АКТУЕЛНО

Гаранције дале и Српска и Србија: Генерал Младић подноси званични захтев да „изађе из Хага на четири дана“?


„Вечерње“ наводе да је Влада Србије јуче одлучила да изда гаранције да ће обезбјеђивати Младића на својој територији и вратити га назад у притвор. Лист истиче да су обављене све безбједносне провјере и гарантује се да ће генерал бити под строгом контролом надлежних служби, а гаранције је недавно дала и Република Српска.

Генерал Ратко Младић, фото: РТРС

Према писању „Вечерњих новости“, одбрана генерала Младића би у понедјељак, 10. децембра требало да поднесе и званичан захтјев судском вијећу.

Прије одлуке суда, тужилаштво има рок од десет дана да изнесе своје мишљење о овом захтјеву, а вијеће ће тек послије тога разматрати да ли да Младићу дозволи да обиђе гробове најближих.

Првобитна намјера је била да Младић затражи привремено пуштање од 10. до 14. децембра да би присуствовао давању 40 дана од смрти најближег рођака, али ће због кратких рокова покушати да затражи нека друга четири дана.

„Вечерње новости“ пишу и да је ад хок постављено трочлано вијеће у жалбеном поступку одбило захтјев тужилаштва да се поништи одлука судије Жан-Клода Антонетија о изузећу судија Теодора Мерона, Кармела Ађијуса и Ли Даћуна због пристрасности, тако да у Младићевом Жалбеном вијећу неће бити промјена, те ће правоснажну пресуду донијети судије које је Антонети поставио.

Младићев бранилац Драган Иветић објашњава да тужилаштво више нема право на жалбу о том питању.

„Ово је велика победа права и успех одбране. Очекујемо да ће ово веће бити праведније и да ће генерал коначно имати фер суђење, које је изостало протеклих година“, рекао је Иветић за „Вечерње новости“.

Иветић је изразио увјерење да одбрана има велику шансу да им буде уважена жалба на првостепену пресуду, којом је Младић осуђен на доживотну казну затвора.

Одбрана сада приводи крају прикупљање и обраду нових доказа, разних докумената и свједока до којих нису могли да дођу током суђења. Њих треба да приложе до краја године, када им истиче рок.

Према писању „Вечерњих“, тужилаштво у Хагу крило је одређену документацију од одбране, која сада анализира те папире тражећи да ли има нешто валидно што се може искористити у жалбеном поступку.

ИЗВОР: РТРС

8.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић