АКТУЕЛНО

ПОПЛАВЕ У ГРЧКОЈ: Хиландар одолева – вода у винограду Светог Саве (видео)


© Фото : Задужбина светог манастира Хиландара

Спутњик, 18:20 27.06.2018

Светиња није угрожена управо захваљујући томе што Хиландарски поток лети уме да се претвори у реку дубоку и до три метра, па смо на време мислили о заштити зидина. Међутим, манастир је претрпео приличну материјалну штету, каже за Спутњик директор Задужбине Хиландара Миливој Ранђић.

Олуја, киша и поплаве које су погодиле бројна летовалишта у Грчкој нису заобишле ни српски манастир на Светој Гори.

„Корито редовно чистимо, како би вода кроз њега брже пролазила, управо захваљујући томе манастирске зидине испод којих пролази поток нису биле угрожене, али ниже, низ економију манастира, вода је однела пут, оштетила пешачке мостове. Пут Јовањица — манастир, главни за снабдевање манастира, али и опслуживање радова на обнови, такође је прилично страдао, али Богу хвала, последњих година инвестирали смо и у инфраструктуру и у њену заштиту, тако да сад имамо опрему и чим је невреме стало, почела је обнова пута“, каже Ранђић.

Ранђић каже да су телефонске везе са Хиландаром до јутрос биле у прекиду, што такође говори о силини невремена које је погодило тај део Грчке. Напомиње да је бујица на срећу прошла поред базе градилишта на коме је смештена маханизација за обнову Хиландара, магацини и радионице.

„Све се протеклих година радило плански, па су подигнути земљани насипи који су издржали воду високу готово три метра. Просто је изненађујуће како једна речица, поток који у јулу не постоји, у јуну, а понекад и на јесен, може да изненади, да подивља. Вода је ушла и у винограде, али није направила већу штету, такође захваљујући квалитетним радовима на ојачању тог дела комплекса“, каже Ранђић за Спутњик.

Иначе, због невремена на Халкидикију је највише проблема на Ситонији, где су поплављене куће и други објекти. Бујица је носила и аутомобиле, а гости једног хотела су евакуисани. Лоше време погодило је и село Каналија у Тесалији, где је поплављено 30 кућа, а више локалних путева је под водом. Поплаве су погодиле и Ларису.

Хаос у Грчкој: Халкидики под водом, Хиландар опкољен воденим бујицама

Више делова Грчке погодиле су поплаве после обилних падавина. Олуја, киша и поплаве, које су погодиле бројна летовалишта у Грчкој, нису заобишле ни српски манастир Хиландар на Светој Гори.

***

Хаос у Грчкој: Халкидики под водом, Хиландар опкољен воденим бујицама

1108047823

Више делова Грчке погодиле су поплаве после обилних падавина. Олуја, киша и поплаве, које су погодиле бројна летовалишта у Грчкој, нису заобишле ни српски манастир Хиландар на Светој Гори.

Обилне падавине уништиле су прилазе Хиландару који је сада опкољен воденим бујицама.

На фотографијама се, које је објавио јеромонах Доситеј Хиландарац, виде слапови воде који падају са зидина Хиландара.

На друштвеним мрежама појавиле су се фотографије са грчког острва Евије, а неке од њих објавили су српски туристи који наводе да је под водом већи део плаже на којој су боравили.

Танјуг

2 replies »