АКТУЕЛНО

ЦРНА ГОРА: Грађани траже мораторијум на градњу мини хидроелектрана


Више стотина грађана Берана и представници скоро свих црногорских градова су затражили данас, са протеста испред зграде Општине,да Скупштина и Влада хитно ставе мораторијум на даљу градњу малих хидроелектрана, од којих, како су казали, интерес и корист имају само тајкуни, док локално становништво трпи штету.

Мини хидроцентрала тамо гдје јој мјесто није – у НП Проклетије/Фото: Зелена патрола

Протест су организовали мјештани села Виницка, који се буне против градње мале хидроелектране на истоименој ријеци у том селу.

Предсједник те мјесне заједнице Новица Лаиновић је рекао да тај посао неће моћи да прође у Виницкој јер су на плебисциту у селу 418 становника били против и само осам за градњу електаране.

“Будите сигурни да нигдје нисте сами, ни у Виницкој, ни у Андријевици, ни у Плаву нити било гдје у Црној Гори. Ми ћемо се потрудити да поруке са оваквих скупова дођу до свих тијела Европске уније”, казала Наташа Ковачевић из НВО Green Home, преноси Радио Беране.

Пољопривредни произвођач из Виницке Михаило Остојић је упозорио да би изградњом мале хидроцентрале у том селу био угрожен његов његов мали бизнис.

Предсједник Спортско риболовног друштва ‘Лим’ из Берана Милутин Мићовић је казао да се оваквим деструктивним начином градње малих хидролектрана уништава живот у ријекама.

“Живот дамо, ријеке не дамо”, поручио је он.

Рамо Гутић из Плава, предсједник НВО “Сачувајмо ријеку Комарачу и све ријеке у Црној Гори” је казао да се не може све купити новцем и да грађани нијесу на продају.

“Сјевер Црне Горе нема нафту, али има чисту воду, и зато је потребно прогласити мораторијум на градњу свих малих хидролетрана. Нисмо на вријеме реаговали када су почели да граде овдје у Беранама и Андријевици, и видимо шта су урадили”, рекао је Гутић, прениси Радио Беране.
Предсједник МЗ Мурина Брано Оташевић је поручио да ће се грађани “достојанствено, мирно и сигурно супротставити градњи малих електрана”.

“Сви волимо државу, али не волимо како се уништавају државни ресурси“, рекао је Оташевић.

Извршни директор НВО ‘Озон’ из Никшића Александар Перовић је рекао да су “ријеке (су) вене нашег друштва и нико неће дозволити да му отимају крв која тече тим венама”.

“Нас не занима шта су се договорили држава и тајкуни”, рекао је Перовић.

Протесту против градње малих хидроелетрана у Беранама присуствовали су и представници НВО МАНС.

Модел градње малих хидроелектрана свуда је исти, као што је то већ урађено у беранском селу Шекулар. Ријеке се стављају у цијеви и километрима одводе до машинских постројења, док корита планинских ријекла остају сува, а локално становништво остаје без воде, коментарише Радио Беране.

У Црној Гори тај бизнис се врти око бившег премијера и актуелног предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, казао је Дејан Миловац из невладине организације МАНС средином ове године за Радио Слободна Европа. Миловац је навео да је породица Ђукановић у посао са електричном енергијом ушла са двије концесије издате компанији која је у власништву Ђукановићевог сина, Блажа.

“Говоримо о његовом сину, његовом брату од ујака, куму који такође имају или активне хидроелектране или додијељене концесије које ће постати активне. Имамо и пословне партнере који се везују за банку његовог брата, а који се повезују са афером Телеком, његовог пословног партнера који се везује за универзитет са којим он послује. Ту имамо и контроверзне бизнисмене који са бившим премијером дифјеле оптужницу за шверц цигарета у Италији”, казао је Миловац.

Црна Гора је за четири године од концесионара малих хидроелектрана приходовала пола милиона, док су они само са рачуна за електричну енергију од грађана за непуне три године добили близу пет милиона евра.

У уносан бизнис малих хидроелектрана у Црној Гори, Босни и Херцеговини и Србији укључени су људи из врха власти или њима блиске особе, порука је са скупа представника центара за истраживачко новинарство и невладиних организација из тих држава који је одржан у Подгорици средином ове године.

ИЗВОР: pcnen.com

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
*Мештани Раките: Нећемо геноцид над природом

————-

24.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. НЕК ГОСПОД ВАЗДА И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СЛАВА МУ И МИЛОСТ БУДУ У ПОМОЋ БРАЋИ И СЕСТРАМА У БЕРАНЕ ШЕКУЛАРУ ДА СЕ САЧУВАЈУ РЕКЕ ПОТОЦИ ОД бандита мила ђукановића БРАТЕ ГОРАНЕ КИКОВИЋУ ЗАБРАНИ ДА СЕ СРБСКЕ РЕКЕ И ПОТОЦИ У СЕВЕРНОЈ ПРОШИРЕНОЈ ЦРНОЈ ГОРИ САЧУВАЈУ ОДВОЈИМО СЕВЕР ОД НОЖИЦЕ ДО ПОЛИЦЕ И ПРИМОРЈЕ СРБСКО ОД милогораца ПРОКЛЕТИХ БРАЋО ПРЕДСЕДНИЦИ СРБСКИХ ОПШТИНА АМА БРЕ ЗАБРАНИ ДА СЕ РЕКЕ И ПОТОЦИ КОЈЕ ЈЕ БОГ ДАО СРБИМА ОДВОДЕ ОД СРБА А СРБСКИ НАРОД СА ТОМ НАЗОВИ ПОЛИТИКОМ ОДВОДИ СА ВЕКОВНИХ ОГЊИШТА ТО РАДЕ НА ЖАЛОСТ У ПОРОБЉЕЊОЈ ОТАЏБИНИ ВЕЋ САМ РЕКАО ЦИЉ ИМ ЈЕ ДА СРБИ ПОСТАНУ ПРОСЈАЦИ ДА СЕ банда милогорска И ТА јевропска ИЛИ СА средњг истока ОБОГАТИ погани БОГ ВАС КЛЕО ШТО ЋЕ турска вјера МЕДЂУ НАМА СССС

    Свиђа ми се