Ћирилица

ПЛАЋАЊЕ ПАРКИНГА: Таблице одређују писмо, у Новом Саду не признају смс на ћирилици


Иако је плаћање паркинга порукама на латиници, у неким градовима „пролази“ и азбука. Када регистарска ознака буде на ћирилици, тада ће и СМС бити ћирилични

У Новом Саду НЕ признају смс на ћирилици

ЗБОГ ЧЕГА МИ НЕКО УСКРАЋУЈЕ ПРАВО ДА У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ ПИШЕМ СВОЈИМ ПИСМОМ???

Саша Славујев (50) из Ковиља у среду је боравио у Новом Саду. Када је паркирао аутомобил, желео је уредно да плати паркинг. Послао је СМС са својом ознаком на регистарској таблици на предвиђени број верујући да је регуларно платио паркинг. Када је обавио своје обавезе и стигао до аутомобила, запрепастио се. На њему је била закачена казна!

,,Питао сам се о чему је овде реч?! Отишао сам у Паркинг сервис и тамо су ми рекли да плаћање није успело зато што сам поруку послао на ћирилици!

Ма хајде, молим вас, каква је ово дискриминација? Због чега ми неко ускраћује право да у својој земљи пишем својим писмом? Нисам прекршио баш никакав закон, а добио сам да платим казну. Хајде да је реч о неком конкретном прекршају, да нисам везао појас, да сам прекорачио брзину или возио у алкохолисаном стању, не бих се уопште бунио, платио бих казну“ огорчен је Славујев.

Он каже да неће да плати казну, па макар ишао на сва могућа суђења.

,,Ићи ћу до Стразбура, ако треба. Нећу да платим и спреман сам да се судим докле год буде требало. Цео свет нас понижава, па не морамо сами себе да понижавамо“ каже Славујев.

,,Апсурд је што је у Паркинг сервису све написано на ћирилици, чак и казна коју је добио, а они не признају СМС на нашем званичном писму“ додао је Саша.

Не можемо а да се не запитамо у којој и каквој ми то земљи живимо? Има ли већина своја права или се само гарантују мањини. Где ми да избегнемо да би имали право да користимо своје писмо а да за то не будемо кажњени?

ИЗВОР: ФБ страница ЧУВАРИ ЋИРИЛИЦЕ

***

ПЛАЋАЊЕ ПАРКИНГА: Таблице одређују писмо

ГРАЂАНИ који плаћају паркинг места широм Србије СМС порукама на ћирилици углавном се суочавају са проблемом, јер софтвери ЈКП „Паркинг сервиса“ их не препознају на овом писму. Наиме, софтвери су подешени да примају уплате само на латиници, јер су таблице на возилима тако и написане. У појединим местима грађани плаћају и казне, јер систем не прихвата уплату написану ћирилицом. У неким градовима, када покажу поруку у Паркинг сервису поништава се казна, али у другим местима нема толеранције. Због тога грађани желе да оба писма буду равноправна.

Услуге Паркинг сервиса у Новом Саду је могуће платити СМС поруком једино латиничним писмом. У супротном, власник возила ризикује да буде кажњен због „неплаћања“ коришћења паркиралишта.

У овом градском предузећу истичу да грађани треба да унесу оно што виде, на писму којим је регистарска ознака и написана, а у Србији се регистарска ознака издаје на латиничном писму.

– Када регистарска ознака у Србији буде издата на ћирилици, ми ћемо свакако омогућити да се на тај начин може уплатити паркирање путем СМС поруке – прецизирају у ЈП „Паркинг сервис“. – Дакле, није реч о фаворизовању било ког писма, већ се придржавамо правилника о регистрацији моторних и прикључних возила.

Још додају чињеницу да тада регистарска ознака није истозначна, наводећи пример NS123ČV и НС123ЧВ, што како истичу, са становишта рачунарске логике није исто.

– Немамо информације да ли би и оператери мобилне телефоније прихватили овакав начин слања СМС порука, али би то изазвало приличне проблеме код кодирања самих порука – кажу у „Паркинг сервису“, истичући да одређени број мобилних телефона нема могућност да такве поруке пошаљe или захтевају посебна подешавања за то.

Софтвер предузећа „Метропаркинг југ“ којем је у Лесковцу поверено уређење и наплата паркирања прихвата оба писма, али у овој фирми истичу да су корисници обавезни да приликом слања СМС-а укуцају таблицу на оном писму на којем је издата. Рекламације у случају када грађани уместо латиничног користе ћирилично писмо или обрнуто, па због тога не дође до поклапања са подацима о плаћеном паркингу, у овом предузећу се увек прихватају.

– Наши контролори проверавају таблицу укуцавајући је онако како она изгледа и на писму на којем је издата. Када не дође до поклапања са подацима о плаћеном паркинг месту, они су дужни да издају доплатну карту. Рекламације те врсте нису честе и оне се увек прихватају. Проблем се брзо реши, а доплатна карта сторнира – казао је Стеван Ранковић, власник „Метропаркинга“. Исто је и у Лозници.

У градском предузећу „Паркинг сервис“ у Пожаревцу кажу да су наплату паркинга преко СМС порука увели пре 10 година и да је за то време било само једно проблематично плаћање због куцања на ћириличном писму. Возач због тога није сносио последице у виду казне, јер је утврђено да је паркинг уредно платио. За сада, они који користе ћирилицу решиће тај проблем само подношењем рекламације кад им уплата не буде прихваћена, док је за оне који користе латинично писмо на сајту „Паркинг сервиса“ постављено појашњење. Уколико њихов телефон не подржава унос дијакритичних карактера Ћ,Ч,Ш,Ж и Ђ, уместо њих могу да укуцају Ц,С,З или Д.

У Паркинг сервису у Крагујевцу није се десило да наплате казну када људи паркинг плате СМС поруком на ћирилици.

У Вршцу, поруке се морају писати искључиво латиницом. Уколико корисници напишу регистарски број ћирилицом, што се спорадично дешава, одмах добијају повратну поруку да је тај формат неодговарајући. Самим тим, не постоји могућност да им радници „Паркинг услуга“ напишу казну због неспоразума у писању.

У Новом Саду је једном човеку из Ковиља писана казна јер је регистарску ознаку послао на ћирилици. Он каже да је то нарушавање равноправности писама.

ИЗВОР: НОВОСТИ

——

22.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Имам питање ако може неко нека ми објасни логично и стручно! Творба језика: србин српско, (србин србско). Зашто из Б настаје П? Нелогика тотална. Хвала ко год ми одговори

    Свиђа ми се

  2. У земљи Србији законом је одређено писање на српском језику и српским писмом, дакле ћирилицом, наравно.
    Софтвер није направио ванземаљац, него програмер, и не постоје технички разлози да софтвер не прихвати било које писмо.
    Правдање техником, регистрацијом или консталацијом звезда значи само једно: надлежни за ово у Новом Саду зрели су за смену са својих функција.

    Свиђа ми се