АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Академик Каплан Буровић: МАРКОВИЋ И АЛБАНЦИ


Каплан Буровић

Пише: Проф. Др Каплан БУРОВИЋ, академик
10.4.2018.

Потпреседник Социјалистичке Партије Србије (СПС) Предраг Марковић дао је ТАНJУГ-у интервју у вези проблема Космета.

Некакав Албанац, који се не усуђује да изађе ни својим пуним именом (потписује се Б.Ан.), пошто га је произвео и у „историчара” (!), својевољно и сасвим тенденциозно цитира и интерпретира његове речи, као да се овај тобоже сложио са њиховом окупацијом Космета, као да се сложио и са позивом Александра Вучића, тобоже да је дошло време да „и ми будемо поштени са самим собом (Јер до сада смо били непоштени! – КБ), да се тај диалог у нашем друштву не редуктира у фразе”, јер „оно што попови Српске Православне Цркве кажу за Косово, јесу фразе”(!). По овом Албанцу, Марковић је рекао: “Овако и ми треба да кажемо истину гласно, која било она, и да сва јавност буде обавештена”.

Предраг Марковић

Речи Марковића одмах је пренео албански портал KOHA.net, 27.07.2017, док је поменути Албанац коментарисао преко њиховог портала: http://www.javanews.al/historiani-serb-markovic-duhet-thene-e-verteta-per-kosoven/ под насловом DUHET THENE E VERTETA PER KOSOVEN (Треба рећи истину за Косово), као да се до сада није рекла истина са наше стране, док је – са њихове стране – тобоже речена.

Ми, Срби, нисмо чекали да почне Трећи светски рат да бисмо рекли истину о Косову, јер смо је рекли кроз векове, посебно 1389. и 1912. кад смо ступили у одбрану тог Косова од турског напада, па смо га и ослободили од вековне турске окупације.

Истина, и Албанци су је рекли: они су и 1389 наступили под заставом турских агресора, па и 1912. године – опет под заставом турских окупатора и злотвора, као што ће тако иступити и у оба светска рата, па ето их – и у Трећем!

Документована пракса Албанаца је да фалсификују све и свашта, па је могуће да су и у овом цитату то практиковали:Sipas fjalëve të tij (Markoviqit), asnjë shtet tjetër përpos Serbisë nuk ka përjetuar që në paqe “ish-aleatët e saj në Lufta Botërore t’i marrin pjesë të territorit dhe të bëjnë para-shtet pa asnjë referencë në të drejtën ndërkombëtare” (Према његовим речима (Марковића), ниједна друга држава сем Србије није доживела да јој у миру „ њени екс-савезници у светским ратовима одузму територије и да стварају пред-државе без икаквог осврта на међународно право).

Како нагласисмо, ни у једном светском рату Албанија није била савезник Србије. Напротив, она се сврстала са окупаторима Балкана и била је њихов исукани мач против мештана. А ако је то стварно рекао г. Марковић, нека изволи да исправи своја схватања по историјским истинама а не по апетиту албанских фалсификатора научне истине.

Ми, Срби, казивали смо одувек научну истину, не само језиком и пером, већ и мачем. И опет је кажемо, па ћемо је – ако буде потребно – и казати. Пожељно је да то учине и Албанци, да се најзад оставе фалсификовања своје историје и напаствовања својих суседа, њиховим апсурдним територијалним претензиjaма. Они су свесни да су, ван граница актуелне Албаније, били и јесу ДИЈАСПОРА. Они су свесни и шта им по међународном закону о дијаспорама припада а што им не припада.

Ево пуне две деценије што преко медија што научним студијама позивам да се проблем Космета реши на бази међународног закона о дијаспори. Ја разумем зашто Албанци о томе ћуте, праве се као да не виде ово што ја пишем и претендирм, али не разумем зашто ћуте и праве се као да не виде ово и српско-црногорске и македонске власти. Крајње је време да се поыову на поменути међународни закон.

1 reply »

  1. ТЗВ албанија ДО 1912 НИЈЕ ПОСТОЈАЛА ТО ЈЕ ватикан И енглеска УРАДИЛА ДА КРАЉЕВИНА СРБИЈА НЕ ИЗАДЂЕ НА СРБСКО МОРЕ А ЈОШ ВИШЕ ДА ПРИСВОЈЕ шиптари СКАДАР СРБСКУ ПРЕСТОНИЦУ ОСНОВАНУ 490 ГОДИНЕ ДА МИ СРБИ ИМАМО ПРАВУ СРБСКУ ВЛАДУ ТРАЖИЛИ БИ ДА СЕ СКАДАР ВРАКА ДРАЧ ВРАТЕ СРБИЈИ ГРЦИ СУ ПРИСВОЈИЛИ ЈАЊИЊУ И СОЛУН ЂЕ СУ НАШИ ПРЕЦИ 1918 ПРОБИЛИ СОЛУНСКИ ФРОНТ А комуњаре СУ ХАПСИЛЕ КАД УЗ МУЧЕНИЦУ У КАФАНИ КАЖУ ДА БИ ИШЛИ НА СОЛУН УМЕСТО СРЕМСКОГ ФРОНТА СССС

    Свиђа ми се