АКТУЕЛНО

Свештеник Ненад Илић: Докле ћемо да трпимо погану секту на власти?


Куцнуо је час кад нам више није допуштено да било ко кога познајемо каже било шта добро за секту која се издигла изнад Цркве, изнад науке, изнад историје. Да правда секту манипуланата који су изучили маркетиншка оруђа демократије и са злобним задовољством их примењују на поверену им „стоку“

Свештеник Ненад Илић (Фото: Медија центар)

Шта је то са нама, људи Божији?

Шта је то са нама мученичким, а палим народом?

Како то сви желимо да будемо цивилизовани, демократски и толерантни па отварамо могућност да и истина и лаж имају иста права?

Да ли је заиста могуће да ћемо мазохистички и даље да трпимо погану секту на власти и да се јадамо и помажемо једни другима да издувамо сигурносне вентиле како не бисмо експлодирали?

Неостварени штребери и улизице осредњих и нижих способности искачу нам са екрана и насловних страна новина да нам објасне како су они гиганти борбе за нас! Деле лекције, свакоме и у вези са свачим, зато што секта најбоље зна?!

Изнад свега су се издигли. Изнад сваке памети и знања, изнад сваке професије, изнад сопственог народа и његове историје, народног идентитета, изнад вере и Цркве.

Да ли је икад Србија имала бедније заступање у иностранству и сама пред собом?

Слабост нам је на сваком кораку и на сваком месту. И у држави и у професијама и у породицама и у Цркви. И шта ћемо сад. Да кукамо и јадамо се до бесвести?

Ако су нам поклекли неки јерарси – опомињимо их, салећимо их као осице, молимо се за њих.

Ако је политичка сцена трула – мењај под хитно, ризикуј. Као – „пазимо да не изгубимо више него што можемо да добијемо“. „Опозиција не ваља“, а ми ваљамо?…

То што се власт годинама бави само тиме да сатре своју опозицију ништа нам не говори, нама паметнима? Тражимо нијансе и појаве политичких спаситеља… Којешта. Само се бавимо оправдањем сопствене неодговорности.

Јадно, недостојно једног народа који има историју коју има. А све као – због памети. Каква је то црна памет која само шири безнађе! Каква је то памет која само тежи да уздигне онога који мисли да је има, а не може да се угради ни у шта што би рашчистило одрон на путу.

Што пре ми морамо да скинемо срамоту са себе.

Многи од нас не могу да се погледају у огледалу, благо онима који могу, да би употребили све оно што им се са реклама нуди. Да би престали да се осећају као колонијални бедници, него да постану грађани света без бора и перути, са дивним осмехом.

Куцнуо је час кад нам више није допуштено да било ко кога познајемо каже било шта добро за секту која се издигла изнад Цркве, изнад науке, изнад историје. Да правда секту манипуланата који су изучили маркетиншка оруђа демократије и са злобним задовољством их примењују на поверену им „стоку“.

Можда можемо да разумемо да без печата секте више људи који знају да праве паре не могу да их праве, да без секте нико не може да просперира у свом послу, да они без пара наседају на обећања секте, али ипак – рецимо свакоме од њих:  „Треба да те је срамота, алавче себични и неодговорни!“ Ако можемо без љутње, без трошења емоција, мирно, јер сви знамо да је то чињеница. Не желимо да осудимо заувек, не ваља кад се некоме укине излаз, него да ставимо излуделе и пале пред огледало, да се ако Бог да врате памети.

И немојмо више да говоримо да и ту не можемо ништа да урадимо.

Можемо и те како.

„Срам те било“, „Срам вас било“! А не тражи расправљање. Сви све знамо. Ништа не објашњавајте.

Понекад и мале речи, добро усмерене могу да имају велике последице.

И код не учини овако – помогао је секти. Нека не тражи себи сувишна оправдања.

 

ИЗВОР: Фејсбук страница свештеника Ненада Илића

Наслов и опрема: Стање ствари

————

9.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Митрополија Црногорско-приморска… наложила ванредени пост
  због КиМ!

  „Молитва и пост спасли су Ниниву од сигурне пропасти,
  када је пророку Јони Господ заповедио да проповеда ту
  пропаст. “

  Пророк Јона се није дружио нити општио са иновернима,
  као Митрополит Амфилохије са архијеретиком Папом!
  Нека се Митрополит јавно поспе пепелом, због тога,
  нека се измири са Братом Артемијем, “бившим“ Епископом,
  и својим примером заслужи пред Богом и Људима, да
  Господ услиши Његов и глас Његове пастве.
  Помирење са Братом Артемијем би био догађај изнад
  сваке политичке одлуке и ујединило би сав србски народ,
  у Матици и Расејању, претке са потомцима, и јединство
  Земаљске и Небеске Србије!
  Нека јавно покуша, то ништа не кошта, не боли, а може да
  помогне,!

  Уз Божију помоћ, Владико, поведи Своју словесну паству
  на пут избављења од “АДОВИХ ЖВАЛА“!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

  • Господин Амфилохије не треба да се помири са владиком Артемијем,већ са Богом,да се одрекне јереси екуменизма,да се покаје јавно и да поништи сву досадашњу издају и смутњу коју је посијао у народу….и тада би он био на путу којим иде вл.Артемије,а то је свето отачки пут….

   Свиђа ми се

 2. ТАКО ЈЕ БРАТЕ НЕНАДЕ!
  Немамо права на ћутање.
  Парафразираћу речи проф.Владете Јеротића
  – свако од нас мора да се бори против зла – онако као да баш све зависи од њега.
  – за почетак: „Срам те било“, „Срам вас било“!

  Свиђа ми се

  • Жалосно је што цитирате Јеротића…..ЕКУМЕНИСТУ….

   Када се “неко“ бори против зла онда га растргну вукови у јагњећој кожи са : не осуђуј, немој ово немој оно,пусти то другом…и тд…

   А ДАНАС ЈЕ НАЈВЕЋА БОРБА НЕ ПРОТИВ УПРАВНИКА ЛОГОРА АВ,ВЕЋ ПРОТИВ ЈЕРЕТИКА У НАШОЈ СВЕТОЈ ЦРКВИ,УНИЈАТА,ЕКУМЕНИСТА,ИЗДАЈНИКА У МАНТИЈАМА….

   Против тога се борите г. Ненаде Илићу…..

   Апостоли и после њих сви светитељи су се борили за очување чистоте вере православне,разобличавали су вукове,којих је данас,на жалост,препуна наша Црква…чували су поверена им стада…а данас?

   Разобличавајте их,време је,да не буде сутра касно!

   Што нам о томе не говорите….???

   Свиђа ми се