бацали их у креч…

Писмо Степинцу Нијемци су такође превели на њемачки језик и архивирали га у овом досијеу.

– То је само доказ више да је Степинац био упознат о злочинима које су усташе на простору НДХ спроводиле над Србима, Јеврејима, Ромима и припадницима других народа. Ако је тадашњи папа све то знао, наравно да је знао и кардинал Степинац – нагласио је Димић.

Он је оцијенио да би на Сајмишту у Београду требало што прије подићи Музеј геноцида над Србима, Јеврејима, Ромима и осталима, почињеног у вријеме НДХ.

Лист наводи да је овај њемачки досије саставио командант њемачке службе безбједности у окупираном Београду који је био директно потчињен Гестапоу, а деценијама се налазио у фонду Славка Одића /Бихаћ, 1916 – Београд, 2006/ носиоца партизанске споменице, који је у посљератном периоду службовао у Секретријату унутршњих послова, био генерални конзул у Торонту и публициста.

Двије године послије Одићеве смрти досије је откупио Архив Војводине, али је стајао у депоу, док недавно није доспио у руке Небојше Кузмановића, који је прошле године именован за директора те институције у Новом Саду.

ИЗВОР: РТРС

———–

4.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ГОСПОДИНЕ ВУКОСАВЉЕВИЋУ ТУЖИ БРЕ ТЗВ ндх И ватикан НЕДЕЛО ЗЛОЧИН НИКАДА НЕ ЗАСТАРЕВА И ИСПРАВИ лажну комунистичку тзв школу О ЈКВУО И СРБСКОЈ ДРЖАВНОЈ СТРАЖИ ЂЕНЕРАЛА МИЛАНА НЕДИЋА ВИДИМ ДА СИ ВАСОЈЕВИЋ ПА БРАТЕ ПОБОГУ УРАДИ КАКО ЗБОРИМ СВИ МИ ПОТОМЦИ ЈКВУО И НЕДИЋЕВЦИ ЋЕМО ТЕ ПОДРЖАТИ У ТОМ СВЕТОМ ЦИЉУ ТАКОДЂЕ ДА СЕ ИЗБАЦИ ИЗ ШКОЛСКИХ КЊИГА ДА СУ СРБИ НАСЕЛИЛИ У 7 ВЕКУ НАВОДНО ИЗА КАРПАТА ШТО ЈЕ ватикан и бечка нордијска школа ИЗМИСЛИЛА И СЛАГАЛА А СРБСКА ДЕЦА У ШКОЛИ УЧЕ ТУ лаж ШТО ЈЕ ГРЕХ ПРЕД ПРЕЦИМА И ПРЕД ДЕЦОМ ИМА ОЂЕ НА НОВОМ СОКОЋАЛУ КАКО ЈЕ НЕКИ СТОЈАНОВИЋ НЕСРЕТНИ КУВАО ћопоњи БОЉЕ ДА МУ ДАО МИШЈИ ОТРОВ ДА зликовац ЏРКНЕ МЕНЕ БИ БИЛА СРАМОТА ДА СЕ ХВАЛИМ НО ДОБРО ЈЕ ДА СРБИ ЗНАЈУ КО ЈЕ БИЈО ВЕРА А КО ЈЕ БИЈО невера НА КРАЈУ ПОДРЖИ САМО ЈКВУО И СРБСКУ ДРЖАВНУ СТРАЖУ ЂЕНЕРАЛА МИЛАНА НЕДИЋА СВЕ ДРУГО ИЗБАЦИ ТЗВ СТРАДАЛЕ партизане и чифуте цигане ОД ОКУПАЦИЈЕ РСК И КОСОВА МЕТОХИЈЕ НЕ ПОДНОСИМ чифуте УЧИЈО ОД ЂЕДОВЕ ШКОЛЕ чифути СУ ДОНЕЛИ РОБСТВО СРБСКОМ У ПОТОБЉЕЊОЈ ОТАЏБИНИ ОД питера галбрајта то мадлејн олбрајт ОНИ ИМАЈУ СВОЈЕ ФИРМЕ КОЈЕ КРЧМЕ СРБСКО БОГАТСТВО НА СВЕТОМ КОСОВУ МЕТОХИЈИ ЗЛАТО СРЕБРО ЦИНК ИТД А ИМА И НАФТЕ СТО ПОСТО НА СВЕТОМ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ЗАТО ЈЕ ТАЈ окупаторски нато У СТАРОЈ СРБИЈИ ОРГАНСКИ НЕ ПОДНОСИМ партизане ПАМТИ КОЧЕВЈЕ СССС

    Свиђа ми се