Образовање

Форум београдских гимназија: Недопустиво је да месец дана пред упис концепт реформе гимназија није до краја познат


Министар Шарчевић избегао дијалог о реформи гимназија

Форум београдских гимназија организовао је у петак, 27.4.2018. године, у Пресс центру УНС, Округли сто „Гимназија за 21. век” на тему реформе гимназија. Иако је позив благовремено упућен и министру просвете, науке и технолошког развоја господину Младену Шарчевићу, министар је донео одлуку да не учествује у дијалогу на ову тему, чиме је пропуштена прилика да се у присуству великог броја директора и наставника из читаве Србије, као и еминентих учесника, отвори шира стручна расправа на ову тему. Поражавајућа је и одлука министра да не делегира ниједног представника министарства који би, уместо њега, учествовао у отвореном дијалог на ову тему.

Сви присутни учесници Округлог стола сагласили су се да је неопходно спровести реформу гимназије, али је недопустиво да на прагу маја месеца концепт реформе није до краја познат.

Месец дана пред упис првака у „реформисану гимназију” наставни програми за први разред нису у потпуности усвојени, стручна и шира јавност није упозната из којих уџбеника ће учити будући прваци, непознато је како ће изгледати изборни програми/предмети, а оно што је истакнуто као једна од највећих недоумица је концепт опште матуре на крају четворогодишњег школовања. Пред упис нове генерације гимназијалаца, јавности је још увек непознато да ли ће факултети задржати дискреционо право да додатно тестирају будуће студенте, чиме би се створио ризик да замишљени концепт матуре буде девастиран, а свршени гимназијалци додатно оптерећени.

Присутни на Округлом столу су се сагласили да неспремност надлежних, из Министарства просвете науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање образовања и васпитања, на шири друштвени дијалог на ову важну тему, може озбиљно угрозити успех саме реформе, а последице би могле бити катастрофалне.

Због свега наведеног, Форум београдских гимназија очекује од надлежних да што пре обавести јавност о свим детаљима везаним за изглед будуће, реформисане” гимназије и најављује нови Округли сто са истом темом за јун месец, када ће, како се надамо, многе чињенице везане за ову тему бити познатије.

На Округлом столу учешће су узели:

  • др Муамер Зукорлић, председник скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво
  • др Александар Бауцал, Филозофски факултет Универзитета у Београду
  • др Оливер Тошковић, Филозофски факултет Универзитета у Београду
  • др Слободан Антонић, Филозофски факултет Универзитета у Београду
  • др Бојан Ристић, Национални просветни савет испред Уније послодаваца
  • др Александар Липковски, Математички факултет Универзитета у Београду (аудио укључење)
  • др Рефик Шећибовић, Члан Управног одбора Националног тела за акредитацију факултета (аудио укључење)

 

У Београду,  27.4.2018.
Председник: Александар Марков

***

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ САСТАНКА О РЕФОРМИ ГИМНАЗИЈЕ

 

Дана 8. марта 2018. године у Министарству просвете науке и технолошког развоја одржан је састанак како би представници овог министарства репрезентативне синдикате упознали са процесом реформе гимназије.

Форум београдских гимназија, чији је представик учествовао на јучерашњем састанку, сматра да је наведени састанак одржан са више од годину дана закашњења, односно само три месеца пред упис нове генерације гимназијалаца. Такође, мишљења смо да је пропуштена прилика да, у интересу ђака, родитеља и запослених у гимназијама, реформски процес прође кроз ширу стручну и јавну расправу, уз могућност да се кроз пилот пројекат испита остваривост предложеног плана и програма.

Форум, такође сматра да би будући гимназијалци и њихови родитељи, пре уписа, морали имати јасну слику како ће изгледати њихово четворогодишње школовање што сада није случај, с обзиром да је  ресорно министарство припремило план и програм само за први разред, док су за остале разреде наставни планови и програми у припреми.

Оно што највише интересује јавност је и изглед велике матуре, која још изазива велике недоумице, јер до данас није најјасније да ли ће се приликом уписа на високо школске установе у потпуности вредновати резултати матурског испита или ће исте, приликом уписа, задржати право да додатно тестирају ученике.

Упркос свему наведеном, Форум београдских гимназија сматра спровођење реформе неопходном, како би гимназије биле прилагођене духу времена и потребама младих. Из тог разлога, у априлу месецу Форум ће организовати Конференцију гимназија Србије, а од представника Министарства просвете очекује да даљи рад на реформском процесу спроводи уз веће укључивање свих релевантних предстваника у образовно – васпитном раду.

У Београду,  8/3/2018
Председник: Александар Марков

11