АКТУЕЛНО

У ЗНАК ПАЖЊЕ И ПОШТОВАЊА: Трст слави православни Божић и Српску Нову годину (ВИДЕО)


Одлука градоначелника и општинске власти Трста je да продуже Божић и новогодишње празнике у знак пажње према српској заједници која се налази у овом граду.

Уместо да се скину 7. јануара као и сваке године до сада, декорације главних градских тргова и улица у Трсту ове године ће остати до 15. јануара. Ову одлуку је донела општинска власт и градоначелник Трста, Roberto Dipiazza, у знак пажње и поштовања према Српској заједници која се налази у овом граду, а која по јулијанском календару Божић слави 7. јануара а Нову годину 14. јануара.

Ову одлуку је донела општинска власт Трста и градоначелник Roberto Dipiazza након разговора са портпаролом Српске верске заједнице, оцем Рашком Радовићем.

На ову донету одлуку отац Рашко је рекао: „Веома смо задовољни одлуком Тршћанске општинске власти, а посебно одлуком градоначелника. То показује да Трст одржава своју предивну физиономију мултирелигијског, мултиетничког и мултикултуралног града“, рекао је отац Рашко и додао: „Ми смо то радили у прошлости и то радимо данас. Мислим да многи знају добре раднике, раднике и занатлије који представљају Србе у Трсту. Сви доприносе развоју града. Ми смо солидна заједница која не ствара проблеме. Као религиозна конгрегација образујемо наше суверенисте да живе у пријатељству са својим комшијама упркос културним и верским разликама. На крају крајева, задатак нас хришц́ана је да у сваком човеку пронађемо оно што је добро. Стога се овом приликом захваљујем градоначелнику. Његов гест показује да је Трст град истинског суживота“, закључио је отац Рашко.

Први човек Трста је овом приликом објавио видео на свом профилу на Фејсбуку у ком је честитао Божић Српској православној заједници у Трсту: „Желим Срећан Божић Српској православној заједници у Трсту, и захваљујем им се јер деценијама живе и раде у Трсту доприносећи друштвеном, културном и економском расту града. Због тога одлучио сам да од ове године божићне и новогодишње декорације у Трсту, уместо да буду уклоњене као и увек, након католичког Богојављења, настављају да улепшавају главне градске тргове и улице и за Православни Божић који се слави 7. јануара и за Српску православну Нову годину 14. јануара. Срећан Божић и срећну Српску Нову годину желим свим Србима“, рекао је градоначелник Трста Roberto Dipiazza.

***

Buon Natale alla Comunità Ortodossa di Trieste – Roberto Dipiazza

ИЗВОР: TPKNEWS/ФБ Roberto Dipiazza

 

10.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Заиста ако је у оваквом духу не би било ничег лепшег. Међутим из орловског гнезда је ово можда бенигна трачница за нешто друго. Нажалост морам да се осврнем на њих. Уосталом они електрични свећњаци за почетак кад би били избачени из храма можда би мало спокојније и гледали.

    Свиђа ми се