АКТУЕЛНО

СРБИЈА И РУСИЈА: Марија Захарова – у Београду међународно право и резолуција 1244 за Косово и Метохију, у Гучи заиграла коло (фото, видео)


Почео сусрет Дачића и Захарове, српски министар спремио изненађење (видео)

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова почела је посету Београду сусретом са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, а током дана предстоји јој и сусрет са министром за иновације Ненадом Поповићем и одлазак у Гучу, где ће бити гост Сабора трубача.

Састанак са Дачићем, ком присуствује и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, почео је у ведрој атмосфери, уз  осмехе, и уз велико интересовање новинара.

Дачић и Захарова су одавно успоставили пријатељске контакте, што показују и поклони које су размењивали. Шеф српске дипломатије је раније већ поклањао портпаролки руског Министарства спољних послова српски јелек и лицидерско срце, а она њему цигару са својом фотографијом.

И овога пута Дачић спрема изненађење за гошћу из Русије, а према наводима медија, биће то марама чувене модне креаторке Роксанде Илинчић.

ИЗВОР: СПУТЊИК

Захарова пренијела став Русије о приједлогу за разграничење Срба и Албанаца

Послије сусрета са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова одговарала је на питања новинара и о најактуелнијим политичким темама.

Захарова и Дачић (фото: rs.sputniknews.com)

На молбу да коментарише приједлог разграничења у својству рјешења за Косово и Метохију, Марија Захарова је рекла да је руска спољна политика доследна, свиђало се то некоме или не.

„То је посебно важно данас, ако се договори обезвређују. Врло је важно да будеш досљедан у приступима и ставу и то се прије свега односи на руски став везан за проблематику Косова. То нису теоретска истраживања нити хипотетичке анализе, то је практични посао који је заснован на међународном праву. Наш приступ овој проблематици је озбиљан и заснован на међународном праву, на поштовању суверенитета Србије и овај став Русије се није мијењао. У Београду то врло добро знају. Она је подсјетила и шта подразумијева овај став“.

Састанак портпаролке руског Министарства иностраних послова Марије Захарове и шефа српске дипломатије Ивице Дачића
„Проблем Косова је одавно постао међународни проблем. Разматрали смо га и у СБ УН, постоји Резолуција 1244 коју нико није укидао. Нисам сигурна да постоји друга земља која је више бранила поштовање те резолуције од Русије. Наш приступ је такође утемељен на поштовању суверенитета и унутрашњег законодавства Србије. И наравно, ми смо увијек говорили да ћемо подржати договоре који буду постигнути и који буду добри за Србију. То је наш досљедан став“, рекла је Захарова.

Захарова je прецизирала шта Русија неће прихватити.

„Ми нећемо прихватити лаж да је Кoсово одвојено од Сrбије на основу референдума. Неће проћи код нас ситуација кад ће нам причати вадећи само једну ствар, да је то јединствени примјер у Европи. Све што ће бити везано за извртање историјског сјећања такође неће проћи.“

***

Дачић и Захарова о разграничењу Косова: Отворили сте Пандорину кутију…

Став Русије према Косову заснован је на међународном праву и остаће досљедан у будућности, поручила је у Београду портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић, истакао је да су Албанци с Космета највећи проблем у постизању компромиса о разграничењу, али и да је рушењем границе Србије отворена Пандорина кутија. У Европској унији понављају да је Брисел за одрживо и реално рјешење за Космет.
Грешка
Овај видео запис не постоји

Они који су срушили границу Србије сада говоре да нема више промјена граница, а такво нешто је недопустиво за Београд, поручио је српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

„Они су нашу границу срушили и сада се сјетили да ‘нема промјена граница’. Отворили сте Пандорину кутију и нема више да се говори о томе. Како вас није срамота, лицемјери једни?“, нагласио је Дачић на конференцији за штампу.

Када је ријеч о ономе што је предлагао раније и приједлогу предсједника Србије Александра Вучића, Дачић је рекао да је он одувијек говорио о потреби да се изврши разграничење на српски и албански дио Косова. Највећи проблем за постизање компромиса су Албанци са Косова и они који их подржавају.

„Не дајте да вас ико лаже да ћемо спразумом, од којег смо миљама далеко, имати мање од онога што имате. Србија таквим споразумом, а много су веће шансе да неће доћи, али ако дође, Срби на Косову и Метохији тиме могу да имају само више“, рекао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију

А по питању Космета, одлуке Београда као и до сада поштоваће Москва, поручила је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова. Истакла је да се многима не свиђа што је спољна политика Русије у цјелини досљедна и да се та досљедност огледа и у питању Космета.

„Став Русије по питању Косова досљедан је и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства. Русија ће се понашати с поштовањем према одлуци српског народа“, рекла је Захарова.

Захарова је поновила да став Русије није промијењен током година, и да је заснован на међународном праву и Резолуцији 1244. Из Брисела је данас стигла порука да ЕУ жели да Приштина и Београд постигну договор о трајном рјешењу за Косово, које треба да буде могуће, одрживо, реалистично и у складу са међународним правом.

ИЗВОР: РТРС

***

Захарова играла у Гучи

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова стигла је у Гучу, где јој је приређен срдачан дочек. Када је стигла у српску престоницу трубе, Захарова је рекла да је изненађена величином манифестације, будућу да ју је дочекао један — Колумбијац!

Захарова је у Гучу стигла у друштву министара Ивице Дачића и Ненада Поповића. Руску званичницу су дочекали бројни грађани, али, наравно, и — трубачи.

Марија Захарова је, одушевљена музичком добродошлицом, била видно добро расположена. Махала је грађанима и поздрављала се с музичарима…

Док је свирао оркестар Бојана Ристића, није могла да одоли да не заигра.

После срдачног дочека у Општинској управи Гуча, она је обишла и Музеј трубе.

Захарову су у Музеју трубе упознали са историјатом Сабора. Могла је да види и како је Гуча добила име по гукању голубова који су зобали пшеницу, али и да чује причу о саборској липи под којом је 1961. године настао Сабор трубача.

Начелник Моравичког округа Слободан Јоловић рекао је да Гуча одавно није имала част да угости оваквог госта као што је Марија Захарова. Пожелео је да се лепо проведу у варошици, кроз коју је прошло два милиона људи.

„Кривац што је Захарова овде је Ивица Дачић и зато му дугујемо повељу за развој Сабора“, рекао је Јоловић.

Дачић је рекао у шали да је Марија дошла овде због њега.

„Доводио сам овде многе познате личности, али Марија је овде мегазвезда. Ово је њен дан, ја сам само у њеној пратњи.

Дачић је на питање откуд толика пажња према Захаровој рекао да је она светски позната.

Захаровој први пришао — Колумбијац!

Захарова је рекла да је имала прилику да види праву Србију, не ону из филма, него живу слику.

„Осетила сам да култура може да уједињује. Видите колико је сукоба у свету, да регионални сукоби постају пожари. А у основи је само борба за превласт, али су прави окидач често и разлике међу људима. И врло је важно видети како се дешава нешто супротно, да култура уједињује. Мала варош у центру Србије показала је да култура може да уједињује. То је одличан пример. Изненађена сам и размерама Сабора. Први човек чак ког сам видела није био Србин него — Колумбијац! Пришао је и захвалио ми“, рекла је Марија Захарова.

Затим су портпаролки руског Министарства спољних послова уручени поклони. У шетњи варошицом пробала је српске специјалитете, међу којима и свадбарски купус.

ИЗВОР: СПУТЊИК

ЗАХАРОВА ОТКРИЛА: Велика Обамина превара о „косовском референдуму“; Три ствари за Косово које Русија неће прихватити

Портпаролка Министарства спољних послова Русије на заједничкој конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Србије рекла да Русија не одступа од доследног става

– Нећемо прихватити лаж да је Косово одвојено од Србије на основу референдума.

– Неће проћи код нас ситуација кад ће нам, вадећи само једну ствар, причати да је то јединствени пример у Европи.

– Све што ће бити везано за извртање историјског сећања такође неће проћи.

ДАЧИЋ: НЕКА БУДЕ СРАМОТА ЛИЦЕМЕРЕ

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је данас да треба да буде срамота оне који данас говоре да нема више промене граница, јер су они ти који су срушили нашу границу и тиме отворили Пандорину кутију.Нагласио је да је оно што је предложио председник Србије Александар Вучић, говорећи о разграничењу само жеља да се дође до компромиса.

„Они су нашу границу срушили и сада се сетили да “нема промена граница“. Отворили сте Пандорину кутију и нема више да се говори о томе. Како вас није срамота, лицемери једни?“, нагласио је Дачић на конференцији за штампу са директорком Департмана за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Маријом Захаровом.

Казао је да то важи и за Македонију, која се сада, када су њима закуцали на врата, сетила да нема промена граница.

„О којој граници причате, о граници Косова и Србије, а ко је верификовао ту границу? Они који су помогли да Косово постане независно сада говоре о томе да нема промене граница“, критиковао је он.
Казао је да су се сада сви сетили како нема промене граница по етничком принципу, иронично упитавши да није можда ОВК била мултиетничка организација која се борила за мултинационално Косово.

„Ко мисли да смо, када покажемо жељу за компромисом, слаби – поручујем: немојте да се играте живцима и мишићима Србије“, поручио је Дачић.

Када је реч о ономе што је предлагао раније и предлогу председника Србије Александра Вучића, Дачић је рекао да је он одувек говорио о разграничењу, то јест потреби да се изврши разграничење на српски и албански део Косова.

„То је моје лично мишљење Не могу да коментаришем шта председник под тим подразумева и које су опције актуелне. Немојмо да говоримо као да је то питање на столу и све решено. То је одраз жеље да се дође до компромиса“, нагласио је он.

Рекао је да постоји много идеја како може да изгледа решење, али да је принципијелна намера приштинског руководства да доведе до тога да Прешево и Бујановац припадну Косову.

„То је за њих решење. Немојмо да изигравамо будале у дијалогу. Највећи проблем за долазак до компромиса су Албанци са Косова и они који их подржавају“, нагласио је он.

Дачић је нагласио да ће Београд наставити борбу за територијални суверенитет и интегритет, а да је оно што је рекао председник покушај да се дође до компромисног решења.

Подсетио је да је председник сам рекао да су мале шансе да се дође до договора.

Што се односа са Русијом тиче каже да Београд жели да гради искрене и партнерске односе, те да у том смислу редовно упознаје пријатеље у Москви са својим ставовима. Подсетио је да је став Москве да подржи све што је у српском интересу, те додао да Србија засигурно неће изненадити Москву.

Дачић је подвукао да нема решења без Руске Федерације, Кине, али и САД.

„Велику Британију не могу да спомињем више јер њу не занима који је српски став. То ћемо имати у виду када њима буде требало нешто“, нагласио је он.

Дачић је казао да је просто невероватно да су Британци назвали председника Вучића и од њега затражили да Србија подржи њиховог представника у међународној судској установи, иако их не занимају наши ставови и скидају расправу о Косову и Метохији са агенде Савета безбедности УН.

Он је подсетио да нема земље која се више залаже за српске интересе од Русије и додао да не верује да може да дође до било каквог решења ако о томе нису упознати наши стратешки партнери у Москви.

Став Русије по питању Косова је доследан и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства, изјавила је данас директорка Департмана за инфомисање и штампу Министарства посљних послова Русије, Марија Захарова.

“Ми не одступамо од тог доследног става”, рекла је Захарова на заједничкој конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Србије после састанка са Ивицом Дачићем.

ДОСЛЕДАН СТАВ РУСИЈЕ

Русија је доследна, а Москва ће поштовати одлуку Србије по питању Косова и Метохије, поручила је у Београду директорка Департмана за инфомисање и штампу Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Како је рекла, став Русије по питању Косова је доследан и заснован на међународном праву, поштовању суверенитета Србије и њеног унутрашњег законодавства.

“Ми не одступамо од тог доследног става”, рекла је Захарова на заједничкој конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Србије после састанка са Ивицом Дачићем.

На питање какав је став Русије по питању разграничења, Захарова је најпре узвратила контрапитањем:“Ви нећете имати проблема са тим?“

Затим је додала да ће се Русија понашати са поштовањем према одлуци српског народа.

Када је реч о спољној политици Русије у целини, некоме се свиђа, некоме не, али смо доследни, рекла је Захарова и додала да је то важан квалитет нарочито у савременом свету када се обесцењују међународни споразуми и постају “парче папира”.

Доследност је везана и за питање Косова, рекла је она и додала да се њихов приступ заснива на поштовању међународног права, суверенитета Србије и то, додаје, знају и у Београду.

Она је додала да је проблем Косова постао међународни проблем и да се не тиче само Србије.

Захарова је поновила да став Русије није промењен током година, да није теоретски него је заснован на практичном послу и ослања се на међународно право и резолуцију 1244.

Она каже да Русија неће прихватити три ствари – а то су да неко каже да се Косово одвојило путем референдума, да је то јединствен случан у Европи и да се “изврћу историјска сећања”.

ЗАХАРОВА: МОРАМО ДА СЕ СУПРОТСТАВИМО ФЕЈК ВЕСТИМА, ОБАМА ПРЕВАРИО СВЕ О КОСОВСКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Србија и Русија се очигледно суочавају са информационим кампањама и притиском, а нарочито Србија због проблема са Косовом и Метохијом, указала је данас директорка Департмана за информисање и штампу Министартсва спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је након састанка са српским министром за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем, истакла да је можда највећа „информациона превара“ била изјава бившег председника САД Барака Обаме о извршеном референдуму на Косову.

„Да ли ће бити горе?“, запитала се Захарова и додала да се Србија и Русија морају супротставити „фејк вестима“.

Она је указала и да се Русија често суочава са великим нападима, да су руски хакери упали у нецицји систем и извршили утицај, али сварност је, каже, другачија.

„Код нас на нивоу државе постоји најстриктнија забрана за делатност за злочине у сајбер свету“, подвукла је Захарова.

Према њеним речима, Русија је најактивнија на међународном нивоу и међународним организацијама у промовисању корака против упадања у сајбер сферу, као и да има неколико великих компанија које раде на томе не смао у Русији, већ и у појединим деловима Европе.

„Те компаније су постигле добре резултате и ако је Србија заинтересована, а верујем да јесте, они су спремни за сарадњу“, рекла је Захарова.

Каже да је са министром Поповићем разговарала и о руском истраживачком центру Дечји камп Артек, који је, како је објаснила, то је посебан просветни програм за децу где уче о сајбер сфери, али је и комбинација одмора, студија и хуманитарне активности.

Она је истакла да би повезивање српске омладине са омладином из Дечјег кампа Артек био један леп начин повезивања и проучавања делатности у сајбер сфери.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

10.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. НЕМА БРЕ НИКАКВЕ ПОДЕЛЕ СРБСКОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ шиптари НЕМАЈУ ПРАВО НИ НА ЈЕДАН ПЕДАЉ СРБСКЕ СВЕТЕ ЗЕМЉЕ КО БИ ДА ДЕЛИ ДА БОГ НИКОГ ЖИВОГ СВОГ ИМАО НИТИ ЖЕНИЈО НИТИ УДАВАО У ФАМИЛИЈИ ПА ДАЧИЋУ НЕ ИГРАЈ СЕ ОД БОГА НЕМА НИКО ВЕЋИ ТО ЈЕ НАША СВЕТА ЗЕМЉА С ЧУМ ЋЕМ ПРЕД МИЛОША И КОСОВСКЕ ЈУНАКЕ КОЈИ ЖИВЕ ДОК ЈЕ СРБА И ДРУГОГ ИСУСА КРИСТОСА ДОЛАСКА ПРЕКИНИ СВЕ ТЗВ ПРЕГОВОРЕ СА шиптарима ПОКАЈ СЕ ИСПОВЕДИ ПРИЧЕСТИ И ПОСТАНИ СРБИН КОЈИ ЋЕ ДА БРАНИ СРБСТВО НЕМА ПРЕДАЈЕ КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ СССС

    Свиђа ми се