АКТУЕЛНО

Кеп на слободи од децембра?


Слађана Чанковић, правни заступник Драгана Васиљковића, Капетана Драгана, открива за „Вести“ да ће Жупанијски суд у Вараждину 14. новембра одлучивати о службеном захтеву да се њен клијент пусти на слободу јер је одлежао две трећине затворске казне.

Драган Васиљковић на суђењу

– Судско веће ће 14. новембра видео-линком и саслушати Васиљковића, али не постоји прецизан рок када би могли да донесу пресуду – каже Чанковић.

Саво Штрбац, директор Веритаса и члан тима одбране Капетана Драгана за „Вести“ додатно појашњава разлоге правне заврзламе и могући исход ове судске седнице.

– Све се заиста отегло, али превасходно због летњих одмора и касније одређивања надлежности поступајућег суда. Тај захтев је поднет крајем августа, односно чим је Васиљковић пребачен у загребачки Реметинец, али тада надлежном Жупанијском суду у Великој Горици. Међутим, чим је пребачен у Лепоглаву и тај захтев је пребачен на одлучивање Жупанијског суда у Вараждину, мада је одлука суда морала да буде месец дана од добијања захтева – објашњава Штрбац и наводи да ће о превременом пуштању на слободу одлучивати трочлано судско веће на челу са надлежним судијом који је задужен за извршење казне.

– Судско веће ће оцењивати више „параметара“, а кључан је његово владање у затвору, односно извештај установе у којој тренутно издржава казну. Међутим, судије се могу руководити и другим условима попут оног да „изречена сигурносна мера није постигла сврху“ или због „других разлога“ које суд оцени „оправданима“. Истовремено, Васиљковић ће на овој седници бити присутан посредством видео-линка, а сваки од судија ће имати могућност да му постави питања – наводи Штрбац и додаје да је после те одлуке могуће уложити жалбу о којој ће разматрати Врховни суд Хрватске, али да ће се све одвијати по хитном поступку.

– Са правоснажношћу те одлуке, поступајући судија има рок од три дана да донесе решење о пуштању на слободу, а потом затворска управа има још три дана да ту одлуку спроведе у дело. Очекујем да би у случају позитивног исхода, Капетан Драган могао да се нађе на слободи најраније у децембру ове године.

У случају да овај захтев буде одбијен, Васиљковић истог тренутка има могућност да поднесе свој захтев да буде пуштен на слободу, а процедура ће бити иста.

„Квака“ у целој причи је да би уколико и тај захтев буде одбијен, он могао да поднесе следећи тек за годину дана, што у практичном смислу значи – онда када се већ нађе на слободи јер је одлежао свих 13,5 година затвора на колико је осуђен у Сплиту.

– И ту би онда било доста контроверзи, јер хрватски закон омогућава да затвореник може да тражи превремени отпуст и три месеца пре него што званично одлежи прописану казну. Али надам се да нећемо доћи до таквом сценарија – истиче Штрбац.

Добар третман у затвору

Слађана Чанковић је пре десетак дана посетила Васиљковића у Лепоглави и каже да је он задовољан третманом и условима у затвору.

– Нема никаквих проблема и не жали се ни на шта. Време проводи углавном читајући и тренирајући, а на двојак начин размишља о предстојећој седници на којој се одлучује о његовом превременом пуштању на слободу. И верује да би морао бити пуштен, а опет, због досадашњег искуства, сумња да ће до тога сада и доћи – каже Чанковић.

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