АКТУЕЛНО

Триван: Градња мини хидроелектрана у заштићеним зонама је хорор


Закон дозвољава изградњу мини хидроелектрана у заштићеним зонама и то је оно што треба променити уколико желимо да очувамо природу и њен биодиверзитет, рекао је за РТВ министар за заштиту животне средине Горан Триван.

РТВ

Оцењујући актуелну ситуацију у вези са градњом мини хидроелектрана у заштићеним зонама Старе планине, Гоча, Копаоника, министар каже да је то хорор и да инвеститори нарушавају еколошку равнотежу и угрожавају и биљни и животињски свет.

Ми, каже министар, треба да сагледамо да ли од те градње имамо већу корист или штету и ко има корист а ко трпи штету. По нашим законима, дозвољена је градња у заштићени подручјима, против које се грађани буне, а право питање је да ли су ти инвеститори испоштовали пројекте и дозволе које су добили од надлежних.

Тренутно постоји, прецизирао је Триван, око 60-ак захтева за градњу на Старој планини и због таквих случајева треба мењати регулативу, мада не можемо спречити оне који су већ добили дозволе .

„Морамо преконтролисати све изграђене објекте и утврдити да ли су игнорисане законске одредбе којима је дефинисано да 30% река или потока мора бити слободно. Ти потоци морају да преживе, рекао је министар додајући да грађани имају право да се буне и штите своју животну околину и локалну заједницу. Струка треба да да последњу реч и није добро да министарство енергетике даје сагласности и дозволе“, закључио је министар.

ИЗВОР: РТВ

***

ПОВЕЗАНО:

*Декани београдских факултета стали у одбрану река на Старој планини

*Протест у Пироту: Ако се не обустави изградња малих хидроелектрана, прогласићемо еколошку аутономију Старе планине

*Стиже 5000 људи из ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: у недељу у Пироту велики протест против електрана на Старој планини

*„Србијаводе“ дају у закуп корита река?!

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

*ОДБРАНИМО РЕКЕ СТАРЕ ПЛАНИНЕ: Подршка за мештане који не одустају свесни значај овог природног блага

———

23.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић