АКТУЕЛНО

ОТВОРЕНО ПИСМО председнику Владе Републике Србије – Ани Брнабић


Ана Брнабић, СБ УН, фото архива

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Ана Брнабић
Председник Владе
Усије, 2. Октобра 2018.
Госпођице премијеру,
са неверицом сам слушао ваш говор у УН пред Генералном скупштином, у коме нисте, на најважнијем месту због кога сте ишли у Њујорк, ни поменули Резолуцију СБ УН 1244, али јесте помињали противуставне преговоре у Бриселу. У дипломатији то је сасвим јасна порука. Не знам је ли то био ваш дипломатски клецај или, не дај боже, ваша намера. Ваш коментар да сте о томе говорили на другом месту није одговор на питање зашто то нисте учинили тамо где је то једино и обавезно требало.
Предлажем вам да читате Цицерона који је рекао да „говорник треба да има на уму три ствари: шта говори, коме говори и како“. Приметно је да ви и председник државе избегавате да помињете ту резолуцију у вашим сусретима нарочито са земљама које су извршиле агресију на Србију, чак ју је он омаловажавао када је рекао да у њој „нигде не пише Србија, већ СРЈ“. Наравно, није вам пало на ум да тражите у Бриселу да се испуне одредбе те Резолуције. Такав одговор једног правника не може бити незнање, јер је Србија међународно признати правни наследник некадашње СРЈ и потом СЦГ.
Ваш коментар да „то што то нисам рекла у свом говору на самој Скупштини УН, у генералној дебати, потпуно је јасно на шта сам мислила“, је бесмислен, јер аудиторијум УН није врачара да нагађа шта нисте рекли. Било би сасвим лепо да сте признали ваш пропуст (humanum errare est), уместо што у одговору користите неке енглеске речи које ја не разумем, јер заборављате да се обраћате српском народу, а не вашим страним симпатијама.
Такође вас молим да ви, чланови владе и председник државе, називате увек, у званичним наступима, нашу јужну покрајину њеним уставним именом Косово и Метохија, јер изостављање имена Метохија није само уставни прекршај, већ и одрицање од имовине Српске православне цркве која има као метохе 56% земљишта на Космету у свом власништву: 534 гробља, 113 манастира и манастиришта, 48 испосница, 8 спомен капела и спомен костурница, 1181 цркву и црквишта (званични подаци) – дакле неће бити да ми тамо немамо ништа како говори Председник, да и не помињем да је то област најбогатија ретким рудама и енергијом у Европи, ако изузмемо Русију.
Скраћеница је Космет, а не Косово. Сваки пут када страни представници, у разговору са вама или у актима вама упућеним, то занемаре, дужни сте да их исправите и кажете им да не знате о чему причају, ако кажу само Косово. На пример, било би то исто као када бисте им ви говорили само Енглеска, а не Велика Британија. Ампутирали бисте тиме део територије те земље.
Не заборавите, Влада и Председник су, по функцији, чувари Устава на првом месту.
У нади да ћете схватити ове моје опаске и сугестије као добронамерне за Србију, желим вам свако лично добро.
Драган Мраовић
опуномоћени министар МСП у пензији
књижевник и књижевни преводилац
председник УО Завода за проучавање културног развитка Републике
Србије

Драган Мраовић

2.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. dragi postovani , zelim da prestanete da mi saljete informacije na moju adresu stasi-svi@hotmail.fr hvala unapred.
  ________________________________
  De : СРБски ФБРепортер
  Envoyé : mardi 2 octobre 2018 12:13
  À : stasi-svi@hotmail.fr
  Objet : [Нови чланак] ОТВОРЕНО ПИСМО председнику Владе Републике Србије – Ани Брнабић

  РЕПОРТЕР posted: “ РЕПУБЛИКА СРБИЈА ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Ана Брнабић Председник Владе predsednikvlade@gov.rs Усије, 2. Октобра 2018. Госпођице премијеру, са неверицом сам слушао ваш говор у УН пред Генералном скупштином, у коме нисте, на“

  Свиђа ми се

  • Поштовани,

   И пријављивање и одјављивање са са наше мејлинг листе може извршити једино читалац лично.
   Уколико не желите да примате вести са нашег сајта, одјавите се кликом на опцију „Unsubscribe” која је доступна на дну сваког мејла кога сте од нас добили.

   Одјава

   Редакција СРбског ФБРепортера

   Liked by 1 person