АКТУЕЛНО

Москва: Јасно да подршка Приштини за провокације долази од стране САД и ЕУ


Нејасан став Европске Уније по питању „косовске војске“ је разочаравајући, а одсуство реакције ОЕБС-а због овог провокативног подухвата Приштине је изненађујуће, изјавио је стални представник Русије при тој међународној организацији Александар Лукашевич.

„Поново нас је разочарао став ЕУ која је на себе преузела улогу посредника у преговорима између Београда и Приштине. Све је јасније да ће Брисел наставити да жмури на сва кршења међународног права од стране Приштине“, рекао је Лукашевич на заседању ОЕБС-а.

„Изненађени смо су да ОЕБС није сматрао потребним да реагује на провокативан корак власти у Приштини.Таква линија неће допринети кредибилитету наше организације“, додао је Лукашевич.

Стварање „косовске војске“ искључује могућност политичког компромиса између Београда и Приштине, рекао је Лукашевич.

Он је нагласио да све то у потпуности дискредитује посредничку улогу ЕУ, на којој је огромна одговорност не само због тога што су преговори отишли у ћорсокак, већ и због могућих последица милитаризације Косова.

Он је навео да је неодговорна подршка Приштини од стране САД и ЕУ послужило као стимуланс да власти у Приштини уопште и донесу одлуку о формирању „косовске војске“, игноришући све своје међународно-правне обавезе али и мишљења многих савезница из НАТО-а.

„Потпуно је јасно да подршка властима у Приштини за нове провокације долазе од стране САД-а и ЕУ. Уобичајено игнорисање не само међународних правних обавеза, већ и мишљења многих НАТО савезника, Вашингтон је подржао стварање „косовске војске“. Без икаквог чекања, САД су већ косовским Албанцима послале 24 мултифункционална оклопна возила „Хамви“. Припрема се и испорука смртоносног оружја“, рекао је Лукашевич.

„Незаконита одлука приштинских власти мора бити моментално повучена. Позивамо западне покровитеље Приштине да то издејствују“, додао је.
Лукашвич је такође рекао и да формирање „косовске војске“ искључује било какву могућност да се постигне политички компромис између Београда и Приштине, те да таква мера повећавају ризике од новог крвопролића на Балкану.
ИЗВОР: ВОСТОК
***
————
21.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић