Љубиша Марковић

Љубиша Марковић: ПУСТОШЕЊЕ СРБИЈЕ, ЈУГОСЛАВИЈА-ЕУ


Љубиша Марковић

Најгора од свих врста неписмености јесте политичка неписменост.

Политички неписмена особа не чује, не говори, не учествује у политичким дешавањима.

Она не зна да трошкови живота, цена пасуља, рибе, брашна, станарине, ципела, лекова, зависе од политичких одлука.

Политички неписмена особа је толико глупа да је поносна и буса се у груди говорећи како мрзи политику.

Тај имбецил не зна да се из његовог политичког незнања рађа проституција, напуштена деца и најгори од свих лопова: лоши политичари, корумпирани и поткупљени од стране локалних и мултинационалних компанија.

                                                                                                                                                                      Бертолд Брехт

Брзина доноси моћ а моћ новац и власт, са тим се све убрзава што доноси више моћи, новца и власти. Тако долазимо до тираније тренутка како је то умео да напише познати антрополог Т.Х. Ериксен. Слободног времена више нема, освојили су га власници наших живота. Са губитком слободног времена смо добили стрес и хроничан умор, умор од свега: криза, недостатка новаца и елементарних потреба за живот односно егзистенцијалне несигурности, чиме долазимо до потребе по ресетовањем и то не годишњим, месечним или недељним него дневним. То постижемо разним стимулатима и адитивима где временом постајемо корисни али само за рециклажу (рециклажа живота).

Србски властодршци су у мало година у сарадњи са маркет гуруима, цео народ и државу, у измишљеној трци са временом распродали за ситниш. Ти наши менаџерски мешетари који себе зову политичарима и који управљају остацима државе, предузећима, организацијама и странкама, угушише и последње остатке некадашњег народа. Јер шта смо сада у бити? – секундарна сировина!

У условима где медијски пресинг и тржишни механизми одређују наш степен слободе нам је наметнута преокупација тзв. евро-атлантских интеграција. Преокупирани том јефтином ријалити представом не видимо како нам живот пролази. Јефтине флоскуле и пароле у духу комунајзерског агит-пропа нису нека новина већ наслеђене из за(б)лудног сна званог Југославија. Тај дух и баук који и даље кружи нашим народом, се сада назива другим именима, форма је редизајнирана а суштина нам оста иста.

ДРЖАВА ЗА ОБЕЋАЊЕ 

„Tuesday, July 5, 2011

Otto Habsburg Said to Hate Serbia.

Reportedly blaimed Serbia for bringing about the end of Austria-Hungary

Нажалост, Хабсбурговци су за нестанак АУ монархије окривили Србски народ и Србију. Као једни од кључних играча стварања ЕУ нам практично и сада кроје судбину. У том контексту треба гледати на политику како Немачке тако и Аустрије до Србије и србског народа.-лицемерје. Ако се узме чињеница да прокуратори како БиХ тако и КиМ углавном долазе из земаља бивше АУ  са понеким англо саксонским испадом, тим више треба бити опрезан до њихове политике спрам Срба.  У том контексту треба посматрати и најновију отворену подршку Аустрије до КиМ и стварања војске КиМ, јер је та подршка у бити и сврси слабљења наше позиције сада у БиХ а сутра у Војводини, где германи (аустро-немци) имају реалне интересе.
У  БиХ  је РС де факто у немилости свих досадашњих прокуратора  који исто тако долазе из земаља бивше АУ монархије. Ако су како Словенија тако и Хрватска посматрале Југославију као пролазну станицу, и то је било „ин“, садашње Додиково доживљавање БиХ као пролазне станице се са фанатичном мржњом осуђује и не дозвољава чак и од стране србске елите. То је логично од стране германа, јер Аустрија неће испустити БиХ из зоне свог интереса и утицаја, а за нас?
Најновија истраживања јавног мњења како у Аустрији тако и Немачкој од свих балканских земаља би најрађе и једино БиХ видели у ЕУ. Војводина је опет прича за себе, посебно имајући у виду Немцима обећану концесију на Дунав од стране србских демократа. Познавајући коегзистентност и дугорочну истрајност германа током историје као и испреплетеност интереса угра и Хрвата на тој нашој земљи, не каже нам добро. И грдно се варају они који мисле да ће се уласком у слугерањски однос спрам германа наш однос на боље променити – шта више! Никада нас германи неће ставити испред Хрвата и угра или макар изравнати са њима, у тој геополитичкој игри интереса.

*

Списак досадашњих прокуратора за БиХ и КиМ:

„Spisak visokih predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1995 do danas.

 • Carl Bildt(decembar 1995. – juni 1997. godine), bivši premijer Švedske i specijalni pregovarač Evropske unije u pregovorima o okončanju rata u Bosni i Hercegovini.
 • Carlos Westendorp(juni 1997. – juli 1999. godine), bivši državni sekretar za evropske poslove i ministar vanjskih poslova Španije.
 • Wolfgang Petritsch(august 1999. godine – maj 2002. godine), bivši glavni pregovarač Evropske unije u mirovnim pregovorima o Kosovu u Rambouilletu.
 • Paddy Ashdown(juni 2002. godine – januar 2006. godine), je britanski političar koji je bio vođa liberalnih demokrata od 1988. do 1999.
 • Christian Schwarz-Schilling(januar 2006. godine – juni 2007. godine)
 • Miroslav Lajčák(30. juni 2007 – 2009)
 • Valentin Inzko(2009 – danas)“

Специјални изасланици ЕУ за КиМ:

 • Wolfgang Petritsch (Special Envoy)      5 October 1998 – 29 July 1999
 • Pieter Feith                                                 4 February 2008 – 30 April 2011
 • Fernando Gentilini                                    1 May 2011 – 31 January 2012
 • Samuel Žbogar                                            1 February 2012 – 31 August 2016
 • Наталија Апостолова                       2016 – данас

*

Ако се мало присетимо, пре само две године тадашњи министар иностраних дела Аустрије а садашњи председник исте је званично тражио распоред аустријских војних трупа на нашим границама. Повод је у суштини небитан, битна је коегзистентност њихове политике кроз стотине година, небитно од друштвеног уређења или стања међународних односа.

Vesti-online

Sebastijan Kurc

“On je podržao predlog ministra odbrane Austrije Hansa Petera Doskocila da se pripadnici vojske ove zemlje upute u Grčku, spoljnu granice EU, ali i Makedoniju i Srbiju.“

RTS

„U potpunosti sam uveren da EU može da prevaziđe ovu krizu u srednjem roku. Moramo da uspemo da ponovo prikladno osiguramo spoljne granice EU, naročito u Grčkoj i da obezbedimo više humanitarne pomoći u državama porekla kako bi manje ljudi bilo prinuđeno da beži u centralnu Evropu. Stoga, podržavam ministra odbrane Austrije Doskozila, koji je spreman da rasporedi austrijske vojnike na spoljne granice EU ili u Makedoniji ili u Srbiji“, rekao je Kurc.

Много је упозоравајућих сигнала било не само уочи стварања Југославије него и током распада исте, као што и сада постоје сигнали, информације, чињенице и упозорења, али ми никако да видимо ствари правим очима.

У јеку распада СФРЈ Грчка је имала следеће информације: У вези са стањем у Југославији и на Балкану у целости, воде се велике закулисане игре мимо или упоредо са званичним структурама у САД, УК, а посебно у Немачкој и Аустрији. У тим активностима није наивна ни Италија, која због супротних интереса са Немачком и Аустријом за сада подржава јединствену Југославију, савезну владу и савезне органе. Грчка има посебно негативно мишљење о поступању и улози Аустрије, која поред свог интереса и „сна о АУ на нови начин“ делује и као продужена рука Немачке. (Из књиге мемоара бившег председника председништва СФРЈ  Б. Јовића, Задњи дани СФРЈ)

На бази ових и многих других информација се могу видети јасни мотиви и поступања разних, како светских и европских функционера тако и локалних уочи и у јеку распада СФРЈ. На жалост, водећи људи тадашње Србије су били задојени Југославијом и комунизмом по сваку цену, укључујући и самог Б. Јовића, Милошевића и осталих. Просто нису желели видети реалност правим очима но су нам наметали комунизам и Југославију као саставни део нашег националног бића у тој мери, да су нас свуда у свету декларисали као задње рецидиве пропалих идеја. А када вам неко залепи етикету он вас је аутоматски дисквалификовао. Посебно имајући у виду садашњи свет где се одиграва једна од најстрашнијих  ревизија историје на свим фронтовима, чиме се у новој прерасподели моћи овако анатемисани сами бришемо.

Мишљење једног старца о СССР-у: „Кажемо да је Луцифер имао једном у животу, добру намеру: у његовом срцу се је нешто променило, одлучио је за промену учини нешто добро, само једном. Тако се је створио пакао на земљи и назвали су га СССР“ . Ја се надовезујем, по угледу на СССР настала је кроато-комунистичка Југославија.

То је заправо слика нас самих где је суштински проблематичан наш некоегзистентан однос по србском питању не само на КиМ, БиХ него на читавом Балкану, Македонија, Црна Гора, Хрватска итд.- јер у суштини србско питање на овим просторима никада није решено.  Југославија у свим својим облицима  је била само средство за спутавање и брисање србског елемента. Дакле  поставља се питање, да ли би срби уласком у ЕУ решили своје национално, економско и свако друго питање или би се десило нешто слично као и са Југославијом? Даље, питање виталности србске нације исто тако није мало, посебно у контексту беле куге и жеље преко 80% омладине да напусти Србију. Пример Бугарске суштински опустошене државе, нам мора бити више него релевантан пример, а толико година су већ у ЕУ и НАТО.

Већ преко 100 година геополитички дезоријентисани не препознајемо не само главне токове него и наше стазе егзистенције: нисмо препознали југословенске илузије, не пад берлинског зида као што ни сада не препознајемо крах (суноврат) европског Брисела.

Небитно је да ли ће наша оријентација бити ка ЕУ, Русији и истоку, или независној позицији, она мора бити наша, усклађена са нашим националним интересима. Јер ако нисмо могли да се изборимо за наше интересе у Југославији коју смо стварали, како мислимо да се изборимо у ЕУ са позиције задњег вагона? ЕУ која је сада у фази динамичких промена неће бити иста за неколико година. Имаћемо како се то сада каже ЕУ у више брзина, тако да и ако уђемо(уз велике жртве) у ЕУ, бићемо негде на периферији заједно са Бугарском Албанијом, Македонијом, Косовом, Црном Гором, интелектуално, духовно, материјално и ресурсно опустошени. Немачко-француска развојна локомотива ће вући државе са јасном ситуацијом и политиком а наш се вагон може и затурити на неком споредном колосеку или у сваком тренутку искључити из промета као непотребан баласт. Каснија рециклажа остаје само питање технике и хигијене.

КОЛИКО КОШТА ДРЖАВА
или
“SERBIA MAINE CLEPTOCRATISCHE LAND

У Србији се је нажалост образовало отуђено олигархијско тело састављено од полуобразованих политичара, који посвећују себе управљању јавним пословима земље. Дугогодишњи привилеговани положај их је неизбежно довео  у девијацију, где су своје партикуларне и примитивне интересе испоставили испред националних, државних и општих. Корумпирани и криминализовани продају идеале наших предака за ништа, илузију и превару.
Тзв. челични људи, комунисти, фашисти, нацисти, радикали, социјалисти, демократе, либерали и остали мондијалисти нам бришу колективно сећање народа. Све су релативизирали, девастирали, потрошили и упрљали у тој мери да сами себи одузимамо цивилизацијско право народа. Тај камен на коме ништа не пишемо, зебњом ме хлади и облачи.

Када нечија или нека политика доживи крах, то свуда у свету буде кажњено, једино се чини да код нас претварање пораза у победе доживљава епидемичне размере.

Тешки усуд заборава посебно историјског, нас брише и ништи наш опстанак.

Како, да макар у фрагментима тог нашег заборава почнемо писати једну лепу причу, причу о Србији?

 

Љубиша Марковић

—————–

21.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Врло добро сагледавање црне слике наш садашњице али на крају на постављено питање како почети писати бољу причу о Србији може се дати само један одговор; док се не оправославимо и не вратимо на прави светосавски пут пут наших славних Немањића,предака који су све земаљско сматрали за трице само да веру у Христа Бога не изгубе!Са тим јединим опредељењем све су сачували и изградили ,начинили јаку и поштовану државу,умножили се и ојачали и били за углед свима около…Ето како! Само са Божијом помоћи и никако другачије.

  Свиђа ми се

 2. Nebitno je da li ce nasa orjentacija biti ka EU, RUSIJI, Istoku ili nezavisna- kaze, u dobrom presjeku naseg jada, Autor, te: mora biti NASA.; potom, nismo uspeli da se izborimo za nase interese u Jugoslaviji koju smo stvarali, a kako cemo, tek, u EU, ovakvi kakvi smo…
  O ovome se treba mnogo, no par crtica.
  Presudno je sa kim smo mislimo li biti NASI- prosla su vremena pricanja o nesvrstanosti, kao i vremena p l u g a i
  v o l o v a: tzv. n e z a v i s n o s t je najupitnija i najproblematicnija kategorija- veoma slatko omamljiva, ali i
  Moguce razarajuca. Austrija- najvise se njome bavi Autor- je neutralna, a s v r s t a n a- tamo negdje u EU, toj zapadnoj
  tvorevini, privremenoj; a dobro se opisuju namjere iste… Pozicija da je NASA: to NASA utemeljuje i cuva d u h o v n a „sfera“: zar preko Austrije=EU!?
  Totalni promasaj Autora!
  A Dodik?- posebna prica…
  Nabacah tek…

  Свиђа ми се