ПОЛИТИКА

Ментор: „Можеш да ме позовеш кад хоћеш“ / Приправник: „Не желим још и ја да Вас узнемиравам“


Факти 13.04.2018.

 • „Европски пут је од виталног значаја за нас. Да ли ћемо у ЕУ бити 2025. или у неко друго време – зависи највише од нас и спровођења реформи, али и од других ствари у региону“
 • „Немачка је за Србију најважнији партнер и најзначајнија земља у ЕУ… У билатералним односима направили смо крупне помаке напред. Прошле године је трговинска размена две земље достигла 4 милијарде и 343 милиона евра, а у прва два месеца ове године увећана је за 12,6 одсто“
 • „Сигурно нам сигурно неће бити лако, ни Србији ни њеним грађанима, али сам задовољан разумевањем које сам добио у Берлину и поштовањем које Србија ужива“

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас у Берлину, пред почетак сусрета са канцеларком Ангелом Меркел да је Немачка за Србију најважнији партнер, а да ће наша земља дати све под себе да се избегну било какви сукоби на Балкану.

Вучић је нагласио да је Србија посвећена миру и стабилности и да би било какав сукоб на Балкану вратио наше земље и народе 100 година уназад.

„Даћемо све од себе да се тензије и било каква дестабилизација избегну по сваку цену”, поручио је Вучић.

Истакао је да је за нас важно да чујемо ставове Меркелове.

„Европски пут је од виталног значаја за нас и мораћемо да доносимо бројне тешке и болне одлуке ако желимо чланство у ЕУ. Да ли ће то бити 2025. или у неко друго време зависи највише од нас и спровођења реформи, али и од других ствари у региону“.

Председник Србије је упутио велику захвалност Меркеловој на заинтересованости и личној огромној пажњи коју поклања Србији и региону, уз оцену да је Немачка за Србију најважнији партнер.

У заједничком обраћању медијима са немачком канцеларком он је рекао да бисмо, да тога није било, имали много више криза него што их је било у претходном периоду.

„У билатералним односима направили смо крупне помаке напред”, рекао је Вучић и навео да је прошле године трговинска размена две земље достигла 4 милијарде и 343 милиона евра, да је увећана у прва два месеца ове године за 12,6 одсто.

Како каже, може се очекивати да до краја 2018. године достигне и читавих пет милијарди евра.

„Немачка је за Србију најважнији партнер и најзначајнија земља у ЕУ”, констатовао је Вучић.

Вучић је приметио да лоше вести у Србији, као и у великом броју других земаља, доминирају иако су јуче, на пример, у Србији постављена два камена-темељца за две нове немачке фабрике.

„Доминирају те лошије вести о недовољној стабилности. Верујем да ћемо уз немачку и европску помоћ моћи све то да превазиђемо и грађанима гарантујемо сигурну будућност”, рекао Вучић,

По завршетку разговора, Вучић изјавио је да је са Меркеловом разговарао о четири кључне ствари. Билатералним и економским односима, Косову и Метохији, ситуацији у региону и европским интеграцијама Србије.

Највише времена посветили су, каже, КиМ и апсолутно су сагласни да се мир и стабилност морају очувати по сваку цену.

Договорили су се, истиче Вучић, да у оквиру ЕУ наставе да раде на проналаску решења: „Јер, решење је увек боље него да решења нема, боље је од сваког конфликта, макар и замрзнутог”, рекао је Вучић новинарима.

„Да ли ту постоје неке хитне ствари? Не, нема их. Не постоји ништа важније од очувања мира и стабилности”, додао је Вучић и нагласио да је веома задовољан разумевањем на које је наишао и поштовањем које Србија ужива код канцеларке.

Оно на чему је и канцеларка инсистирала, каже, то је да се мир и стабилност морају сачувати по сваку цену.

„Можеш да ме позовеш кад хоћеш”, рекла је Меркел Вучићу, и приметила да он не користи ту прилику, навео је Вучић и додао да је рекао канцеларки да не жели још и он да је узнемирава.

Неће нам бити лако у будућности на политичком плану и то због КиМ, али сам задовољан разумевањем које сам добио у Берлину, рекао је Вучић.

На питање шта је његова порука након сусрета, а с обзиром да је пре посете Берлину поручио да не треба превише да очекујемо, рекао да нам сигурно неће бити лако, ни Србији ни њеним грађанима, али да је задовољан разумевањем које је добио у Берлину и поштовањем које Србија ужива.

„А, да ће нам бити лако, неће”, закључио је. Али, додао је, у Берлину није било ни оне врсте притисака које су „прогнозирали” разни аналитичари.

Меркел је, приметио је, сувише паметна да би аналитичари водили политику. Уосталом, како је рекао, онда би они били на њеном месту. Објашњавајући своју поруку грађанима Србије, рекао је да нам неће бити лако у политичком смислу и да он то никад није крио.

„Веома сам задовољан што је хтела не само да нас чује, већ и саслуша наше ставове”, рекао је подсећајући да је Немачка признала независност Косова.

Указао је да Немачка може за четири године бити и партнер са којим ћемо обављати и читавих 20 одсто укупне спољнотрговинске размене.

То говори, додао је Вучић, да Немачка постаје стуб за Србију у сваком смислу, а око тога смо изразили обострано задовољство.

Трећа тема била је ситуација у региону, навео је председник Србије и истакао да је поновио у разговору иницијативу за успостављање јединственог тржишта на Западном Балкану, да тиме можемо да привучемо још више страних директних инвестиција, да смањимо оперативне трошкове наших компанија.

Открио је да му је Меркел рекла да би било веома важно да Србија присуствује Самиту ЕУ и Западног Балкана, у мају у Софији.

„Ја сам објаснио све, како то иде и на који начин, као и да би тај Самит без Србије значио штету и проблем за Србију и да то ми себи не можемо да допустимо”, рекао је Вучић.

Како каже, рекао јој је да се нада да ће доћи у Софију и да ће Србија тамо бити представљена, а да о формалним питањима нису разговарали.

„Замислите да дођу све земље ЕУ, јер ће и са Шпанијом да направе неки договор, и да дођу представници Приштине и свих са Западног Балкана… Каква би то штета и колико би лоше било за Србију. Свакако ћемо бити представљени на, надам се, највишем нивоу”, рекао је Вучић.

Ово је 12 сусрет Вучића и Меркелове, а други за последњих месец и по дана.

Танјуг

2 replies »

 1. Вучјак не каже каква би штета била.
  Ко зна зашзо је овај дрипац ишао код Меркел?
  Шта нам је ново донео?
  Софију?

  Свиђа ми се