Знамените личности

Непосредно пред пад Константинопоља, у храму св. Софије служена је унијатска „литургија” на којој се помињао папа


Марко Пејковић* – ФБ коментар
29.5.2018.

На данашњи дан 1453. Константинопољ је пао у турске руке. Интересантно је да је претпоследња „литургија” у храму св. Софије 12. децембра била унијатска – помињао се папа током службе, а саслуживали су кардинали.

Последњи цар Константин Драгаш се надао у помоћ са Запада па је гурао Фирентинску унију у пракси. Међутим, од тог момента народ је престао да иде на службе у храм св. Софије, а цар је и даље задрто истрајавао у папизму (иако је пре тога дуго био током целог свог живота антипаписта). Тек када је Драгаш видео да од папе нема ништа, дозволио је праву Литургију у поново освећеном храму без паписта и помињања папе. Народ је напунио храм. И то је била, за сада, последња Литургија у храму св. Софије коју ће, сви се надамо, наставити нека следећа. Проблем је што је она била 28. маја тек, један дан пред сам пад Цариграда. Прекасно.

Константин Драгаш Палеолог

Иако се сам цар покајао за свој папизам, исповедио и чак причестио на тој последњој Литургији (како сведочи антипаписта историчар-савременик Сфранцис) и тиме сачувао својој души наду у спасење, његова ранија коцкања са вером (али и са ромејским политичким и економским идентитетом кроз дух самопорицања), као и његових претходника, скупо су коштали ромејски народ и царство.

Лепо је св. владика Николај писао у Прологу да читав народ може да буде Богом кажњен због јереси и неваљалства једног владара, ма какав народ био. Због тога, доведимо и себе и своје владаре у ред, иначе нам се јако лоше пише – историја нас учи.

____________

* Марко Пејковић је мастер дипл. политиколог, истраживач – сарадник Института за политичке студије у Београду, професор санскрита

2 replies »

  1. Проклета „Византија“, заклети непријатељ Срба, никада није постојала као „Бизант“…Одувек су на трону „Цариградске патријаршије“ седели ТУРСКИ РОБОВИ и ЈЕРЕТИЦИ…

    Свиђа ми се