АКТУЕЛНО

Брнабић у УН: Посвећени смо миру, и привржени изналажењу компромиса за Косово (ВИДЕО)


Председник Владе Ана Брнабић одржала је свој ауторски говор пред Генералном скупштином Уједињених нација.

Брнабић у УН

Брнабић је представила „ново лице Србије“ и досадашње резултате, а као незаобилазну тему поменула је питање Косова.

– Рећи ћу, међутим, ово: настојећи да нађемо излаз из ове ситуације и у тежњи да градимо бољи свет за све нас, сви треба да пођемо од нас самих, те од оног што ми сами морамо урадити, пре свега као појединци, онда као земље, па региони, континенти и на крају као уједињени свет који ми јесмо. Још једном, треба да почнемо да спајамо земље и народе света, баш као и пре неких седамдесетак година – рекла је Брнабићева и додала:

– Основна вредност Европске уније, у чему много наличи на Уједињене нације је: мир. Није то ни привреда, ни трговина, нити пак веће тржиште. То је мир. Све те друге ствари, и много, много више, произилазе су, и увек ће произилазити, као ефекат преливања мира.Европска унија је мировни пројекат и то успешан.А ми желимо и имамо потребу да будемо део тога – зато постоји одрживи мир, те доследно томе, стабилност и напредак на Б

Премијерка је у свом обраћању навела да се Србија данас много труди да иза себе остави традиционалне омразе и да је посвећена миру.

– Сваког дана подсећамо запослене у јавној управи, све нас, да смо ту где смо да служимо, а не да нас служе. Одувек смо били познати, а богме и поносни, на наше набујале емоције, жртвовања, поетске битке, традиционалне омразе. Данас се Србија веома много труди да све то остави иза себе, да то превазиђе и постане разложнија, а мање емоционална; прагматичнија, а мање заокупљена митовима; поносна на своје победе, а не на своје поразе; земља која ствара неочекивана пријатељства уместо традиционалних омраза. Србија је данас посвећена миру и, ако могу тако да кажем, понаша се као одрасла – рекла је премијерка.

Брнабићева се осврнула и на Бриселски споразум и његову примену.

– Потписали смо Бриселски споразум пре више од пет година и применили га. Приштина га је потписала, али још увек није применила ниједно једино слово које у њему пише. Ми ћемо инсистирати на примени Бриселског споразума и успостављању Заједнице српских општина, али ћемо и даље бити толерантни и стрпљиви.Данас вам могу рећи и ово: маколико да је тежак, а тежак јесте, маколико да је велики изазов, а јесте, маколико да је понекад безнадежан и јалов дијалог с Приштином, ми ћемо остати привржени изналажењу компромиса којим ће се обезбедити одржив мир, напредак и светлија будућност свим народима у региону.“ Балкану – том немирном региону света који је некад био познат као буре барута Европе.“

Међународној заједници поручила је да и даље подржава напоре Србије.

– Стога од међународне заједнице тражим да и даље подржава напоре које је Србија иницирала. Да бисмо постигли напредак у дијалогу потребна нам је чврста и доследна подршка од стране међународне заједнице. Србија је одлучна да ради с другим земљама широм света на узимању „заједничке нам судбине“, како то многи у Уједињеним нацијма називају, у сопствене руке. Желимо да будемо одговорни према будућим генерацијама. Желимо да нас оне сматрају одговорним. Стога толико много улажемо у мир, разумевање и помирење у региону. С друге пак стране, на тај начин инвестирамо и у своју будућност, истакла је Брнабић.

Једна од кључних порука била је да су приоритет њене владе млади и образовање.

– Кључни приоритети моје владе су млади и образовање. Треба да почнемо учити своје младе људе како да мисле, а не шта да мисле. Србија има велику срећу да има много људи, наричито младих људи, који су међу најбољима на свету у креативном размишљању, видео-играма, генетском истраживању, дигиталној пољопривреди, анимацији, физици, инжењерству, блокчејну, вештачкој интелигенцији, анализи података, математици, биологији, развоју софтвера и програмирању. Наш апсолутно кључни приоритет је да им дамо подршку и да обезбедимо да створимо систем, институције као би још више њих могли реализовати свој пуни потенцијал. Не само да ће то бити основа за будући раст Србије већ, што је можда и важније, да им, надамо се, пружимо могућност да заједно с другима из целог света граде бољи свет за све нас – закључила је премијерка Ана Брнабић.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——–

28.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. МУЧИ аветињо СРБАДИЈА НЕ ПРИЗНАЈЕ ТЗВ бриселски споразум ЖИВЕЛИ ЧЕТНИЦИ И НЕДИЋЕВЦИ ПОЗДРАВ БРАЋИ И СЕСТРАМА ОКУПЉЕЊИ ОКО СРБСКОГ ПОКРЕТА ОТАЏБИНА ПОКРЕТУ СРБА СА СВЕТОГ КОСОВА МЕТОХИЈЕ СССС

    Свиђа ми се