АКТУЕЛНО

Џевад Галијашевић: Дрековић гранатама убијао и дјецу


Ратни генерал и командант Четвртог и Петог корпуса Армије БиХ Рамиз Дрековић (63) ухапшен је у среду ујутро у Сарајеву по налогу Тужилаштва БиХ, а због злочина на подручју Калиновика, 1995. године.

Џевад Галијашевић

Дрековића оптужница терети да је у пролеће, као командант Четвртог корпуса, издао директну, строго поверљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

Артиљеријске јединице су оруђима велике разорне моћи, у више наврата током маја и јуна 1995. године, убили дете од 15 година, теже и лакше ранили више деце и одраслих особа и изазвали велико разарање.

– Осумњичени се терети за ратни злочин против цивилног становништва – саопштило је Тужилаштво БиХ.
Међутим, за аналитичара Џевада Галијашевића ова оптужница је фарса којом покушава да се прикрију много озбиљнији ратни злочини које је Дрековић наредио.

– Плашим се да ће он у притвору провести 24 сата, затим ће бити пуштен, а у монтираном процесу, који ће уследити, епилог ће бити ослобађајућа пресуда. Нажалост, ова оптужница ми даје за право да то тврдим јер као да је написана да прикрије, а не осветли све догађаје у којима је овај ратни генерал учествовао – оцењује Галијашевић.

Према његовим речима, Тужилаштво БиХ је имало основа да оптужи Дрековића за догађаје у Коњицу на почетку ратних сукоба, али и због злочина које је под његовом командом починио садашњи имам сарајевске џамије краља Фахда, Незима Халиловића Мудериса, а затим и за ратне злочине почињене у Цазину.

– За догађаје у Коњицу већ је оптужено 13 припадника Армије БиХ којима је Дрековић командовао. Чињеница да га нема ни на тој, али ни на посебној оптужници показује да оваквом оптужницом покушава да се прикрије његова одговорност. Исто се може рећи и за злочине почињене док је на челу Четврте муслиманске бригаде био Халиловић. Овај ратни командант је сада имам јединог верског објекта у Босни са „дипломатским статусом“, а то је џамија краља Фахда која је заправо расадник вехабизма и у Босни, али на целом Балкану – тврди Галијашевић.

Правосуђе рак-рана

Џевад Галијашевић тврди да је оптужница против генерала Дрековића јасан доказ показује да је суштински правосуђе БиХ рак рана суживоту Бошњака и Срба.
– Злочин нема ни веру ни националност, али правосуђе БиХ и те како пробира, па су на мети искључиво Срби. Због тога се озбиљно мора поразмислити о даљом судбини ове институције која не само што не доприноси помирењу два народа, већ је фактички главни узрочник њихове све оштрије поделе – истиче Галијашевић.

Имам тражио обнову тужбе

Имам џамије краља Фахда у Сарајеву Незим Халиловић је прошле године био најгласнији у захтевима да се обнови тужба за геноцид против Србије, фалсификујући податке о броју погинулих муслимана током последњег рата.
– Одустати од обнове тужбе је као одустати од своје државе, а ко то сме да уради и у чије име? Како ће злочинци и инертна међународна заједница положити рачуне за 200.000 убијених Бошњака, за 40.000 силованих Бошњакиња, за више од 200.000 логораша, за милион и по расељених Бошњака, за две трећине моје домовине која је окупирана – навео је Мудерис.

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

————-

8.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић