ВЕРА

ТРИБИНА: ЕКУМЕНИЗАМ и БОРБА ПРОТИВ ЊЕГА (видео)


Трибину, која је почела молитвом о.Иринеја, отворила је поздравна реч председника СКУДа Корени, а онда су говорили: протосинђел о.Димитрије, настојатељ манастира Сабор свих србских светитеља у Гринбаху, протосинђел о.Иринеј, секретар Епархије рашкопризренске у егзилу и сабрат манастира Свети Јустин Ћелијски у Барајеву, као и ктитори епархије Милоје Стевановић из Чачка и Милош Стефановић из Ариља.
Програм су водили чланови етно групе СКУДа Корени из Франкфурта и у паузама између говорника присутни су могли чути уживо песме, које су снимили на CD 2012.године, а на крају је било одвојено и време за питања и одговоре.

У поздравној речи брат Ненад Китановић, председник Српског културно уметничког друштва Корени, је рекао да му је част и задовољство што је организатор трибине. Од етно групе Корени, која ове године обележава десетогодишњи јубилеј, потекла је идеја да се организује удружење које ће се бавити очувањем српске културе, уметности и религије.

„Још од 2000-те године један део чланова, одрастајући у нашој црквеној заједници, при храму Свети апостол и јеванђелиста Лука, као и од 2008-е године када је група основана, почело је да негује нашу духовну музику, стално је била како на богослужењима тако и на пробама у контактима са верницима, и свештеницима наше црквене заједнице овде у Франкфурту. Беше то још лепо, душекорисно дружење где су деца учила ћирилицу, веронауку, иконографију, хорско певање. Али, мало по мало дошло је до промене, па се тако између осталог, два пута годишње одржавала екуменска служба. – скуп то јест дружење, како су то наши свештеници називали. Уместо недељне Литургије евангелисичка попиница (пошто је женског рода), позивала је као домаћин и отварала заједничку хришћанску молитву, пошто је то у ствари храм евангелистички и екуменистички центар, а српској, кореанској и јужноафричкој заједници просторије су на услузи изнајмљене. Тако, необавештени српски народ, велики и мали хор, певали би Богу песме, или неке народне песме, било је битно да се дружимо, користимо њихове просторије, а треба им на неки начин узвратити…

По промислу Божијем увидесмо шта се дешава нажалост, у нашим храмовима овде, а имају два. И колико је зло екуменизма пустило своје корене у православни живот појединих наших свештеника. То се посебно показало сменом владике Константина и доласком на трон Епархије франкфуртске и све Немачке епископа Сергија, који је без имало гриже савести према нашим српским светитељима наредио новотарисање и промену Литургије. То се даље наставило после његове смене и доласком епископа Андреја као администратора.
Да зло буде још веће добисмо владику, самопроглашеног бискупа Григорија.

Милошћу Божијом и по Његовом допуштењу, основасмо ово удружење које има за циљ очување хришћанских вредности и религије. За нас је ово велики дан. Данас је прва трибина са горућом темом о екуменизму, а сутра ако Бог да, прва Света литургија Епархије рашкопризренске у егзилу на тлу Немачке.
Две и по године је прошло како напустисмо новотарску литургију, јануара 2016.године, овде у Франкфурту. Жудећи за речју Божијом и светим Причешћем, са нестрпљењем смо чекали одморе у Отаџбини да би се духовно окрепили у нашим катакомбама у Барајеву, Кули, Бадовнинцима, како је ко био у прилици где да оде. Слава Господу и Његовом преосвештенству епископу Епархије рашкопризренске у егзилу Господину др Артемију, Његовом преосвештенству хорепископу хвостанско-барајевском Господину Науму, да својим благословима благодарише, дадоше снаге нама, малом и грешном стаду, овде да се окупимо и започнемо са ширењем истине и праве светосавске вере у овом безбожничком свету.“

Он је искористио прилико да посебно поздрави протосинђела и секретара Епархије рашкопризренске у егзилу о.Иринеја, и протосинђела о.Димитрија, и захвалим ктиторима ЕРП у егзилу, а присутнима је захвалио речима: „Драга браћо и сестре, хвала вам што сте и данас са нама, да нас подржите на овом путу у одржању истине, вере и традиције“.

Учеснике трибине је поздравио и брат Жарко Кркобабић…

„Многи ће се питати, па зар духовност и духовни живот верника није овде задовољавајући, два православна храма, толики број свештеника? Јесте, али ипак постоји једна велика разлика између њих и нас. А то је исповедање вере. Право исповедање вере. Ми не желимо овом трибином никога да провоцирамо, вређамо, изазивамо, желимо само једно – желимо истину. И желимо истинито, светосавско исповедање вере. И желимо свима, јасно и гласно из Франкфурта, поручити да постоје и они који се нису одрекли правог светосавског пута.“
Он је, пре почетка трибине прочитао текст о екуменизму.

*приредила Биљана Диковић

***

Прва Литургија у катакомби Покрова Пресвете Богородице у Франкфурту (Немачка)

На молбу светосаваца на привременом раду у Немачкој Епархија рашко-призренска у егзилу основала је своју нову катакомбу. Катакомба је посвећена Покрову Пресвете Богородице и налази се у Франкфурту (Адреса: Am Hohen Weg bb Frankfurt, тел.: 0176-40466257). 

У суботу, 3/16. јуна, обављено је освећење поменуте катакомбе. Освећење је обавио протосинђел Иринеј (Ристић), сабрат манастира Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву,  уз саслужење  настојатеља манастира Свих српских светитеља у Гринбаху (Аустрија) протосинђела Димитрија (Ђоковића).

У Недељу 3. по Духовдану, 4/17. јуна, у катакомби је одслужена прва Света Литургија. Литургију је служио протосинђел Димитрије (Ђоковић) уз саслужење протосинђела Иринеја (Ристића). Литургији је присуствовало око 60 верника. Многи од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне.

Поменимо и то да је у Франкфурту, у суботу, 3/16. јуна, одржано предавање на тему: “Екуменизам и савремена искушења“. Говорници су били:  протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Димитрије (Ђоковић), Милоје (Стевановић), ктитор манастира Светог Николаја у Лозници код Чачка, и Милош (Стефановић), ктитор манастира Светог архиђакона Стефана у Ариљу.

Овим радосним догађајима обележено је рођење нове катакомбе ЕРП у егзилу у Немачкој, која нека би била на утеху и спасење светосавцима у Франкфурту и целој Немачкој. Амин. Боже дај.

ИЗВОР: ЕРП у егзилу

———

13.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »