АКТУЕЛНО

ЈУЖНЕ ВЕСТИ: Стопирани радови на изградњи МХЕ у Ракити због проблема у изградњи


Грађевинска инспекција донела је решење о забрани радова на изградњи цевовода за мини-хидроелектрану у Ракити и радови не могу бити настављени док се не отклоне недостаци који су пронађени. Извођачи радова кажу да ће се жалити другостепеном органу, јер сматрају да налаз није основан.

Цеви кородирале; фото: Љ. Ф.

Кородиране цеви, непостојање бетонске и пешчане облоге на делу цевовода, те неизвршено геодетско снимање терена, недостаци су које је општински грађевински инспектор Владан Савић пронашао 28. децембра приликом ванредног инспекцијског наџора, а на основу пријаве које је поднета општинској грађевинској инспекцији у Бабушници. На основу налаза са терена инспектор је донео решење по којем се радови стопирају.

Извршени радови и грађевински производи не одговарају закону и прописаним стандардима, техничким нормативима и нормама квалитета – стоји у решењу.

Извођачу радова је наложено да отклони све утврђене недостатке, и док то не учини, неће моћи да настави са радовима на постављању цеви за мини-хидроелектрану.

Шеф градилишта Игор Живковић каже да је решење стигло јуче и да ће они поступати по њему. Ипак, најављује жалбу другостепеном органу јер сматра да нема основа за обуставу радова.

Тог дана када је инспектор био у селу, након разговора очекивали смо да ће донети овакво решење. Подлегао је притиску мештана и активиста Иницијативе Одбранимо реке Старе планине – каже Живковић.

По њему, земља које се копа да би се ставиле цеви је сасвим задовољавајућа јер се радови изводе у речном наносу који се састоји до песка и шљунка, те није потребно додатно стављати те материјале.

Проблем са бетонском облогом цевовода постоји, али је истина да ми ту облогу можемо поставити у било ком тренутку. Ради се о неких 300 метара, то нисмо могли да радимо тренутно због временских услова и целокупне ситуације. Одложили смо те радове за пролеће – објашњава шеф градилишта.

Проблем са корозијом цеви је настао, додаје Живковић, због тога што су предуго стајале због свих дешавања у селу и протеста мештана, тако да су у контакту са ваздухом кородирале. Најављује да ће се то отклонити хемијским путем.

фото: ЈУЖНЕ ВЕСТИ

Радови на изградњи мини-хидроелектране тренутно стоје због лошег времена, али и протеста мештана, а овим решењем ће се одложити за још неки период. А до када, тренутно не зна ни шеф градилишта.

Подсетимо, камп приколица која је служила као магацин изгорела је у у близини градилишта водозахвата за мини-хидроелектрану, а полиција још није утврдила узрок пожара.

То је још један у низу догађаја у малом селу у бабушничкој општини, након туче обезбеђења и мештана, проналаска бомбе у селу, акција враћања реке у корито, побуне мештана против изградње и константних протеста.

Ипак, сви ово догађаји ни по трећи пут нису натерали одборнике владајуће коалиције локалне Скупштине у Бабушници да расправљају о стању у селу.

 

ИЗВОР: ЈУЖНЕ ВЕСТИ

————

ПОВЕЗАНО:

*Пожар у Ракити: Изгорео магацин на градилишту мини-хидроелектране (видео)

*Убице река – Бизнис кадије против народа

*

*

*Црвене табле упозорења за инвеститоре у мини хидроелектране

*Инвеститор месецима гради малу хидроелектрану без грађевинске дозволе, инспекција “благонаклона” (ВИДЕО)

*Декани београдских факултета стали у одбрану река на Старој планини

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

*

———-

10.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »