АКТУЕЛНО

Стиже 5000 људи из ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: у недељу у Пироту велики протест против електрана на Старој планини


Велики народни збор против изградње мини-хидроелектрана на Старој планини, на коме се очекује, како кажу организатори, преко 5.000 људи из целе Србије, одржаће се у недељу 2. септембра од 17 сати на Тргу Ослобођења у Пироту.

Александар Панић из Иницијативе “Одбранимо реке Старе планине” очекује велики број људи из већих, али и мањих градова Србије, те ће овај протест бити најмасовнији до сада. Из Ниша су најављена 2 аутобуса, а свој допринос ће дати и активисти Удруженог покрета слободних станара.

Имамо организоване аутобусе из Београда, Ниша, Крагујевца, Новог сада, Полимља и још неких градова, одакле ће доћи људи са једним или два аутобуса. У Пироту је интересовање поприлично, а са стране очекујемо око 1.000 људи – каже Панић.

Претходних дана је појачана кампања на друштвеним мрежама, а организатори очекују да бројна планинарска и еколошка друштва подрже протест.

Плакати облепљени по целој Србији; фото: Љ. Ф.

Велико је интересовање за решавање овог проблема и у Бабушници, Димитровграду, као и у Зајечарском округу, тако да из тих општина очекујемо велики број људи који ће доћи сопственим превозом – објашњава Панић.

Говорници ће, поред активиста за заштиту животне средине и организатора, бити и људи из струке.

Обратиће се директор организације за заштиту природе WWF за читав Балкан Дени Бореј, професор Предраг Симоновић са Биолошког факултета, декан Шумарског факултета Ратко Ристић, као и еколошки активисти из целе Србије – закључује Панић.

У полицији су потврдили да је протест уредно пријављен.

Подсетимо, мештани села Темска и других села на Старој планини, већ 2 године воде борбу за очување својих река, а последњих дана је било је и оптужби на рачун једног од вођа протеста.

Активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, „ослободили“ су Рудињску реку, а после скоро 2 година, градоначелник Пирота је позвао борце за очување река Старе планине на састанак, који је по њиховим речима, био обичан циркус.

Александар Јовановић Ћута је у гостовању у емисији „15 минута“ рекао да је градња мини-хидроелектрана на Старој планини злочин над природом и људима, док су грађани претходних дана сакупљали потписе за Унеско петицију. Министар екологије Горан Триван у недавној изјави за Инсајдер рекао је да се неће помирити са градњом хидроелектрана у заштићеним подручјима.

Мештани села Старе планине, али и звоначког краја месецима протестују против изградње малих хидроелектрана на заштићеним подручјима, а Александар Јовановић, који је један од најгласнијих бораца за очување природе у овом крају, одбио је да у име Савеза месних заједница прими захвалницу Министарства екологије, поводом дана заштите животне средине.

Савез месних заједница Старе планине се већ годину дана активно бори против градње малих хидроелектрана на Старој планини, а тек недавно је реаговао министар заштите животне средине Горан Триван, који је рекао да би градњи требало да се стане на пут, јер то нарушава нетакнуту природу. Ипак, суд је поништио одлуку министарства и „стао на страну“ приватног инвеститора који планира да гради мини-електране. Јовановић је свој проблем изнео и председнику Србије Александру Вучићу приликом његове посете Пироту.

ИЗВОР: ЈУЖНЕ ВЕСТИ

***

***

КОМЕНТАРИ са Фејсбука:

 

***

***

***

***

***

***

О ПРОЈЕКТУ ‘МХЕ ПАКЛЕШТИЦА’ И КОЛИКО ЈЕ, ЗАПРАВО, СУЛУД

Цела Србија је до сада већ чула за пројекат МХЕ Паклештица, али само због комедије и контроверзи које тај пројекат прате, а тичу се „може да се гради“ / „не може да се гради“ одлука министарстава и судова.

Ипак, мали број људи зна шта је тачно пројекат МХЕ Паклештица и колико је он, заправо, сулуд.

Зато, ево кратког упознавања:

Река Височица пре улива у Завојско језеро тече кроз кањон Владикине плоче у дужини од око 4 км. То је јединствено место у Србији и Балкану, јер невелика планинска река ту твори велики број мирних вирова дубине 4-5 м, сваки дужине по 50-100 м, који безмало подсећају на мала планинска језера. У том екосистему су свој рај нашле поточне пастрмке, које због велике водене масе нарасту гигантске: преко једног метра и преко 10 кг.

Тај део реке је, такође, важан миграторни пут језерских пастрмки, које из Завоја иду 10-20 км узводно на мрест. Ове језерске пастрмке су такође чудо природе, јер нарасту 15-20 кг и једне су од највећих на свету.

Тај рај на Земљи је неко замислио да остави без воде тако што ће да избуши око 2 км дуг тунел кроз срце Старе планине и ту умува цев, те скрене преко 90% тока реке.

Дакле, водозахват (брана и мала акумулација) су планиране на самом почетку кањона, а сама ХЕ близу места где река напушта кањон.

Такав монструозан пројекат није виђен у овом делу Европе, а можда ни у свету. Верујем да би дозволу да не штети природи једино могао да добије у Северној Кореји и то ако се лично сложи Ким Џонг Ун, а сигуран сам да се не би сложио, јер, ма колико луд био, он, ипак, воли своју земљу.

* аутор Горан Токић

Фејсбук група ‘Одбранимо реке Старе планине’

ИЗВОР: ГЕОПОЛИТИКА.ру

****

ПОВЕЗАНО:

*ДАНАС ЈЕ ПОБЕДИО ЗДРАВ РАЗУМ: „Еколошка буна“ код Темске, мештани враћају реку у корито (фото, видео)

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

*ОДБРАНИМО РЕКЕ СТАРЕ ПЛАНИНЕ: Подршка за мештане који не одустају свесни значај овог природног блага

*„Србијаводе“ дају у закуп корита река?!

*Петиција Унеску за „одбрану“ Старе планине од мини-хидроелектрана

——-

1.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић