АКТУЕЛНО

Хилари у лектири, сутра тема у министарству


У Министарству просвете заказан је за сутра састанак са представницима Националног савета албанске националне мањине, а једна од главних тема биће предлог да биографија Хилари Клинтон уђе у лектиру за први разред гимназија у општинама на југу Србије у којима се настава одвија на албанском језику.

EPA (Andrew Gombert)

Предложени план и програм који је предложила посебна комисија албанског националног савета, односи се на ученике гимназијских одељења у Бујановцу и Прешеву, које је прошле године уписало 330 ученика у 11 одељења.

Председник Националног просветног савета Радивоје Стојковић за Танјуг каже да је тај савет дао позитивно мишљење на план и програм наставе албанског језика, али да је Министарству просвете, односно Заводу за унапређивање образовања и васпитања сугерисано да се уместо одломка из аутобиографије Хилари Клинтон узме аутобиографија Бранислава Нушића, који је био Цинцар.

„Сматрамо да треба да буду заступљена дела, односно личности које повезују наша два народа. Цинцари су огромну улогу одиграли и када је у питању економија, историја, култура и код српског и код албанског народа“, рекао је Стојковић за Танјуг.

Национални савет албанске националне мањине треба да заводу достави и додатне садржаје када је у питању историја, затим музичка уметност, ликовна култура који треба да омогуће неговање албанске посебности.

Закон каже да мањински савети могу, али и не морају да прихвате сугестије Завода везано за план и програм мањина, али да последњу реч даје Министарство просвете, односно сам министар.

Министарство просвете може да прихвати или одбије наставни план и програм, са Хилари Клинтон или без ње.

ИЗВОР: РТВ

———-

11.6.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Svi na teritorije matične zemlje moraju da govore govorom te zemlje i poštuju zakon te zemlje.
    Ističe se zastava prvo te matične zemlje pa ostale. Za strane (manjinske) se strogo kažnjava.

    Свиђа ми се