АКТУЕЛНО

РТ: Грчка запретила Турској, савезнику у НАТО-у – „Уништићемо их“


Највиши војни званичници Грчке су оштро осудили поступке Турске и запретили у необичном упозорењу, да ће уништити турске трупе ако се усуде да дођу на било које спорно острво у Егејском мору. С друге стране ни саопштења из Анкаре нису изостала.

Реагујући на кршења грчког ваздушног простора од стране турских авиона преко Егеја, министар одбране Панос Каменос упозорио је да ће Анкара платити цену.

„Ако они направе најмањи потез, ми ћемо их уништити“, запретио је Каменос.
„Атина жели мир и хармонију,  али неће уступити ни један центиметар своје земље, нагласио је Каменос.

Министар је посетио војне објекте на малом егејском острву Лерос, па се реторика могла објаснити жељом да се подигне морал војске, али то је поновио и адмирал Евангелос Апостолакис, начелник Генералштаба Грчке.

„Ако се Турци спусте на стеновити оток, сравнићемо га са земљом. То је црвена линија коју прихвата и Влада“, изјавио је Апостолакис. Он је саопштио да војна конфронтација са Турском представља могућност, али је додао да „заједно са САД и Европском Унијом, желимо да осигурамо да Турци не дођу до те тачке“.


Саопштења су уследила након што је грчка војска саопштила да су два турска авиона Ф-16 надлетали у више наврата грчка острва Оназис и Кастелоризо без најаве, неколико минута након што је хеликоптер са грчким министром одбране Паносом Каменосом прошао тим подручјем на путу до Атине.


Међутим, Турска неће дозволити „било какав свршен чин у Егеју и Медитерану“, рекао је генерал Хулуси Акар, начелник турског генералштаба. Не постоји начин да Турска одустане од „права наше земље и нашег народа“, рекао је он.


Упркос томе да су земље формално НАТО савезници, Грчка и Турска деле неугодну историју. Модерна турска република основана је после крвавог рата са Грчком и западним силама још 1923. године.

Непријатељство између Атине и Анкаре трајало је током неколико деценија, достигавши свој врхунац током Кипарске кризе, која је скоро избила у потпуни рат након што су турске трупе извршиле инвазију на север острва 1974. године.

Тренутно Грчка и Турска имају неколико спорова око Егеја. У њему се налази десетине малих острва, чинећи морско разграничење посебно изазовним. Било је неколико сукоба између ратних бродова две земље током протеклих неколико година, заједно са бројним блиским ваздушним сусретима турских и грчких авиона.

Земље су покушавале да постигну споразум о овом питању, али до сада нису успеле.

 

Извор: Восток / РТ

————-

21.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »