АКТУЕЛНО

Српска заједница у Америци: ПЕТИЦИЈА ТРАМПУ – Зауставите прогон на Косову!


Српска заједница у Америци упутила је петицију председнику Доналду Трампу и Конгресу САД у ком захтевају заштиту од прогона српског народа на Косову и Метохији у којој га подсећају да је њих милион гласало за њега.

Ова петиција уследила је након што је Трамп послао слична писма председнику Србије Александру Вучићу и Хашиму Тачију у којима их позива да искористе јединствени тренутак и постигну коначни и трајни споразум за који наводи да је надохват руке.

У писму Вучићу које је потписао Трамп, Вучић се „охрабрује да у завршној фази постизања споразума с Косовом употреби политичко лидерство у доношењу одлука које би задовољиле интересе обеју земаља“. У писму Тачију, подсећа се да су „САД значајно инвестирале у косовску независност и суверенитет“.

Договор ни близу

Председник Вучић је то прокоментарисао речима да „писмо показује да су САД заинтересоване за решавање проблема Косова компромисом, али да договор није ни близу. Он је тај закључак образложио чињеницом да Приштина није повукла царине од 100 одсто на производе из централне Србије и да Трампово писмо види као недвосмислену подршку независности Косова.

Некадашњи министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић оцењује да САД не крију да им се жури да се косовско питање реши. Он сматра да то Србији иде у корист, јер ће у том случају морати да јој се понуди више, како би коначно решење било прихватљиво и за Београд.

Према Јовановићевим речима, САД би највише волеле да убрзају процес договарања и то крунишу доласком највиших представника Србије и Косова у Вашингтон, али да је питање колико је то остварљиво.

Председник Вучић изјавио је да Србија мора да настави преговоре и да у тај процес осим САД треба да буду укључени и Русија, Кина, ЕУ и УН.

План „Б“

Међутим, Владислав Јовановић каже да је проширење круга оних који би одлучивали о коначном решењу, план „Б“ Америке, у ком би и даље учествовала ЕУ иако се до сада показала немоћном да преговоре приведе крају.

– План „Б“ би значио да САД прихвате и присуство других у доношењу коначне одлуке, и то би могло личити на неку врсту међународне конференције. И други су заинтересовани за ситуацију на Балкану, као што су Русија, Кина, Турска. Такође се те земље морају питати, односно морају се сагледати и њихови интереси – каже Јовановић и додаје да проширење круга учесника не би значило њихово ичешће у директном дијалогу, већ право да га надгледају.

Он каже да је то оквир који сигурно више одговара Београду, јер би се чули и гласови оних којима не одговара даље слабљење Србије.

Најурите људе Хилари Клинтон

Петицију српско-америчке заједнице с насловом „Зауставите прогон православних Срба на Косову и Метохији“ потписало је већ око близу 4.000 људи, и у њој се председник Доналд Трамп и чланови Конгреса позивају се да престану да подржавају албанско руководство на челу са Хашимом Тачијем и стварање војске у српској покрајини Косово и Метохија којом се крши Резолуција СБ УН 1244.

Такође, тражи се да објаве резолуцију којом се осуђује прогон српских хришћана, Јевреја, Рома и других мањина које спроводи режим Хашима Тачија, али и да се понуди подршка и помоћ протераним мањинама у региону.

Петиција садржи и позив да се сазове седница Сената о утицају и трошковима дестабилизујуће спољне политике САД према Србији и њеној покрајини Косово и Метохија, да се повуку сви представници САД са Косова из претходне администрације (Барака Обаме и државног секретара Хилари Клинтон) и замене Трамповим људима.

Истиче се и да је покрајина колевка српске цивилизације и подсећа да је више од две трећине Срба протерано с Космета, укључујући и готово свих 40.000 из Приштине.

„Стопроцентна такса наметнута је Србији, док је Албанији спуштена на нулу. Све ово је напор режима Хашима Тачија да у потпуности протера српске хришћане и друге етничке мањине укључујући Јевреје и Роме“, наводи се у петицији и истиче да је Савет Европе означио Хашима Тачија као вођу албанског криминалног картела која је попут мафије, а укључена је у шверц хероина, оружја и људских органа.

„Према Карли дел Понте, некадашњем тужиоцу у Хагу, Хашим Тачи је одговоран за крађу органа 300 Срба у затворима смрти у Албанији“, стоји у петицији.

