АКТУЕЛНО

УЖИЦЕ: ВИП гробље у центру града!


Према Генералном урбанистичком плану простор парка „Доварје“, заједно са гробљем, чини јединствену амбијенталну целину, због чега није предвиђено увођење нових садржаја у парковски простор. На овом простору је предвиђено унапређење постојеће вегетације и реконструкција система стаза намењених за рекреацију. Пошто је гробље „Доварје“ било једино градско гробље до изградње гробља „Сариће осоје“, капацитет овог гробља је давно премашен. Не постоје капацитети за нова гробна места, већ је једино могуће сахрањивање у постојеће породичне гробнице са турнусом од 25 година.

На седници Градског већа одржаној 19.децембра 2018.године утврђен је предлог одлуке којом се приступа изради Плана детаљне регулације „Гробље Доварје“. Циљ израде Плана је стварање планског основа за проширење гробља „Доварје“, заштиту  јавног интереса, рационално уређивање и коришћење простора и усклађивање планираних решења са ситуацијом на терену. Такође, Планом ће се дефинисати мрежа јавне комуналне инфраструктуре, као и правила уређења и грађења. Рок за израду нацрта плана износи 180 дана од ступања на снагу ове одлуке, која је усвојена на седници Скупштине града 26.децембра.

О овој одлуци Израда Плана детаљне регулације „Гробље“ грађани се нису питали. То је највише засметало становницима улице Ристе Тешића, док већина грађана о овом није ништа знала. Они су, чим су чули за усвајање ове одлуке, покренули петицију против ширења гробља „Доварје“. У тој петицији навели су више разлога против, а то су: то ће бити градског гробље у првој А зони, зато што ће се гробови налазити поред главне улице, свих околних кућа, објеката и локала, изнад насеља које ту постоји преко 150 година, и само неколико метара од стамбених кућа; што ће исећи шуму и уништити парк који је реткост у градској зони; брдо Доварје је пуно подземних вода па самим тим када исечемо шуму може доћи до еколошке катастрофе, клизишта и ерозије, и у свим градовима на подручју Сбрије градска гробља се налазе ван градске зоне.

Ову петицију потписало је до сада преко 500 грађана из улице Ристе Тешића, али и шире.
На једном од састанака станара ове улице поменути су ови разлози, а између осталог, рекли су да је у питању површина од 6 хектара, која би требала да се претвори у гробове.
-Нама нико није рекао, а камоли питао за наше мишљење. Они планирају да прошире гробље са 18 катастарских парцела од којих је мањи број, и то онај до самог гробља, у приватној својини. Све остало је јавна површина. У реду, ако је овим власницима у интересу да се прода земљиште, али ова јавна површина не би смела да се дира. Не можемо да разумемо, у свету се води кампања за свако дрво да се сачува и посади, а код нас би власт да исече целу шуму. Знате шта то значи за град, који је међу најзагађенијим у држави?! Да ли је то стратегија за или против аерозагађења? Имамо ли ми екологе, статичаре у овом граду? Нека они дају своје мишљење! Срамота шта раде! – рекао је један од становника ове улице.
Његова комшиница је додала:
-Ово је прва А зона града. Дакле, неко жели да се сахрани у центру града. Хоће ли то да буде ВИП гробље? Већ се прича по граду да су „неки“ заинтересовани за гробне парцеле. Па то гробље би дошло на главну улицу! Замислите лелеке, попови како певају опело да се простиру главном улицом, а и нама испред кућа. Страшно!

Један од становника ове улице каже:
-Постоји Генерални урбанистички план до 2020.године. У том ГУП постоје програмска одређења за детаљну разраду појединих простора (одржавање постојећих паркова), па тако за парк „Доварје“ пише да простор парка, заједно са гробљем, чини јединствену амбијенталну целу, због чега није предвиђено увођење нових садржаја у парковски простор. На овом простору је предвиђено унапређење постојеће вегетације и реконструкција система стаза намењених рекреацији. А затим о гробљу пише: гробље „Доварје“ заузима површину од 8,2 ха и не задовољава стандарде у погледу локације (непосредна близина стамбених објеката). Пошто је гробље „Доварје“  било једино градско гробље до изградње гробља „Сариће осоје“, капацитет овог гробља је давно премашен. Не постоје капацитети за нова гробна места, већ је једино могуће сахрањивање у постојеће породичне гробнице са турнусом од 25 година. И на крају, додао бих као закључак циљева ГУП-а: гробље „Доварје“ са парк шумом и Партизанским гробљем по престанку укопавања и након конзервације заштитити као споменик културе.

Грађани из Ристе Тешића улице кажу да ово више није само њихово питање, већ питање свих грађана – да ли желе гробље у центру града и да се посече сва шума у парку?

Неколико представника становника ове улице се у среду 26.децембра 2018., пре седнице Скупштине града, састало са председником Скупштине Браниславом Митровићем и начелником урбанизма Зораном Деспићем. Добили су уверења да је ово само израда плана, а да ће грађани имати прилику да се изјасне када буде јавни увид.

У сваком случају, грађани планирају и даље прикупљање потписа против проширивања гробља.

Ипак, познавајући начин рада гласачке машине и интереса појединаца и мањих група, не би нас изненадило, кад буде у фази јавног увида, да ниједан предлог или примедба грађана неће бити усвојен. И на крају, да ли су одборници и они који представљају власт, који хоће да прошире гробље, имали у виду Генерални урбанистички план?

Звездана Григоријевић
ИЗВОР: Ужичка недеља

РЕАГОВАЊЕ: СРАМНА СЕЧА ДРВЕЋА У ЦЕНТРУ УЖИЦА !!!

Свима нама који живимо у Ужицу је јасно да је Ужице један од најзагађенијих градова у Србији а и шире. Свима нама је јасно, сем нашој градској власти која жели да Ужицу ускрати и оно мало дрвећа које нас са великом муком штити од још већег загађења.

Генерални урбанистички план из 2011 дефинише правце уређења и ревитализације парка Доварје. Апсолутно ништа од свега планираног није реализовано. Ова површина престала је да се одржава још крајем 80их година прошлог века. Стазе поменуте у урбанистичком плану не постоје, клупе су временом све нестале и никада ни једна није поправљена или замењена. Редовно кошење траве и укљањање шибља врши се само са друге стране улице у делу парка Вујића брдо. Парк Доварје надлежне службе ЈКП Биоктош покосе само једном у току године и то на измаку лета. И то једно кошење уследи након безброј позива грађана.

На жалост, градско руководство уместо да оплемени постојећи парковски простор 26.12. усваја одлуку израде Плана детаљне регулације са циљем да се старо гробље Доварје прошири за 3 хектара и то на простор парка на делу према улицама Ристе Тешића, Димитрија Туцовића и Бањичка.

Ширење гробља предвиђено је и на део према Бањичкој улици изван парка, испод капеле на потезу на којем се налазе приватне парцеле и објекти. Овај део је ствар договора власника парцела и града.

Глишо Видовић

————

13.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Nije mi jasno na sta se misli kada se kaze da to podrazumeva rekonstrukciju staza za rekreaciji? Nece valjda niko trcati iznedju grobnica? Za ove sto bi se sahranili u centru grada nije nicudo. Od Zaglavka, pa dalje prema Drini imate apsurdonost da se ljudi ne sahranjuju na groblju, vec na livadi, njivi, dvoristu…

    Свиђа ми се