АКТУЕЛНО

У Аустралији пронађена 4 кофера са документима Mилана Недића, која би могла да буду драгоцена за суд и историју


28. април 2018. Вечерње Новости

Откривена документа из Другог светског рата. Садрже податке о злочинима комуниста, о протеранима…

Милан Недић

ЧЕТИРИ кофера која су припадала председнику колаборационистичке владе народног спаса Милану Недићу пронађена су, после 72 године од његове смрти, у Аустралији.

Адвокати који заступају предлагаче Недићеве рехабилитације тражиће да суд ове кофере препуне документације потражује званичним путем, открива, за „Новости”, Александар Недић, праунук ратног премијера.

У коферима је, каже он, документација из периода када су Недић и његови министри напустили земљу, у октобру 1944. године. Све владе земаља које су Немци окупирали биле су смештене у Кицбилу, у Аустрији.

– У коферима се налазе записници разговора Недића и његових министара током боравка у Аустрији, као и дневници Министарства правде од момента формирања Комесарске управе Милана Аћимовића, 1941. године, па све до октобра 1944. године. У тим дневницима, према нашим информацијама, између осталог, налазе се подаци о злочинима које су починили комунисти: стрељањима, пљачкама, чак и случају спаљивања једног сеоског кнеза на Космету. Тражићемо да се ова документација уврсти у доказни материјал на суду – каже Александар Недић.

Међу документацијом се налазе и подаци о Словенцима који су протерани из немачке окупационе зоне, а које НДХ није хтела да прими па су завршили у Србији, као и о Србима спасеним од усташког ножа. Према тврдњама Недићевог праунука, ту би требало да буду и подаци о српским Јеврејима који су се нашли у логорима, у Немачкој, и којима је српски народ преко Црвеног крста и Томе Максимовића слао помоћ. Захваљујући српском Црвеном крсту, како каже, они су избегли смрт.

Ту су и подаци о експлозији муниције и тачном броју жртава у смедеревској тврђави, 5. јуна 1941, у којој су погинули и Недићев син и снаха. После ове трагедије Милан Недић је и прихватио да води колаборационистичку владу.

– Кофери су непознатим каналима из Аустрије стигли до Швајцарске, одакле су преко емигрантских веза послати у Аустралију. Нешто од тих свезака „процурило је” седамдесетих година прошлог века до Југославије, али смо до комплетних кофера дошли захваљујући једном словеначком историчару. Верујемо да би њихов садржај могао да буде драгоцен за суд и историју – констатује Александар Недић.

2 replies »

  1. ГОСПДИН МИЛАН НЕДИЋ ЈЕ БИЈО СРБСКА МАЈКА КОЛИКО ЈЕ ОН И ЊЕГОВА ВЛАДА СПАСИЛА СРБА ИЗ ТЗВ ндх И КОСОВА МЕТОХИЈЕ ТО ЈЕДИНО БОГ ЗНА ЈЕДИНИ ВАЉДА ЈЕ БОЉЕ ЗНАО ЧЕТНИЧКИ ВОЈВОДА ИЗ ВАСОЈЕВИЋА МОМЧИЛО Р ЂУЈИЋ КОЛИКО ЈЕ СРБА СПАСИЈО ЂЕНЕРАЛ МИЛАН НЕДИЋ НЕГО ШТАМПА КОЈА ГА НАЗИВА ДА ЈЕ САРАДНИК немаца ? СЛАВА ТЕБЕ ГОСПОДИНЕ ЂЕНЕРАЛЕ НЕДИЋ МИЛАНЕ ОД ЂУРУИШЛИЈА КОЈИ ЦЕНЕ ЂЕНЕРАЛА НЕДИЋА И ВЛАДУ СРБСКОГ НАЦЈОНАЛНОГ СПАСА СССС

    Свиђа ми се

  2. Ne da bi tek bio “ dragocen za sud i istoriju“ no za b i c e Naroda iz kojeg Nedic potice: ovakvih kakvi smo danas Nedic bi se stidio- nije to bice n a r o d a kojemu Nedic pripadase…

    Свиђа ми се