АКТУЕЛНО

Александар Дугин: Чинити уступке Западу је бесмислено


Шта год Путин учинио и без обзира на то шта Русија радила, на Западу ће све бити оцењено негативно

Извор: maxpixel.net

У Сједињеним Америчким Државама су Русију прогласили “Царством зла”, оптужујући Москву за спонзорисање тероризма. Раније су америчке власти сличне оптужбе износиле против руског председника. Међутим, Владимир Путин је стрпљиво објашњавао новинарима како је навикао на такве “етикете”.

О старим и новим нападима на Русију и грађане Руске Федерације и такозваног “руског света” је војни дописник Савезне новинске агенције (ФАН), чији је налог ових дана угашен на Јутјубу, Јуриј Котенко, разговарао с филозофом и геополитичарем Александром Дугином. Сигуран је како напади на Русију нису ништа ново и сежу вековима у историју, па се настављају се све до данас, јер се Русија традиционално такмичи и супротставља цивилизацији Западне Европе.

Миленијумско сучељавање

„Сукоб се одвија од 9. века, када је Карло Велики узурпирао царску титулу. Од тада, ако не и раније, међусобна демонизација двају цивилизација, две културе, источне и западне, наставља се у оквиру једног, некад јединственог хришћанског романско-немачког света. Сукоби и напади су олакшани поделом цркава на западну цркву са седиштем у Риму и православну цркву. Два дела хришћанског света су ушла у раздобље тешких сукоба“, рекао је Дугин.

„Рим је у том смислу био агресивнији. Назвали су нас источни шизматицима, заправо јеретицима, а са јеретицима се не преговара. Да нисмо имали снагу и нашу моћ, способност одбране наше истине, једноставно би нас подредили себи“, рекао је филозоф.

У модерно доба, када верски фактор није био толико важан, прешло се на сукоб секуларних модела, који се претворио у облик надметања неколико европских сила, па је Русија била окосница конзервативизма и духа Истока.

„Сукоб Британског Царства и Руског Царства је вођен на исти начин. Непрестано смо демонизовани и говорили су како смо “мрачне, сурове и застрашујуће убице, корумпирани, робовласници, неразвијени дивљи руски народи који представљају претњу свету и човечанству у целини“. Таква реторика је доминирали за време ове “Велике игре”, рекао је Александар Дугин.

„Велика игра“ је замењена борбом комунистичких и капиталистичких табора, а Хладни рат био је само једна од епизода тог историјског суочавања између Истока и Запада.

„Ми утеловљујемо источни, византијски, словенски елемент и, према томе, демонизовани смо у свако време више од хиљаду година дугог сукоба између Запада и Истока. Овде нема ништа ново“, каже филозоф, подсећајући да је Реган у комунистичком раздобљу користио термин „Царство зла“.

Сада се идеологија променила и уместо комунизма се Русији намеће либерализам, али ништа се није променило.

Покушати им угодити је бесмислен посао

„Архетипови русофобије“ су Русе од „источних расколника“ и „дивљих феудалаца“ претворили у „непријатеље слободе и напретка“. Као што је описано на Западу, на пример, на место Романова су дошли „крвави комунисти“, а сада су то „корумпирани олигарси“, али то је све једна те иста реторика, сматра саговорник агенције ФАН.

„Оптуживани смо, оптужују нас и неутемељено ће нас оптуживати за све“, рекао је Дугин.

Али, можда, Русија заиста нема право у свему?

„Није битно јесмо ли у праву или у криву, предузимамо ли одређене радње, злочине, искоришћавамо ли некога или не. Ако и не починимо, ми ћемо бити криви за то, а онда, како можемо доказати да то нисмо учинили? Штавише, нико не жели ни да слуша“, појашњава Дугин.

Истовремено, жеља да се на било који начин угоди Западу, према његову мишљењу, је безуспешна и апсолутно бесмислена.

„У Јељциново доба, кад смо се распали и били спремни да нестанемо, такође смо били демонизовани. Чак и у таквој робовској држави. Тада је руско вођство лизало ципеле Запада, али ми нисмо постали ништа бољи у њиховим очима и још увек су нас оптуживали за исте злочине и грехе. Стога верујем да када Владимир Путин каже да не види ништа ново у демонизацији, он је апсолутно у праву“, рекао је филозоф.

Демонизација је уобичајени „начин рада демона“. То је нормално и не морате очекивати ништа од њих. Потребно је правилно поступати, објаснио је саговорник руске Савезне новинске агенције.

То најбоље објашњава геополитика, која говори о вечном двобоју, великом рату на континенту. Реч је о концепту за који један од његових аутора, геополитичар Александар Дугин, сугерише да се не сме заборавити.

„Ми смо копнена цивилизација. Боримо се против поморске цивилизације. Између нас траје непрекидни рат. Данашња револуција је само мала епизода. Шта год Путин учинио и без обзира на то шта Русија радила, на Западу ће све бити оцењено негативно. Чак и ако клекнемо на колена и тражимо милост, наћи ће изговор да нас лупе чизмом у лице. То је то“, објаснио је геополитичар.

Не смемо да пристајемо ни на какве уступке

„Наши ‘западни партнери’, заправо наши класични противници на глобалној шаховској табли, знају да су у овој дуготрајној и вишеструкој борби за опстанак све методе и технике дозвољене“, наставља познати руски мислилац, како он то зове, модерног конзервативизма.

„Нико нас неће похвалити због предаје, нико неће испунити никаква обећања из уговора. Разговарао сам с Бжежинским у Вашингтону 2005. године и упитао га: ‘Обећали сте Горбачову да нећете укључити DDR и земље источне Европе у НАТО?’ Гледајући ме у очи, мирно ми је одговорио: ‘Ми смо га преварили’ “, рекао је Александар Дугин.

„Нашу мирољубивост и филантропију на супротној страни увек сматрају уступком, доказом слабости, те изразом спремности на компромис, а заправо верују како је то у крајњем повлачење и предаја положаја. То значи да је Западу једноставно немогуће угодити“, тврди руски стручњак.

„Ако направимо само корак унатраг, они ће тражити да направимо два. Ако направимо два, захтеваће три. И након што би предузели све кораке које желе, они ће нас испљувати, гњавити и сломити. Уступци су бескорисни. Мислим да су сви владари Русије то схватили, неки чак и из практичних разматрања“, сажео је Александар Дугин.

Наcлов и опрема: Стање ствари

(Нови стандард, 16. 8. 2018)

—-

18.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић