АКТУЕЛНО

Миша Мајић: Конференција за новинаре


– Можете ли нам, молим Вас, рећи шта је са несталим.

– Наравно! Нестала особа је пронађена, добро је, ништа јој не фали, у нашим је рукама и сада ће морати да нам дâ неке одговоре.

– Опростите… Прекинули сте ме, и због тога ме нисте правилно разумели. Питање се није односило на несталу особу. Интересује ме шта је са несталим институцијама?

– Не разумем шта питате. Је л’ то опет нека провокација?

– Не, ни случајно. Покушаћу да Вам објасним… На месту на којем се Ви и Ваши сарадници у овом тренутку налазите, требало би да се налази републички јавни тужилац, или барем јавни тужилац који обрађује предмет поводом којег сте нас овде окупили. У нормалној ситуацији, у уређеном друштву, он би нас обавестио о томе шта је Тужилаштво предузело, као и о томе шта је тим активностима открило, свакако пазећи да одавањем осетљивих информација не нашкоди истрази. У том смислу, поједине информације ни Вама, баш као ни осталим грађанима, у овој фази поступка не би биле доступне. Међутим, као што видимо, онај који једини треба да буде овде није ту, а Ви, као што чујемо располажете његовим информацијама. Притом, као што сте вероватно приметили, ово није усамљен случај. Тужиоца и иначе нема, а Ви и иначе располажете тужилачким подацима, и све то даје разлоге за забринутост.

– Молим Вас, какве су то глупости?

– Хм… Можда су то за Вас глупости, али забринути смо, јер већ извесно време постоје говоркања да је и та институција нестала, и да је одавно нико није видео. Зато бисмо Вас замолили да нам кажете каква су Ваша сазнања о томе, и да ли барем Ви знате где је.

– То су измишљотине! Надлежне институције ће и овога пута обавити свој део посла!

– Свакако, као и обично. Али, морате разумети нашу бригу. Како да знамо да, рецимо, и тужилац није отет и да, док ми овде разговарамо, везаних руку не чами у неком подруму у који му само доносе акта на потпис? То би било прилично узнемирујуће, зар не? Или пак да читава институција јавног тужилаштва није киднапована и натерана да се понаша као да је све у реду?

– Ви ипак провоцирате!

– Заиста ми није то била намера. Штавише! Ево, даћу Вам, ако дозволите, и један предлог.

– Ако баш морате, изволите!

– Зашто му, на пример, не дозволите да се повремено јави кратком поруком?

– Коме?

– Па, тужиоцу. Оно, знате: “Ту и ту сам… добро сам… пазе ме… не брините за мене…”. Или, ако је оперативно неприхватљиво да открије локацију на којој се налази, барем да јави да је жив. То дозволе и професионални отимачи… На тај начин бисмо се најпре уверли да је у безбедносном и медицинском смислу са тужиоцем све у реду. Поред тога, предупредили бисте увек могуће малициозне тврдње и беспотребно ширење панике.

– Је л’ слушате Ви себе? Да се јави поруком? Баш је добро да народ чује шта тражите.

– Не схватате да све ово предлажемо из најбоље намере. Замислите рецимо овакву ситуацију. Можда тужилац и није отет. Можда је све последица његове самосталне одлуке, или је у питању добровољно изгнанство. Можда се, на пример, плаши отворених простора и великог броја људи. Можда пати од агорафобије. А можда је и он инсценирао нестанак како би изазвао панику, као и ови пробисвети са водом. Можда сте Ви заиста и ту из објективних разлога принуђени да сами засучете рукаве… Али, ако бисте га најпре мало по мало изводили на улицу или на мање скупове и тако окуражили, могуће је да бисмо без претераних тешкоћа решили и ту заврзламу. Можда је и то са њим само бура у чаши воде, исправне наравно.

– Ма дајте, молим Вас. Какве су то глупости? Уосталом, подсетићу Вас да су грађани на изборима рекли шта мисле о Вашим идејама!

– Ах, да… Схватам… Али ако већ не дозвољавате поруке као ни извођење међу људе, можете ли нам онда барем Ви коначно рећи где је? Да ли да га и даље тражимо, или да се помиримо са истином и дигнемо руке? И да ли бисте, у том случају у складу са правилима ванпарничног поступка, морали размислити и о покретању поступка за проглашење несталог лица за умрло. Знате оно, усаглашавање правног и фактичког стања…

– Доста! Сада сте стварно претерали! Одговорићу само да после не бисте рекли да нисам желео да Вам одговорим, иако сам сигуран да већину нормалних грађана уопште не интересују ове глупости. Дакле, тужилац је добро и длака са главе му не фали. У нашим је рукама, нема никакве видљиве повреде и добро се и редовно храни! Проверавамо његове контакте, и ускоро ћемо моћи да детаљно реконструишемо његово кретање и активности у последњих неколико година. Јесте ли задовољни?

– Хвала Вам.

– А сада Вас молим да Ви мени одговорите на једно питање.

– Изволите.

– Зашто увек постанете тако нервозни када чујете добре вести?

 

ИЗВОР: Блог судије Мајића

————-

18.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић