АКТУЕЛНО

Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал


Градња мини-хидроелектрана на Старој планини је злочин над природом и људима, каже Александар Јовановић Ћута у емисији “15 минута”, а фирме које их граде су “погребна предузећа” за старопланинске реке. Иза свега стоји криминал, додаје Јовановић, оличен у повезаности државе, политике, министарстава, државних институција, инвеститора и банака.

Неформални вођа покрета за одбрану река Старе планине Ћута Јовановић упоран је у својој борби јер је, како каже, градња хидроелектрана “пошаст” којом реке нестају, а људи постати “еколошке избеглице”. Прстом упире у круг политике и новца у Србији.

Иза градње мини-хидроелектрана на Старој Планини стоји криминал. Како је уопште неком пало на памет да прави струју тако што ће нас да остави без воде. Стоји држава, политика, стоје институције које се налазе у ланцу добијања дозвола за изградњу, значи то су министарства, пре свега министарство за грађевинарство, Србијашуме, Србијаводе, и наравно ту је министарство за заштиту животне средине. Стоје банке које финансирају и кредитирају нестанак наших река – каже Јовановић.

Србија има обавезу, добијену од Европске енергетске заједнице, да до 2020. године од обновљивих извора енергије достигне 27% укупне производње струје. Држава, такође, по повлашћеној цени откупљује струју од власника МХЕ.

Међутим, услов ЕУ за прелазак са “прљавих” на алтернативне изворе енергије није стриктно везан за деривационе хидроцентрале, објашњава Јовановић, јер постоје и соларна енергија, ветро-паркови, био-маса, гео-термални извори и други.

Међутим, све те варијанте осим ових деривационих су врло скупе и неисплативе, то су капиталне инвестиције које захтевају много новца, овде се ради о томе да је неко смислио да приватнику да реку у руке. Ради се о најјефтинијој варијанти градње хидропостројења, а то је кад стрпате реку у цев. ЕУ није рекла градите деривационе хидроцентрале, нигде није писало да ми треба да градимо од ове земље пустињу – наглашава Јовановић.

Борбу против градње МХЕ на Старој планини, Јовановић каже да ће грађани наставити протестом почетком септембра у Пироту, за који очекује да буде масован. Поред петиције да подручје Старе планине буде под заштитом УНЕСКО, наводи да су спремни и на радикалније кораке “кад дођу багери”.

Десиће се општа побуна. Чекају их људи, ми смо направили специјалну јединицу за брза дејства, о томе смо обавестили милицију у Пироту. Први багер који се буде појавио налетеће на барикаде, или ћемо га демонтирати – упозорава Јовановић.

О томе како се Ракитска река нашла под хипотеком, шта је све угрожено на Старој планини, каква је улога министарстава и судова у градњи МХЕ, колико и на шта су све спремни мештани да одбране своје реке можете погледати више у емисији “15 минута”.

ИЗВОР: ЈУЖНЕ ВЕСТИ.

***

ПОВЕЗАНО:

*ОДБРАНИМО РЕКЕ СТАРЕ ПЛАНИНЕ: Подршка за мештане који не одустају свесни значај овог природног блага

*Никола Влаховић: Србија у енергетском лавиринту – следи ли повратак у средњи век или Има ли нам спаса, без нафте и гаса

***

ПОТПИШИТЕ ПЕТИЦИЈУОВДЕ кликни

На основу члана 43. став 4. Закона о заштити животне средине („Службени гласник РС”, бр. 66/91, 83/92, 53/93 – др. закон, 67/93 – др. закон, 48/94 – др. закон, 53/95 и 135/04) и члана 42. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 – исправка, 101/07 и 65/08),
Влада доноси
УРЕДБУ
о заштити Парка природе „Стара планина” 
„Службени гласник РС“, број 23 од 3. априла 2009.
Члан 1.
Подручје Старе планине од гребена Видлича на југу до превоја Кадибогаз на северу ставља се под заштиту као парк природе под именом „Стара планина” и утврђује за заштићено природно добро од изузетног значаја, односно I категорије (у даљем тексту: Парк природе „Стара планина”).

23.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић