АКТУЕЛНО

ЛОЗНИЦА: Херој с Кошара добио улицу


Бранислав Негић, који је пре 19 и по година погинуо као припадник Војске СРЈ у рејону карауле Кошаре током НАТО бомбардовања 1999, добио је улицу у родној Бањи Ковиљачи. Постављању табле са именом Бранислава Негића присуствовали су његов отац Миливоје, иницијатор идеје заменик председника МЗ Радосав Јошић као и представници Града Лознице.

Понос и туга: Миливоје Негић

Негићев отац каже да ништа не може да замени губитак сина, али да му много значи што се на овакав начин чува сећање на његово дело.

– Мој син је погинуо на Кошарама, његови посмртни остаци остали су на Проклетијама где чувају границу Србије. Истовремено сам тужан, туга је тешка, али се мора издржати, али и поносан на таквог сина који је био изузетно добар и храбар младић. Ово нам значи јер остаје сећање на Бранислава и његово јунаштво. Овом улицом је ишао као дете, она пролази поред наше куће, туда стално идемо, и докле код могу корачаћу улицом која носи име мога сина – казао је Миливоје чврсто држећи урамљену фотографију свога Бранислава.

Иницијативу да улице добију имена погинулих мештана Бранислава Негића и Ивице Ивановића, бораца са Кошара, покренуо је пре више од десет година Радосав Јошић, заменик председника МЗ Бања Ковиљача, а она је прошле године прихваћена у Скупштини града. Негић и Ивановић погинули су 14, односно 16. априла 1999. на Кошарама као припадници 125. моторизоване бригаде.

Бранислав је био редован војник, после ступања у војску 10. јуна 1998. у Ваљеву, прекомандован је у Косовску Митровицу у септембру исте године. Са саборцима је као војник-стрелац одбијао нападе албанских терориста и НАТО плаћеника све до средине априла. Када је погинуо имао је 21 годину. Ивановић (44) је као добровољац 1. априла ступио у ВЈ на подручју Косова и Метохије, да би 15 дана касније погинуо код карауле Кошаре.

Одликовани су Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена, а њихова тела никада нису пронађена.
Борбе на караули Кошаре, на српско-албанској граници сматрају се једним од најкрвавијих током НАТО агресије у којима су припадници Војске Југославије одолели нападима вишеструко јачег непријатеља.

Идуће године и спомен-обележја

Миливоје Негић би волео и да се оствари иницијатива Савета МЗ Бања Ковиљача да до априла наредне године, када се навршава 20 година од Бранислављеве погибије, буду постављена спомен-обележја у част његовог сина и мештанина Ивице Ивановића који је такође погинуо на Кошарама.
Улица војника Бранислава Негића је део пута ка Гучеву, од „Санаторијума“ до скретања према старом бањском гробљу, у дужини од око два километра, а Улица војника Ивице Ивановића прва од три у насељу Георги Димитров.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——

4.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »