Језик

Интервју академика Буровића опет узбунио Албанце


2.5.2018. Антон Пановски

Последњих дана марта мјесеца ове године у Hopital de la Tour у Женеви проф. др Каплан Буровић је имао операцију на срцу. Пошто су констатовали да је тежак срчани болесник, лекари су одлучили су да изврше и другу операцију срца, много тежу, уз отварање торакса и 3-4 сата непрекидне анестезије. Нова операција је предвиђена за неких мјесец дана, пошто се академик буде опоравио од претходне операције.

Познати македонски новинар Васко Ефтов, са екипом АЛФА телевизије из Скопља, похитао је да направи интервју – дај Боже да не буде последњи !

Академик Буровић је годинама, живио, учио, студирао и радио у Скопљу и тај град је сматрао и својим другим родним местом. Ту је одслужио војни рок. Ту је написао и објавио многа своја дјела, од којих је нека, посебно пјесме, и посветио Скопљу и Македонцима као својој истородној браћи.

На македонском језику је и објавио пет дјела, док су га македонски академици унели и у МАКЕДОНСКУ ЕНЦИКЛОПЕДИЈУ, што је неке довело до беснила. Присно јсе дружио са академиком Ганетом Тодоровским и пјесником Витомиром Долинским.

10. априла Васко Ефтов је објавио двије верзије интервјуа са Академиком Буровићем:

Прва је снимљена у стану Академика Буровића у Женеви и односи се на његов живот и његово стварање, књижевно и научно, док је друга комбинована са интервјуом са Албанцем Олсијем Јазеџијем (Olsi Jazedzi), историчарем који је докторирао у Италији са темом из албанске историје о развоју албанског национализма, и који је – како се јасно види из његових ставова – прихватио албанолошке тезе Академика Буровића по којима Албанци не само што нису аутохтони нигдје на Балкану, већ нису ни генеалошки следбеници Илира, понајмање и Пелазга, што су прије њега потврдили и многи други албански историчари и академици, па и свијетски историчари и академици као што су нпр. амерички академици Ноам Чомски, Јохан Вилкес, Владимир Орел, као и бугарска историчарка Теодора Толева, хрватски историчар Горан Шарић и пуно других.

Интервју са академиком Буровићем, кога Васко Ефтов сматра за највећег живог албанолога на свијету, одмах су пренели и многи други сајтови, од којих спомињемо: www.descargarjoutube.win/watch; www.grid.mk/www.tvstanici.net;www.youtube/Luw/9hgiHdQ4; www.sr-rs.facebook.com/Ulcinj-Prof-Dr-Kaplan-Burović-akademik; https: //time.mk/tv/v/Luw9hgiHdQ4; www.macedoniantruth.org ; https://www.vesti.rs/…; www. ggclip.com/… ; https://lol-tv.info/…; moviesmaxi.com; mp3fi.tk/..; yakanazx.tk/watch?v; dom 2novost.ru/watch/; mp3fi.tk/…/vo-centar; https://dayclip.net/…; numberonevietnam.com/vo-centar, и многи други.

Kaко преноси саjт Км Новине у тексту „Видео интервју: Каплан Буровић – Ко су Албанци?”:

Интервју са академиком Капланом Буровићем који је прешао пут од признатог аутора ремек-дела албанске књижевности свих времена до најпрогањанијег Албанца јер је почео искрено да говори и пише о пореклу Албанаца.

„Албанци су ме хвалили до неба као њиховог књижевника, мислећи да сам Албанац и њихове горе лист, све док се ниcaм изјавио као Југословен црногорског пореклa. Caдa caзнaшe дa cy cвe тe њиxoвe пoxвaлe yчињeнe jeднoм нeaлбaнcy (пpeкo cвeгa Cлoвeнy, нeзaмиcливoм Cpбинy!). Ето – то је њих заболело. Зато су устали против мене, инструирани директно од албанског Сигуримија, кojи je имao cacвим дpyгe циљeвe, дa негира дeмacкиpaњe, кoje caм yчиниo Eнвepy Xoџи кao aнтикoмyниcти, paзбojникy и злoчинцy, кojи ниje пoштoвao никaквe зaкoнe, пpaвилa и пpинциpe caвpeмeнe цивилизacиje. И данас то настављају. Имамо документа којима Сигурими даје инструкције Aлбанцима како да пишу против мене, да ме пcују најгорим речником”, каже Aкaдeмик Бypoвић, jедан од најпрогоњенијиx нayчникa нa cвeтy, пре свега због тога што је писао истину која је у потпуности супротстављена њиховим националиcтичким циљевима.

As I have already posted this, here is another re-post of what V. Orel wrote:

Burovic also stated that when the modern Albanians migrated to the Mat Region (sometime in the 800’s AD), they met here the small indigenous / original Albanoi – who were a people and tribe of Celtic origin. What Burovic did not mention – but I say it here – is that (if this is true) these Celtic Albanoi must have been completely Romanized by this time, and spoke a Latinate language (since we know that Celtic languages or dialects were not known/recorded/spoken in the Balkans at this time).

Као и неки претходни, и овај интервју академика Буровића је преведен на стране језике. До данас је академик дао око 100 интервјуа, скоро на свим језицима свијета, почев од француског и енглеског, па ето – и до македонског и влашког, али ниједан није имао оволики одјек и овакву популарност као овај Васка Ефтова (па ни онај Драгане Матовић, објављен у београдским Новостима који је узбунио Албанце тако и толико, да су преко свих својих медија урликнули као рањени вук). За недељу дана Васков интервју је гледало-слушало преко интернета 55.000 регистрованих гледалаца, не рачунајући оне који су им се придружили, нити оне који су га гледали-слушали преко осталих портала-гласила.

Само у дискусији на сајту descargaryoutube.win учестововало је око 100 дискутаната.
На youtube је регистровано 716 дискутаната, од којих се 590 су позитивно изразило о албанолошким тезама академика Буровића а само 126 негативно. Они који су се изразили позитивно су свих националности и углавном под правим именима, док су ових 126 све сами Албанци, од којих су се неки регистровали и по други и трећи пут, ако не и више пута. Некакав Уби Сервина (Ubi Servina) је „дискутовао“ пет пута! Већина коментатаора је инструирана од албанске мафије (која прати Академика Буровића на сваком кораку, и кад иде у WC!, и чији га агенти прогањају) – сви са разним псеудонимима, па и српским именима, како то чине по свим сајтовима који се односе на свако ново дјело академика Буровића и сваку нову позитивну ријеч и оцјену о њему.

На албанском језику, преко скопског листа КОХА (KOHA), javio se i poznati albanski novinar Даут Даути (Daut Dauti), који је од раније иступао против академика Буровића преко македонске штампе, аутодемаскирајући се као Енверовац. Уместо да се бави аргументима Академика Буровића да Албанци нису ни аутохтони, нити Илири, понајмање Пелазги, он унижава дискусију нападајући личност Академика свакаквим лажима и фалсификатима, оспоравајући му, попут свих агената албанског СИГУРИМИ-ја (пандан југо-УДБ-е !) и образовање и научна звања, па и титулу академика, мислећи да тиме побија Академикове албанолошке тезе, које су од ових Албанаца од раније назване „црне тезе, иако знају сасвим добро да су строго академском акрибијом научно доказане и прихваћене широм свијета од научних институција и академика.

Ради примјера, видите како побија албанолошке тезе Академика Буровића Албанац Екрем Краснићи (Ekrem Krasniqi): „Ta qift nanen velika Albania. Pr. dr. akuracdemik ! T‘Qifsha fillozofin e nanes !“ (ПРЕВОД: Да ти мајку од*ебе велика Албанија. Пр. Др акура*демик! Да ти је*ем мајчину филозофију!).
Некакав Б. Хоџа (B.Hoxha) овако му побија албанолошке тезе: „па овај Плак-Идиот богами иде мени стварно на живце али шта ћемо сад, тај није крив него овај глупи новинар који га мучи, је*ем га у уста..!!!»
Такав је и Мухамет Рамадани (Muhamet Ramadani), који пише: „Кажи кои се каурите курво вашко. Не бери гајле многу кои се албанците заната да ти го е*ам у среде ден.»

Такви су и остали. Али се немојмо чудити, јер ова сорта Албанаца (која је дозлогрдила и самим поштеним Албанцима!), овако је опсовала и академика, проф. др Ноама Чомског, чим је сазнала да се и овај изразио у прилог албанолошких теза Академика Буровића. Кад би и Бог изјавио да се слаже са албаноложким тезама Академика Буровића, ови Албанци би и Њему опсовали све по списку, па би га прогласили и за агента УДБ-е.

Али погледајте псеудоним UBI SERVINA! Што нам он каже тим псеудонимом ? УБИ на нашем језику значи УБИЈ, док оно СЕРВИНА они су од времена употребили за Академика Буровића, кога су назвали СЕРВИН-Србин, или и „слуга“, па и shërbëtor i shërbëtorëve = „слуга слугу“ – како су назвали све Србе. Значи – УБИЈ СРБИНА! Или није истина ово, о Исмаиле Кадаре?!

Како су то констатирали и сами поштени Албанци, оваквим написима и речима, коментарима, они карактеришу себе, срамоте себе и кажу нам ЗА СЕБЕ ко су, а не ко је Академик Буровић, или Васко Ефтов и било ко други, па ни Академик Чомски.

2 replies »

  1. ГОСПОДИНЕ БУРОВИЋУ албанци НЕ ПОСТОЈЕ ИМАЈУ САМО шиптари ДАВАТИ ИМ ИМЕ ТЗВ албаније НИЈЕ ДОБРО ватикан И енглеска СУ СРБСКУ ЗЕМЉУ ПРЕЉУБОВИЋА ДАЛИ шиптарима ЗНАЧИ ДАВАТИ ИМ ТЗВ НАЦИЈУ ТО ЈЕ злочин ПОШТО ИМ ЈЕ 1912 ДАТА СРБСКА ЗЕМЉА ЂЕ НИЈЕ НИКАДА БИЛА албанија УЗМИ ЦАР ДУШАНОВУ КАРТУ А ПРЕ ТОГА ОД СВЕВЛАДА СВЕВЛАДОВИЋА НИГЂЕ НЕМА ТЗВ албаније

    Liked by 1 person