АКТУЕЛНО

Кинески гигант „Зијин“ – стратешки партнер РТБ Бор


Кинеска компанија „Зијин“ изабрана је за стратешког партнера Рударско-топионичарског басена „Бор“ (РТБ) сазнаје Танјуг. 

РТБ Бор, фото архива

Компанија „Зијин“ један је од највећих кинеских произвођача злата, а друга по величини у производњи бакарне руде. У девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године компанија је била на 22. позицији највреднијих рударских компанија у свету. Годишњи пословни приход ове фирме износи 10 милијарди евра, док чиста добит групације достиже више од 230 милиона евра.

Право на подношење пријава за избор стратешког партнера имале су компаније које се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала са приходом од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.

Минимални праг за докапитализацију РТБ је постављен на 350 милиона долара, али на овом тендеру нису важне само паре, већ и власнички удео који ће стратешки партнер преузети за тај новац, односно, да ли ће држава остати већински власник уз обавезу новог партнера да доведе нови менаџмент, уложи у осавремењивање производње, задржи и повећа број запослених.

Очекује се да ће уговор бити потписан у септембру док би стратешки партнер оперативно управљање компанијом РТБ „Бор“ могао да преузме почетком 2019. године.

Тендерске услове испуниле су две од три пристигле понуде, кинески гигант „Зијин“ и руски „Ју голд“ док канадска компанија „Дајмонд филдс“ није испунила неопходне услове.

На тендеру за избор стратешког партнера за РТБ Бор до 20. августа, када је истекао рок заинтересованим компанијама за понуде, седам компанија је откупило тендерску документацијуМеђу њима су биле три руске компаније, једна кинеска, једна турска, македонски рудник и једна српска компанија. Интересовање за РТБ је пре тендера показало 11 компанија из Русије, Кине, Канаде, Турске и казахстанско-европски конзорцијум.

У ужем кругу за избор стратешког партнера нашла се Руска рударска компанија „Ју голд“ основана 1976. године, коју је током процеса приватизације купио руски милијардер Константин Струков. „Ју голд“ у Русији има седам рудника злата и у тој делатности је међу три највеће руске компаније.

Све компаније су за откуп тендерске документације морале да издвоје 10.000 долара, а предуслов за разматрање понуда је била уплата депозита или достављање банкарске гаранције од милион долара. РТБ укупно запошљава око 5.000 људи, а индиректно још 20 хиљада породица. Влада Србије је 18. јула објавила тендер за избор стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен „Бор“.

Рударство тренутно доприноси БДП-у од 0,9 до један одсто, а циљ је да се подигне на чак пет одсто. Такође, само РТБ Бор тренутно доприноси БДП – у земље 0,8 одсто.

РТБ Бор више од 100 година копа и топи руду бакра, а у борској топионици производе се катодни бакар и племенити метали високог квалитета. Производња бакра почела је 1903. године и то на локалитетима Бора и Мајданпека, а ресурси борског и мајданпечког рударства су неисцрпни јер досад није искоришћена ни њихова половина. Оверене геолошке рудне резерве износе око 1,38 милијарди тона руде и садрже око 5,1 милион тона бакра, 202 тоне злата и 1.477 тона сребра. Потврђени ресурси, са просечном годишњом експлоатацијом 26 милиона тона руде, гарантују производњу бакра у наредних 50 година.

ИЗВОР: НОВОСТИ

———–

31.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић