АКТУЕЛНО

Више од 60.000 миграната на улазним вратима БиХ


На путу према земљама Европске Уније илегални мигранти имају нову балканску транзитну руту – преко територије БиХ. Дилему у то немају више ни чланови Парламентарне комисије за одбрану и безбједност, који су усвојили Акциони план хитних мјера о процјенама и могућностима БиХ у вези са мигрантском кризом. На улазним вратима БиХ, процјена је, налази се више од 60.000 лица са Блиског Истока, Азије и Африке.

Четири године након велике кризе током које се на европско тло искрцало више од милион и 300.000 људи, мигранти се крећу новом балканском рутом – од Грчке, преко Албаније, Црне Горе и БиХ. Безбједносне службе БиХ готово свакодневно биљеже нове групе од њих неколико или неколико десетина – за прва три мјесеца ове године евидентирали су скоро 800 особа.

С доласком прољећа, биће их и много више. Преко 60.000 их чека да се, новом рутом, домогну земаља Уније – процијенили су чланови Комисије на сједници. Но, од сале за сједнице до прес говорнице негдје се „загубило“ 20-ак хиљада.

„Ових неких 40.000 до 50.000 миграната који је тренутно лоциран на простору од границе БиХ до Грчке, би у наредном периоду могли искористити ову руту, која је већ постала препозната као рута, значи јужни дио границе БиХ“, истиче предсједавајући Комисије Сифет Поџић.

Постојећи капацитети за прихват миграната већ су препуни. А Акциони план који је данас прихваћен, не разликује се много од усвојеног из 2016. године. У њему, планираних, а већ познатих, 18 мјера – од смјештајних капацитета, до ангажмана правника за стручну помоћ надолазећим мигрантима.

Као потенцијални смјештај наведене су чак и девастиране касарне које су, као неперспективна војна имовина, одавно већ у власништву локалних заједница. И са њима, максималан смјештајни капацитет додатних 1.380 особа – под условом да се уништени објекти у међувремену санирају. А новца за санацију и прихват миграната, има за сада, само кроз пројекцију – на папиру.

По узору на Србију, чланови Комисије акцентирали су и потребу ангажмана Оружаних снага БиХ, како би прискочили у помоћ кадровски непопуњеној Граничној полицији и Служби за послове са странцима. Нису искључили ни могућност затварања за мигранте граница БиХ, уколико криза ескалира. У Служби за послове са странцима о томе су се већ изјаснили:

„БиХ нема смјештајних капацитета, јер су постојећи на горњој граници. Мислим да би било боље спријечити у потпуности њихов пролазак кроз БиХ, јер су они лажни тражитељи азила“, каже Слободан Ујић.

И као такви, личних докумената немају. А из Комисије, по први пут, чини се, свјесни озбиљности ситуације, невољно упозоравају све грађане и све институције да међу тим „несретницима“ може бити чак и оних који су злонамјерни.

Са радара бх. безбједносних служби и много прије миграната, „нестајале“ су особе сумњиве прошлости. Како ће онда под „радар“ смјестити надолазеће групе, које слободно већ шетају трусним бх. тлом? Којима домаћини, за смјештај свесрдно нуде куће, чак и објекте вјерских заједница – далеко од безбједносних евиденција?

И како ће се реализовати нови – стари акциони план? Отворених питања много, а обично говорљиви министар безбједности БиХ, са чијим је потписом план и упућен пред комисију, кратко одговара – „Све сам већ раније рекао“!

ИЗВОР: РТРС

———–

5.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. МИЛОРАД ДОДИК СЕ ЗАЛАЖЕ ДА рвати ДОБИЈУ ДЕО РС МОЖДА МИСЛИ НА СРБСКУ ПОСАВИНУ ПОЛОМИЋЕ ЗУБЕ АКО ТО ПОКУШАЈУ СЛОБОДА ЗА ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБСКЕ РАДОВАНА РАШУ КАРАЏИЋА И ГОСПОДИНА РАТКА МЛАДИЋА МИРО КОЈА БРЕ рвстска МИ СРБСКИ ЧЕТНИЦИ НЕ ПРИЗНАЈЕМО ТЗВ рватску НИЈЕ СРБСКА ТРОМЕДЂА НИКАДА БИЛА НИТИ ЋЕ БИТИ А ТО ЗАПАДНА БОСНА СЕВЕРНА ДАЛМАЦИЈА И ЈУЖНА ЛИКА ПОДРУЧЈЕ ДИНАРСКЕ ДИВИЗИЈЕ СССС

    Свиђа ми се

  2. И овим случајем миграната потврђује се Сорошево уплитање у безбједносно стање са могућом дестабилизацијом БиХ.
    Довољно је замислити сцене, какве су биле на граници Србија – Хрватска, да се пресликају на граници преко Саве гдје је 90% те границе везано за Српску. Није ли то довољан разлог за Хрватску за уплитање у Српску (и војно) са наводним оправдањем због превисоке мигрантске кризе која би зато била окарактерисана као српско агресивно угрожавање хрватске територије.
    Овоме треба додати и годину општих избора у БиХ па згодна прилика да се и овим поводом искористи за пљување власти у Српској и међусобна оптуживања. И не занемарити опасно реалну чињеницу о већ прикривеним мигрантима по БиХ.

    Свиђа ми се