Знамените личности

Комунисти! Ми смо два света: Ви хулите на Бога – ми за њега гинемо, сматрамо га својим заштитником!


Милослав Самарџић, 20.5.2018.

Апелациони суд у Београду је поништио Решење о рехабилитацији Николе Калабића, тако да све почиње поново… Уверен сам да ће на крају све бити у реду, а тим поводом понављам интервју од летос, када је донето Решење.

***

 

Београдски Апелациони суд поништио решење о рехабилитацији Николе Калабића

18.05.2018. Факти

ВРАТИО ПРЕДМЕТ ВИШЕМ СУДУ У ВАЉЕВУ НА ПОНОВНО ОДЛУЧИВАЊЕ

АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду укинуо је решење о рехабилитацији некадашњег команданта Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Николе Калабића и вратио предмет Вишем суду у Ваљеву на поновно одлучивање.

Укинутим решењем у априлу прошле године био је усвојен захтев Калабићеве породице за његову рехабилитацију, на основу којег је требало да се сматрају ништавним све одлуке државне комисије и решења Среског суда у Мионици којима му је конфискована имовина и одузета грађанска права.

Међутим, Апелациони суд у Београду је укинуо то решење, закључивши:

„Ако је покојни Никола Калабић лишен живота из политичког, верског, националног или идеолошког разлога – онда је неопходно утврдити да ли је он извршио или учествовао у извршењу ратног злочина или то није случај. Ово због тога што лице које је извршило или учествовало у извршењу ратних злочина нема право на рехабилитацију по Закону о рехабилитацији”, напоменуо је Апелациони суд.

Захтев за рехабилитацију Калабића поднела је његова унука Весна Калабић, тврдећи да није био ратни злочинац, да није издао Дражу Михаиловића јер је стрељан пре њега, као и да је страдао из политичких, националних, а пре свега идеолошких разлога. Након пресуде Среског суда у Мионици из септембра 1946. којом је Калабић оглашен за народног непријатеља и конфискована му је имовина.

Калабић је 2011. проглашен умрлим одлуком Основног суда у Ваљеву. Медији су пренели да је Калабићева унука суду доставила тим поводом сведочење пензионисаног свештеника Мијаила Даниловића из Горњег Милановца, који је тврдио да су Калабића убили припадници ОЗНЕ 19. јануара на Богојављење 1946. у пећини, у кањону реке Градац, недалеко од Ваљева.

Танјуг

***

Антологијски говор Николе Калабића

Комунисти!

Ми смо два света: између нас и вас нема помирења!

Ви хулите на Бога – ми за њега гинемо, сматрамо га својим заштитником!

Ви рушите породице и Српство, а ми истичемо као главна начела наших стремљења, без којих би нам и сама борба била штура и бескорисна!

Зато борба коју водимо противу вас мора се завршити нашом потпуном победом.

Љотићевци!

Ви сте Јуде Искариотске нашега народа, а у служби туђина и туђинске идеологије! Између вас и нас постоји само једна историјска веза: жалосни пример Вука Бранковића, чију сте ви славу потамнели својом службом непријатељу свога народа. Шта ви очекујете, чему се ви надате? Српски народ вас се гнуша: он ће вас збрисати са лица земље као највећу срамоту!

Сви ви: комунисти, љотићевци, газдаши и петоколонаши примите к срцу речи наше народне песме:

‘‘Не чекај ме на бијелом двору,
Ни на двору, ни у роду моме’‘.

Немци, Талијани, Мађари, Бугари, Арнаути, усташи и остала жгадијо!

Ви, варвари двадесетог столећа, који тако срамно поступате с нашим правдољубивим народом и који узесте 1.500.000 српских невиних живота, осећате ли како вам се кожа јежи на леђима! Долазе дани одмазде, дани ПРАВДЕ! За вас злочинце милости неће бити, јер је потребно да Европа, о којој ви и ваше газде често причате, буде очишћена од моралне трулежи коју ви представљате!

Сваки кривац може овога пута бити уверен да ће га стићи казна, јер нема места на кугли земаљској где би се могао сакрити како би избегао изласку пред међународни суд Правде, који је већ основан између наших великих савезника! Спремите се за то, варвари, да окајете грехе у крви, као што сте и ви крвљу потписивали своја злодела! Али дотле спремите се да и од нас самих примите један део казне, кад се наша дична војска крене против вас, да вас заувек онемогући на нашој националној територији!

После слике тешкоћа и страдања, право је да бацимо кратак поглед на блиску будућност која за нас Србе крије најлепше видике националне радиности и процвата! На крају трновитог пута којим данас идемо налази се рајски врт наше народне државе, у коме ће према замисли нашег Равногорског покрета Србин бити господар на своме!

(Објављено у књизи “Истина о Калабићу“ Милослава Самарџића, Погледи“, Крагујевац, 1999)

5 replies »

  1. Често, посебно код нас Срба утопљена истина и кад исплива буде мртва.Једина предност те ужасне чињенице је да се на њеној сахрани спомену они којима је требала и они који су је потопили.Они којима је требала су већ мртви а они који су је потопили чекају да је и мртву поновно потопе.

    Свиђа ми се

  2. Вјечнаја памјат људино заједно са твојим командантом Дражом и свим јунацима Равногорцима!

    Свиђа ми се

  3. Био је изузетан човек. Штета што му нису на време рекли да су његови велики савезници препоручили његовом врховном команданту, Краљу Петру, да препоручи његовом команданту и војном министру, генералу Дражи, да своју војску, Југословенску у отаџбини, стави под команду комуниста. Штета, било би другчије све.

    Свиђа ми се