АКТУЕЛНО

Најава: СРБСКИ СВЕТИОНИК – Организован превоз из Београда на Церски марш 19.08.2018


Браћо и сестре,

велика нам је част да вас позовемо на IX Церски марш у недељу 19. августа 2018.

Церски марш је сад већ традиционална манифестација која подразумева пешачење 35 км од центра Шабца до села Текериш (асфалтним путем), где се налази споменик јунацима Војске Краљевине Србије. Управо ти хероји су победили пре 104 године моћну војску Аустро-Угарске монархије и то је била прва победа Савезника у Првом светском рату. А вест о великој победи одјекнула је широм света.

У Церској бици посебно се истакао тада србски генерал Степа Степановић, комадант Друге армије, који је након битке унапређен у чин војводе.

Главни организатор манифестације је УГ Церски Марш из Шабца, док ће удружење Србски Светионик (већ четврти пут за редом) организовати превоз из Београда, по економској цени 500 динара.

Полазак из Београда је аутобусом у недељу 19. августа 2018. године у 06:00 сати код Плаве локомотиве.

Информације и пријаве можете обавити путем телефона: 063283563 (Станко)
или путем електронске поште: kolubarskimars@gmail.com

ЗАБРАЊЕНО ЈЕ НОШЕЊЕ ПОЛИТИЧКИХ И НАВИЈАЧКИХ ОБЕЛЕЖЈА (заставе, мајице, капе, шалови и др.), КАО И КОНЗУМАЦИЈА АЛКОХОЛА!

Напомена:
Понесите са собом два сендвича, флашицу воде, качкет и удобне патике.

Овим путем позивамо родољубе из осталих градова: Зворник, Лозница, Крупањ, Ваљево, Бијељина, Ужице, Чачак, Пожега, Рума, Сремска Митровица, Ниш, Параћин, Ћуприја, Крушевац, Краљево, Крагуејвац, Вуковар, Љиг, Брчко, Апатин, Бачка Паланка, Смедерево, Пожаревац, Нови Сад и Аранђеловац… да се организују и дођу како би сви заједно под један бајрак марширали у славу предака који су животом плаћали цену наше слободе.

ИЗВОР: СРБСКИ СВЕТИОНИК

————-

9.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. „БИТКА НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ-ПРЕПИСКА

  Битка на Мачковом камену, 1914. Једна преписка из рова у ров: Резервни потпоручник, ђак шестог разреда гимназије, син ратара из околине Шапца,
  Васиљевић, обавештава на листу ратног блока свог команданта батаљона, мајора Туцаковића: „Господине мајоре, више од две трећине људства ми је
  изгинуло. Буквално се гушам са Аустраијанцима. Не могу да издржим. Дозволите да се повучем 400 метара јужније.“ Следи његов потпис. На
  полеђини добија одговор команданта батаљона: „Не дозвољавам. Одсудно браните положај.“ Иде његов потпис.

  Мајор добија нови извештај. Слова су искривљена, и згрчена. Нешто се десило. Пише: „Господине мајоре, шварцлозе ме је пресекао кроз обе ноге.
  Тешко крварим. Дозволите ми да одем на превијалиште. Потпоручник Васиљевић.“ На полеђини стиже одговор. Прве три речи као да одражавају
  сигурност одговора: „Не дозвољавам, искрварите…“

  Али даља слова, у наставку, горе-доле, написана су руком која је очито подрхтавала, поводила се. Из мајора је избио отац. Крик родитеља.
  Писало је: „Сине, потпоручниче, кумим те Господом Богом, издржи још два сата, цела Србија гледа у твоја леђа. Твој командант Туцаковић“.
  Слава српским јунацима! Објавио БОРБА14 у 13.16 “

  Драган Славнић

  Свиђа ми се