АКТУЕЛНО

Приштина: Усвојен статут Трепче и буџет


Тзв.Скупштина самопроглашеног Косова изгласала је данас у раним јутарњим сатима статут рударског комбината „Трепче“. Статутом Трепче предвиђа се регистрација нове компаније у складу са законом донетим још 2016. године.

Статут је усвојен у 2.00 на маратонској седници која је почела у суботу у 11 сати, са 80 гласова за, два против и три уздржана, преноси приштинска Коха. Статутом Трепче предвиђа се регистрација нове компаније у складу са законом донетим још 2016. године

Посланици су изгласали су и буџет за 2019. годину, чиме је спречено да дође до блокаде финансија. За буџет, који предвиђа 2,3 милијарде евра, гласало је 65 од 120 посланика.

Петковић: Приштина жели да протера српски народ

Приштина жели да протера српски народ, што се види на примеру усвајања нацрта статута рударског комбината „Трепче“, а Србија ће учинити све да „Трепча – Север“ настави да функционише, изјавио је данас помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

„Влада Републике Србије је прошле године усвојила и одлуку да се крене у реализацију изградња фабрике акумулатора од 14 милиона евра, помажемо предузеће и раднике кроз ресорна министарства и Канцеларију за КиМ. Чинимо све што је до нас како бисмо сачували комбинат, неопходан за останак српског народа на КиМ“, рекао је Петковић за РТС и истовремено позвао међународну заједницу да реагује.

Он је рекао за РТС да се понавља исти сценарио као 2016. године, када су у косовској скупштини два сата после поноћи посланици усвојили закон о „Трепчи“ који предвиђа конфискацију имовине државе Србије, чиме је „косовска влада“ постала власник 80 одсто целокупне имовине и капитала овог комбината.

Пар дана затим влада у Београду је донела одлуку којом се поништава тај закон, као и све радње и правне последице које проистичу, а једна од њих је и доношење статута који подразумева формирање новог предузећа „Трепча а. д.“ у приштинском систему којим се отварају врата за имплементацију овог закона.

„Када буде основано ново предузеће, садашње управљачке структуре и организационе јединице престају да постоје. То може да значи, свима је јасно, да хоће да блокирају рачуне и зауставе производњу и извоз концентрата олова и цинка, од чега ‘Трепча – Север’ и живи“, рекао је Петковић.

Према његовим речима, то што статут предвиђа нови менаџмент, неће моћи физички да се и оствари, јер је „Трепча – Север“ у Лепосавићу, а најважнији рудници Бело брдо и Црнац су уз административну линију према централној Србији.

Ипак, додаје Петковић, постоји опасност да ће блокирати рачуне и извоз производа и тиме довести у питање опстанак саме „Трепче“ и плате за 3.000 радника.

Димкић: Статут Трепче „мало дете“ у односу на таксе

Усвајање статута рударског комбината „Трепче“ представља даљи корак у низу правног насиља које спроводи Приштина, изјавио је данас генерални директор „Трепче север“ Јован Димкић и истакао да су у односу на то таксе „мало дете“, јер ово може да има далеко више негативне последице од такси.

Косовска скупштина изгласала је ноћас статут „Трепче“ којим се предвиђа регистрација нове компаније у складу са законом донетим 2016. године који, како је Димкић истакао на ТВ Пинк, од почетка има крајње негативан предзнак да се ради о политичком акту који је усмерен пре свега у политичко-правном смислу на отимање државне имовине Србије.

„С професионалног аспекта овај закон је крајње неодржив, о чему смо говорили све ово време. Као што је и закон донет, на исти начин је донет и статут и слободно могу да кажем да се ради о једнонацоналним документима“, рекао је Димкић.

Истакао је да усвајање статута представља даљи корак у низу правног насиља који Приштина спроводи.

„Креирано је на једнонационалној основи, усвојено на једнонациналној основи, а предвиђено је да се примењује за макар две националне заједнице на КиМ. У питању је једно потпуно игнорисање, не занемаривање, него потпуно игнорисање наших интереса везаних за овај најзначајнији и највећи привредни објекат на КиМ“, истакао је Димкић.

Како је оценио, таксе су мало дете у односу на акте који су сада усвојени и који, додао је, могу да имају далеко више негативне последице него што имају саме таксе.

„Када је реч о таксама, на почетку смо мислили да ћемо бити у опасности због хране, недостатка лекова… али се показало да уз помоћ државе ми то лако превазилазимо. Производне компаније као што је ‘Трепча’ имале су у почетку низ тешкоћа, међутим, ми смо се прилагодили свему томе и могу да кажем да биле таксе хиљаду, сто или десет одсто, за нас је практично свеједно. Ми имамо повећање трошкова у финансијском смислу, али таксе, што се саме ‘Трепче’ тиче, нису више ни изблиза такав проблем као што је овај који настаје усвајањем овог статуа и даљим корацима који се предвиђају“, рекао је Димкић.

Он је додао да, према проценама, око 30 до 35 одсто становништва на северу КиМ зависи директно до активности „Трепче“.

Дрецун: Статутом желе да оправдају причу да је Трепча њихова

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас, поводом усвајања статута рударског комбината „Трепче“, да приштинске власти хоће Србију да ставе пред свршен чин – да правним насиљем оправдају причу да је то њихово и да о томе не може да се разговара када буду настављени разговори Београда и Приштине.

„Све ово што се дешава јесте покушај да се једним политичким и правним насиљем наметне став да, од тренутка једностраног проглашења независности Косова, све оно што су привредни ресурси у власништву државе Србије постаје власништво лажне државе Косово и то покушавају да ураде и на северу КиМ“, рекао је Дрецун на ТВ Пинк.

Подсетио је да је Хашим Тачи рекао да, када је реч о разговорима о коначном статусу КиМ, албанска страна апсолутно неће преговарати о „Трепчи“ и хидроелектрани „Газиводе“ – да то треба да буде њихова имовина.

„Они сада хоће да нас ставе пред свршен чин, да тим правним насиљем некако оправдају причу да је то њихово и да о томе не може да се разговара када се буде наставило с разговорима“, рекао је Дрецун.

Како је истакао, статут „Трепче“ је усвојен једнострано и на једнонационалној основи, без уважавања интереса српског народа.

„Они физички не могу да успоставе контролу над тим комбинатом, томе ће се српски народ, радници ‘Трепче’ сигурно супротставити, али могу да ометају пословање тог комбината и тиме додатно угрозе опстанак српског народа јер огроман број људи живи од тога“, рекао је Дрецун.

Говорећи о иницијативи о уједињењу северне и јужне Косовске Митровице, која долази од стране Албанаца, Дрецун је истакао да Албанци прво треба да омогуће услове да се сви Срби протерани из јужног дела Косовске Митровице врате и да могу безбедно да наставе да живе тамо, а онда да говоре о другим стварима.

„Албанци који су отишли током ратних дешавања из дела северне Митровице су се вратили на север, али се Срби уопште нису вратили у јужни део Косовске Митровице. Нека прво то ураде, а онда да говоре о неким другим стварима. Воља српског народа који живи на северу КиМ сигурно није да се Митровица уједини, а то уједињење би значило потпуни нестанак српског народа са севера КиМ“, рекао је Дрецун.

Ђурић: Последице статута Трепче исте као у случају такси

Директор Канцеларије Владе Србије за КИМ Марко Ђурић позвао је данас међународну заједницу да не дозволи спровођење закона о статуту рударског комбината „Трепча“ који је ноћас усвојила приштинска скупштина, наводећи да би то имало исте последице по дијалог као и „антицивилизацијске таксе“ за робу из Србије.

Ђурић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је парламент у Приштини под окриљем ноћи донео закон о статуту „Трепче“ којим се отима стретешки комбинат који упошљава 3.500 радника.

„На делу је наставак покушаја отимања и пљачке наше Трепче из 2016.године. Нема сумње да је Трепча један од стратешких ресурса и они који су се намерили да отму комбинат, намерили су се да пресеку витални доток егзистенције нашем народу“, рекао је Ђурић.

Он је упозорио међународну заједницу да би спровођење у дело статута „Трепче“ произвело последице по дијалог Београда и Приштине, као и таксе које је Приштина увела на производе из централне Србије.

На питање шта очекује од међународне заједнице имајући у виду да таксе још нису укинуте, Ђурић је подсетио на писмо америчког председника САД Доналда Трампа Београду и Приштини у којем је навео жељу за наставак дијалога, а Приштину је позвао да се суздржи од једностраних потеза.

„Шта је примена статута него нови једнострани потез? Ми ћемо у сарадњи са свим партнерима у међународној заједници и сталним чланицама Савета безбедности Русијом, Кином, али и САД разговарати и консултовати се на који начин да се оваква пракса не понавља“, рекао је Ђурић.

Он је навео да ће статут „Трепче“ сигурно бити тема ако у наредним данима буде одржана седница Савета безбедности УН о Косову.

„Сигуран сам да ће наши представници обавестити државе чланице о оваквим настојањима, а још једном упозоравам све да се не играју с овим зато што је то играње са ватром“, поручио је Ђурић.

Статут „Трепче“ више политичка него правна порука Приштине

Усвајање статута „Трепче“ је више политичка него правна порука Приштине, сматра професор на Правном факултету у Косовској Митровици Душко Челић, који не верује да ће Приштина кренути у реализацију те одлуке јер је то за њу, истакао је, не само економски већ и политички ризик.

„Чињеница је да се на овај начин крше својинска права Србије и права свих поверилаца ‘Трепче“’, рекао је Челић за Танјуг и подсетио да давање сагласности на статут „Трепче“ значи операционализацију закона које је косовска скупштина донела у октобру 2016. године.

Тим законом је, како каже, било предвиђено да комбинат прерасте у акционарско друштво са 80 одсто капитала у власништву такозване Републике Косово, а 20 одсто у власништву запослених у комбинату, што је „де факто произвео ефекат конфискације, имајући у виду већинска својинска права Србије у ‘Трепчи'“.

„Давање сагласности на овај статут практично значи операционализацију те одлуке. Остаје да видимо да ли ће Приштина ићи до краја у примени тог статута или не. Још у то нисам уверен јер мислим да то представља не само економски него и политички ризик за Приштину“, рекао је Челић.

Подсетио је да је, након доношења закона о „Трепчи“ 2016. године, Влада Србије донела закључак да се не признају правни и фактички ефекти било каквих радњи поводом тог закона, па тако и поводом статута који је усвојен.

„Ако Приштина крене у реализацију тог статута до краја, очекујем да и Влада Србије одговори на исти начин, у смислу операционализације свог закључка“, рекао је Челић.

Он верује да је усвајање статута „Трепче“ у косовској скупштини више политичка него правна порука Приштине, којом се заправо жели поручити да питање тог комбината није, нити може да буде део преговора о будућем статусу КиМ.

„Приштина на овај начин жели да каже: ‘То је наше и даље руке од Трепче’. Са аспекта права, то је потпуно недопустиво. Реч је о елементарном кршењу права на мирно уживање имовине које је заштићено Европском конвенцијом о људским правима“, рекао је Челић и поновио да не верује да ће Приштина ићи у операционализацију ове, како је закључио, неразумне и сулуде одлуке.

ИЗВОР: РТВ

***

ПОВЕЗАНО:

*Драган Милашиновић: Трепча – нова офанзива Шиптара на српску имовину уз подршку српских власти (1-2)

*Дејан Мировић: Вучић, Трепча и међународно право

*Зоран Чворовић: Говор Раминих речи и Вучићевог ћутања

*Никола Танасић: Шта се подразумева под „нормализацијом односа са Косовом“ и да ли је можда боље бити „ненормалан“

*ДОКУМЕНТИ ЦИА ОТКРИВАЈУ ЗАШТО ЈЕ ЗАПАД ТОЛИКО ЗАИНТЕРЕСОВАН ЗА КОСОВО: Пет пута више вреди од Србије, залихе угља за 16 векова

*НП „ОТАЏБИНА“: Вучић препушта неисцрпно рудно богатство Косова и Метохије немачким компанијама, домаћински нема шта!

*Милашиновић: СРПСКА ЛИСТА ПРОМЕНИЛА СТАВ – О ТРЕПЧИ ЋЕ РАЗГОВАРАТИ СА ХАРАДИНАЈЕМ НА „ЕКСПЕРТСКОМ“ НИВОУ

*Мр Новак Бјелић: Отимање „Трепче“ почело десантом три хиљаде војника КФОР-а

*

*Никола Влаховић: Америчко-албанском окупацијом Косова и Метохије, Србији није отето само историјско и духовно седиште, него и сва њена материјална добра – Хоће ли отето бити проклето?

*Немци би, као и у Другом светском рату, да експлоатишу српску руду – а Вучић им помаже

*ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Како је српско Косово постало амерички ранч?

*Јово Вукелић: Понуда за продају Косова и Мeтохије

*Драган МИЛАШИНОВИЋ: Трепча као воља и представа

*Ратко Паић: Србија је показала зубе, али апетит „ослободилаца“ и њихових штићеника је велик

*Иван НИНИЋ: Косово и Метохија: Брутална узурпација српске имовине (I део)

*Иван НИНИЋ: Косово и Метохија: Брутална узурпација српске имовине (II део)

*

———-

3.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић