АКТУЕЛНО

ДИСКРИМИНАЦИЈА СРБСКЕ И ОСТАЛЕ ДЕЦЕ: Матурантима Ромима признаваће се и нетачно урађени задаци на пријемном испиту


Сви смо чули за позитивну дискриминацију. Неки је одобравају, други не. Ипак, да ли је заиста у реду оно што ће се ове године као ново правило примењивати на пријемним испитима за средње школе и факултете?

Реч је о томе да ће ђаци који су се до 14.05. ове године изјаснили као Роми (довољно је било да се уз сагласност родитеља тако изјасне, никакви „докази” нису били потребни) имати боље услове за полагање пријемног испита од осталих. Тачније, број бодова на основу успеха из школе и на основу завршног испита биће увећан за 30% од броја који им недостаје до 100 бодова. Шта то значи?

То значи да ће детету ромске националности које тачно уради 10 задатака, а 10 уради погрешно бити призната и 3 погрешно урађена задатка. 

Није спорно да Роми јесу на известан начин дискриминисани у друштву, али да ли то значи да је у реду да пре неког ко је учио више добију место у школи или на факултету? Да ли је неко размишљао како ће се осећати дете које ће се у жељеној школи наћи „испод црте” јер је неко добио бодове само на основу националне припадности?

Шта ви кажете, да ли је ово исправан потез или не?

ИЗВОР: Зелена учионица

—————-

16.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. НА ЖАЛОСТ ЈЕДИНИ СУ СРБИ БЕЗ ЗАКОНА ЈА САМ ПИСАО ВИШЕ ПУТА ДА ЈЕ У СКРАЋЕНОЈ авнојеској СРБИЈИ ЋЕРАЊА СРБА ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ И СРБА МУСЛИМАНА КОЈИ СУ ВЕРНИ СРБИЈИ ТО ПОДСЕЋА КАД ЈЕ ћопоња РЕКАО ДА ЋЕ У ВАСОЈЕВИЋЕ НАСЕЛИТИ кинезе ПАМЕТНОМ ДОСТА НА ЖАЛОСТ МНОГИ НЕЋЕ ДА ЧУЈУ ЈЕДНИ ЋУТЕ ЗБОГ ТОГА ШТО ИХ БРИГА ШТА СЕ РАДИ СА КОСОВОМ МЕТОХИЈОМ КОЛЕВКОМ ВАСКОЛИКЕ СРБАДИЈЕ НЕК БИ БОГ ДАО И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СЛАВА МУ И МИЛОСТ ДА СЕ РОДИ ЈОПЕТ НОВИ КАРАДЂОРДЂЕ СРБИ БРАО И СЕСТРЕ СРБКИЊЕ АРИЈЕВЦИ СЛОЖНО ДО ПОБЕДЕ ДОСТА МИ ЈЕ ВИШЕ ТЕ БЕОГРАДСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ И ТЗВ ВЛАДЕ СРБИЈЕ СССС

  Свиђа ми се

 2. Суштина није у пријему Рома односно позитивној дискриминацији већ навикавању већинског становништва на понижавање да зарад неке користи (школовања детета) има смисла да се изјасне као Роми (да лажу). Да би то било могуће укинули су доказивање припадности Ромској националности већ су увели само изјаву родитеља.
  Слично су радили Турци када су вршили исламизацију освојених простора.
  Ово је смишљено разбијање српског националног корпуса у Србији јер ће се најсиромашнији зарад своје деце изјаснити као Роми.
  Ако им ово прође онда ће увести и друге повластице за припаднике разних мањина циљајући сиромашне Србе.
  За десет година имаћемо милион Рома а бивших чистокрвних Срба.
  Једном када се уђе у ту шему нема изласка јер је следеће претња казном ако се неко лажно изјаснио. Приметили сте да се врло мали број бошњака вратио вери својих предака без обзира на одлазак Турака са овиух простора.

  У суштини права мера помоћи је да се омогући ромима допунска настава да се припреме за пријемне испите (тако раде у ЕУ) а не овим подвалама са афирмативним мерама.
  Пошто Србију води антисрпска екипа (значи проЕУ/НАТО усмерена) врло тешко ће се та подвала разбити јер у Србији постоји проЕУ/НАТО власт и опозиција која углавном на њиховом платном списку.

  Ово је део специјалног рата против Срба у Србији.
  Једино средство борбе је разобличавање ове преваре/подвале обучавањем-подучавањем јавности.
  Јесте подвала по највишим ЕУ/НАТО стандардима али је лако провалити у чему је фора.

  Свиђа ми се

 3. Нису Цигани уопште дискриминисани. Овде су 800 година и живе свој живот, без жеље да се уклопе – и ја то поштујем. Али нема сврхе да их ми уклапамо, а да они притом воле свој неуклопљени живот.

  Имамо избеглице, који су за 5-6 гдоина направили куће, отворили бизнис, нико им ништа није помагао, нити дописивао поене.

  Свиђа ми се

  • Slažem se da su Romi – Cigani samodiskriminovani tj. sami su malo zainteresovani za menjanje svojih navika života. Poznato je da se u malom broju i nerado odazivaju školovanju svoje dece u osnovnim školama a da ne govorimo u višim. Sa druge strane potpuno je jasno da oni žele da žive u grupama ili naseljima u koji neće biti drugih nacionalnosti i da imaju svoju hijerarhiju koja im nameće životna pravila. Pošteno je reći da je veliki procenat kriminalnih dela izvršeno od strane Roma – Cigana ali te statistike od zvaničnih organa nema. Besmisleno je kukati nad krađama koje ugrožavaju život velikog broja ljudi ( hahtovi, bakarni kablovi, pocinkovane ograde na putevima i saobaćajni znaci ) a država ih tretira kao „sitne“ i ti lopovi se ubrzo nađu na slobodi gde nastavljaju da kradu. Mali cigani se od roditelja organizuju za pošnju po ulicama ili za sitne krađe po javnom pre ozu i slično i zakon im ne može ništa. Zato smatram da im ne treba davati takve povlastice ali ne samo njima nego i drugim grupama, manjinama i to baš nikakve povlastice. To će takođe i pojačati odbojnost i kod srpske omladine kada vide takvu nepravdu.

   Свиђа ми се