АКТУЕЛНО

Јадовно 1941. – одлука да се злочин геноцида над православним Србима током Другог светског рата од стране НДХ именује као ПОКОЉ


Pokolj.org, 27.1.2019.

Институције српског народа, научна и стручна јавност као и српско друштво у целини, до сада се нису терминолошки одредили према злочину геноцида који је почињен над православним Србима од стране Независне Државе Хрватске.

Док је геноцид над Јеврејима именован и планетарно познат као Холокауст (или Шоа) а геноцид над Ромима већ деценијама познат као Порајмос, геноцид над српским народом до данас није имао препознатљиву и ексклузивну терминолошку одредницу.

Мотивисани и вођени наведеним чињеницама а желећи истакнути важност овог питања, Скупштина удружења Јадовно 1941. из Бањалуке одлучила је да злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске именује као:

С тим у вези, донета је и одлука да се овај назив користи и промовише у свим писаним, говорним и другим врстама комуникације у јавном простору.

Одлучено је и да дефиниција овог појма гласи како следи.

Покољ је назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на целом њеном територију.

Покољем је обухваћено више од милион Срба који су пре 1941. године живели на подручју које је покривала Независна Држава Хрватска.

Са законским одредбама донесеним од стране Поглавника Независне Државе Хрватске, државних министарстава и Главног усташког Стана, сви органи извршне и судске власти у Независној Држави Хрватској били су укључени у Покољ.

Покољ, геноцид над православним Србима, укључивао је економски терор и конфискацију имовине у приватном власништву, ограничавање кретања и гетоизацију, организацију и спровођење појединачних, групних и масовних убијања, депортацију у концентрационе логоре, присилни прелазак на католичку веру и протјеривање на подручје окупиране Србије.

У Бањaлуци, 24. јуна 2018

1 reply »

  1. БИЛО ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ТО УЧИНИ ЈОШ ДА СЕ ТУЖИ ватикан И ТЗВ римокатоличка црква НЕЋЕ ВИШЕ курват ДА КОЉЕ СРБСКУ ЂЕЦУ ЖЕНЕ И СТАРЦЕ ХЕРЦЕГОВАЧКИ ЧЕТНИЦИ СУ СЕ ОСВЕТИЛИ ДОБРО курватима И ханџар дивизији У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ КОЛИКО СУ МОГЛИ ПОШТО ИПАК талијани НИЈЕСУ БАШ ТАКО ДАВАЛИ ЗНАК ДА ЧЕТНИЦИ УНИШТЕ ГОРЕ ПОМЕНУТЕ зликовце ПОЛИТИКА И УТИЦАЈ ватикана ЈЕ СПРЕЧИЈО ДА ЧЕТНИЦИ УНИШТЕ ПОТПУНО курвате И балије немци СУ ШТИТИЛИ ТЕ ГОРЕ ПОМЕНУТЕ зликовце И ЛУДИ СРБИ КОЈИ СУ СЛУЖИЛИ петокрачкој банди СССС

    Свиђа ми се