Ништа без Русије и Кине

Бивши амбасадор Милисав Паић сматра да Србија не сме да игнорише иницијативе САД, али да не би било добро да пристане на дијалог Београда и Приштине у којем би посредник биле само САД, без Русије, Кине, па и ЕУ.

– Није случајно што се амерички председник Трамп с писмима Вучићу и Тачију појављује у тренутку када је дијалог у Бриселу практично мртав, што подсећа на сценарио решавања кризе у БиХ.

Где потписати…

Наши људи петицију могу потписати на сајту www.change.org. Петиција је с називом „Stop the Persecution of Serbian Christians in Kosovo and Metohija“

Stop the Persecution of Serbian Christians in Kosovo and Metohija

SERBIAN AMERICANS! THIS IS YOUR CHANCE TO SPEAK UP by signing this petition. This petition is an effort by Serbian Americans, who volunteered their time to do this right in the middle of the Christmas season, to post it, to send it around, to reach out to senior contacts in Congress who will circulate it, deliver it to the President. All you have to do is click and type your name and zip code. We have 5200 signatures so far. Great work, but 10,000 would be even better.

***We are not seeking donations at this time***

To the United States President Donald Trump and Members of Congress,

We, members of the Serbian American community, are writing to ask President Trump and the United States Congress to stop supporting Albanian leadership, as led by Hashim Thaci, and the creation of a military under their control in the Serbian Province of Kosovo and Metohija.

Hashim Thaci’s regime has cleansed two-thirds of the prewar Serbian population from their homes in the Serbian Province of Kosovo and Metohija. The 40,000 Serbs of Pristina have been almost entirely purged from the city in a savage Albanian pogrom. Hundreds of Serbian Christians have, and continue to be murdered. Buses carrying Serbs are stoned while Serbian mourners are attacked in cemeteries. Recently heavily armed Albanian militias raided stores for food and other products with Serbian labels; the confiscated Serbian goods were burned in public bonfires. An 100% tariff has been imposed on Serbia while the tariff on Albania has been lowered to zero. All of this is an effort on the part of Hashim Thaci’s regime to eradicate Serbian Christians and other indigenous ethnic minorities in Kosovo, including Jews and Romas, out of existence.

Hashim Thachi has been identified by The Council of Europe as the head of a “mafia-like” Albanian criminal cartel engaged in trafficking heroin, weapons, and human organs. According to Carla Del Ponte, former prosecutor for the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, Hashim Thachi is also responsible for the harvesting of the organs of 300 Christian Serbs and other non-Albanian minorities in death “detention centers” in Albania.

Albanian leaders in Pristina openly declare their allegiance to neighboring Albania and have effectively removed the border between Serbia and Albania. Albanian leaders have declared their intent to create an ethnically pure greater Albania. Albanians in Kosovo have one of the highest ISIS participation rates in the Balkans. Numerous terror plots in Europe and against the United States are perpetrated by Albanians in Kosovo.

Over 150 Serbian Orthodox churches, monasteries, and cultural and religious sites have been vandalized, set ablaze, and destroyed. This goes against broader United States policy and recent acts of Congress protecting Christian minorities from persecution. Recently, President Trump signed into law H.R. 390, the “Iraq and Syria Genocide Relief and Accountability Act,” authorizing assistance to Christians persecuted in Iraq and Syria. The Serbian Christians in Kosovo should be entitled to the same protections and relief.

We respectfully ask President Trump and the United States Congress to take the following steps:

·         Immediately withdraw support for Hashim Thaci’s illegal military raised in violation of United Nations Security Council Resolution 1244

·         Issue a resolution condemning the persecution of Serbian Christians, Jews, Roma and other minorities by Hashim Thaci’s brutal regime

·         Offer support and relief to persecuted minorities in the region

·         Hold Senate hearings on the impact and cost of destabilizing United States foreign policy in Serbia and the Serbian Province of Kosovo and Metohija

·         Urge President Trump to remove all U.S. State Department holdover diplomats in Kosovo and replace them with appointees from President Trump’s administration

The Serbian people have been longtime allies of the United States. Serbs fought alongside the United States in both World Wars. Serbia lost 25 percent of its population during WWI. In WWII, Serbia fought as part of the Allied forces while hundreds of thousands of Serbs were rounded up by Nazis and murdered in concentration camps. At the same time,  Serbs executed the largest rescue mission of American Airman in history, Operation Halyard, which resulted in the air lifting of 432 U.S. and 80 Allied personnel from behind enemy lines.

This is not the first time Serbs have suffered at the hand of Muslim-extremist occupiers. The Ottoman Turkish Empire subjected Serbian Christians in the Balkans to torture, taxation, slavery, and murder for five centuries. This includes Christians in Kosovo and Metohija. As Bishop Nikolaj Velimirovic explained to a congregation at Saint Paul’s Cathedral on June 28, 1916:

„We made the Turkish sabres blunt with our bones…Not for a decade, nor for a century, but for all those centuries between Rafael and Shearer… In other words, while Europe was becoming Europe we know Today, we were its fence, the impenetrable wall, and the wild thorns around the gentle rose. On Vidovdan, year 1389, Serbian tsar Lazar came to Kosovo with his brave army, on the frontier of the Christian Europe, and in order to defend the Christian culture, he gave his life. At that time there were as many Serbs as Englishmen now. Today, there are ten times less Serbs than then.“

The Serbian people are facing a similar persecution today.

The Serbian Province of Kosovo and Metohija is the cradle of Serbian civilization. What Jerusalem is to the Jews, Kosovo and Metohija is to the Serbian people. The identity of the Serbian people is inseparable from the Serbian Province of Kosovo and Metohija. The very word itself, Kosovo, is Serbian, not Albanian.

The European Union and NATO have opposed the creation of an Albanian army in the Serbian Province of Kosovo and Metohija.

There are over one million Serbian Americans in the United States and they are primarily located in swing states. Serbian Americans are following this issue closely.

If the United States continues with the catastrophic and failed policies of former administrations the stability of the Balkans will be compromised, and Europe will be at risk of war.  Please act to stop this injustice before it is too late.

Respectfully,

The Serbian American Community

 

ОВДЕ МОЖЕТЕ ПОТПИСАТИ ПЕТИЦИЈУ – КЛИК

——————-

24.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »

  1. ЈОШ ДОДАТИ ДА ТРАМП И КОНГРЕС ДОНЕСЕ ОДЛУКУ ДА СЕ нато ПОВУЧЕ СА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ALSO ASK MR TRUMP TO IMMEDIATELY WITHDRAW nato FROM HOLLY SERBIAN KOSOVO METOHIJA I BELIVE THIS IS THE BEST FOR ALL SERBS IN KOSOVO METOHIJA KOSOVO AND METOHIJA IS HOLLY LAND FOR ORTHODOX SERBS IF YOU MR TRUMP NOT STOPED THIS IMMEDAITELY WE WILL KNOW ON WHICH SITE YOU ARE SITTING DONT FORGOT MORE THEN 500 AMERICAN ENGLISH PILOTS WAS RESCUED BY GENERAL DRAZA MIHAIJLOVIC SERBIAN CICA UNCLE AND SERBIAN CHETNIKS GENERAL DRAZA MIHAIJLOVIC IS FIRST RESTINANCE FORCES IN OCCUPEID EUROPE DURING SECOND WIORLD WAR КАД СЕ ТРАЖИ ПОМОЋ ДА СЕ СВЕ МУ РЕЧЕ ДА ЗНА ДА СРБИ НЕ ЋУТЕ НИКОМЕ ПА БИЈО ТО И ТРУМП ИЛИ БИЛО КО ДРУГИ У СВЕТУ ДОДУШЕ И БЕОГРАДСКИ режим ОД БОРКА СТЕФАНОВИЋА ЈЕ ПОТПИСАО ТЗВ бриселске спаразуме А ОНАЈ шиптар фазлију муслију ТЗВ ав ЈЕ СА пошиптареним тачијем ДОГОВОРИЈО ИЗДАЈУ СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ПРИЧА СЕ ДА ЋЕ ПУТИН И ТРАМП ДА ИМАЈУ НОВУ НАЗОВИ ЈАЛТУ НЕК ЈЕ БОГ И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ИСТРОШКИ СЛАВА МУ И МИЛОСТ ВАЗДА СА НАМА КАД СМО БОГОМ КО НАМ ШТА МОЖЕ ЊЕГОШ РЕЧЕ НЕК БУДНЕ ШТО БИТИ НЕ МОЖЕ ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ И МЕТОХИЈА И КОСОВО ТО ЈЕ НАШЕ СВЕТО ЦАРСТВО ДУШАНОВО СССС

    Свиђа ми се

  2. Молим аутора овог текста да нешто више каже о организацији Српска Заједница у Америци, контакт, емаил, веб страница…

    Свиђа ми се