Русија

Нови моменти у случају Скрипаљ: САД су синтетисали новичок 1998. године


Пише: Милош Модрић
13.4.2018.

Почетком марта у малом британском граду Солсберију догодио се грандиозан догађај. Уз помоћ нервног агента отрован је бивши руски шпијун Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија, грађанка Русије. Без претеривања можемо рећи да је то био догађај глобалног нивоа.
Истрага о инциденту је једва имала времена да започне, али Тереза Меј је већ оптужила Русију. Да би то учинила, било је довољно знати да је предсједник Русије Путин у далекој прошлости служио у совјетској обавештајној служби и да је овај гас је био измишљен у СССР. Ниједан адекватан доказ није дат. Докази се до сада нису појавили.

Британска влада је затражила од Русије да објасни како је отровна супстанца стигла до Магловитог Албиона. Међутим, у супротности са међународним правилима, Лондон је одбио да обезбеди Москви узорак гаса којим су отровани Скрипаљи. Штавише, нико није био осрамоћен чињеницом да је један од креатора овог гаса, Вил Мирзајанов, емигрирао у Сједињене Државе након распада СССР-а, а 2008. у својој књизи објавио је формулу овог гаса, кодно названог А-234. Према његовом признању, отровна супстанца је од тада могла бити произведена у другим земљама са модерним хемијским лабораторијама, на пример, у САД или Кини.

Такође је могуће да су тајне совјетске технологије биле на располагању западним обавештајним службама пре Мирзајановог открића јер, осим њега, неколико његових колега који су имали приступ тајној технологији су такође током 90-их прешли из СССР у САД .

У прилог овој верзији рекају су докази од руске стране, која је изјавила да 1998. године у базу спектралне библиотеке хемијских једињења националног института за стандарде и технологију.

Према саопштењу Игора Рибаљченка, начелника лабораторије за хемијске анализе министарства одбране Русије, руски стручњаци су још 1998. године у америчкој бази података открили органофосфорну супстанцу, која је по својствима карактеристична за новичок или гас А-234. Аутор овог записа, судећи по преосталим подацима, био је Денис Рорбоф, сарадник еџвудског истраживачког центра за технологију, команде за хемијску и биолошку одбрану (данас – команда за истраживање, развој и инжењерство америчке армије).

Руски стручњак је напоменуо да је запис о овој супстанци без икаквог образложења избрисан у следећем издању базе података из 2000. По његовом мишљењу, ово је био случај без преседана, више није било сличних ситуација.

Упркос недостатку доказа, више од 20 земаља, углавном у Европи и Северној Америци, већ је применило санкције и протерало руске дипломате. Логика таквих акција више представља планирану и координирану акцију, а не одговор на догађаје.