АКТУЕЛНО

Удружење ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА: ХИТНО РЕАГОВАЊЕ Савету Европе – „Власти изнеле неистине, гурају закон којим хоће све да заташкају“


Удружење родитеља „За истину и правду о бебама“ саопштило је да су представници власти у Србији на састанку Комитета министара Савета Европе изнели нетачан и неистинит извештај о мерама које су предузели за извршење пресуде о несталим бебама.

У писму које је удружење упитило Канцеларији СЕ у Београду наводи се да власти у јануару нису обавиле никакве консултације са удружењем родитеља у вези с нацртом закона о несталим бебама, како се то наводи у извештају Комитета министара.

Нацрт закона није подржао нико – ни удружења, нити родитељи, јер је по истом немогуће применити пресуду зато што не постоји ни механизам, ни наџорно тело које би контролисало све радње у истрази до пуне истине о судбини беба, наводи се у писму.

„Власти упорно гурају и намећу тај њихов нацрт да би у корумпираном правосуђу и судовима које они контролишу све заташкали“, оцењује удружење „За истину и правду о бебама“.

Како се наводи, с властима је договорена независна истрага сваког пријављеног појединачног случаја, али власти у Србији нису желеле да о овоме обавесте Комитет министара СЕ, већ су на састанку поднели нетачан и неистинит извештај о мерама које су предузели.

„С обзиром да се ради о организованом криминалу и нашем чврстом опредељењу да се све у вези с бебама и деци испита кроз независне истраге, све чешће смо изложени претњама, које пријављујемо властима али власти ништа не предузимају да нас заштите“, додаје се у писму.

Комитет министара Савета Европе позвао је јуче Србију да хитно усвоји закон о несталим бебама како би се расветлила судбина деце која су наводно нестала из српских породилишта.

Србија мора да предузме све мере за успостављање механизма који ће омогућити појединачна обештећења свим родитељима чије су бебе нестале из породилишта у Србији, саопштио је Савет Европе.

(N1)

КАНЦЕЛАРИЈИ САВЕТА ЕВРОПЕ У БЕОГРАДУ – ШЕФУ МИСИЈЕ ТИМУ КАРТРАЈТУ
ЗА КОМИТЕТ МИНИСТАРА САВЕТА ЕВРОПЕ – веза ЦМ/Дел/Дец/(2018)1310/X46-18
Апликација бр.21794/08

Поштовани,

Обраћам Вам се у име удружења ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА поводом неистинитог извештавања представника власти Србије на 1310. састанку (13-15 марта 2018.) ЦМ/Дел/Дец (2018) 1310/ X 46-18 у вези извршења Пресуде Зорица Јовановић против Србије (апликација бр.21794/08) и обавештавам Вас о следећем:

1. Није тачно да су власти у Србији обавиле било какву консултацију са удружењем родитеља у вези Нацрта Закона у току јануара 2018.године – тај њихов нацрт није подржао нико- ни удружења, ни родитељи осим њих самих јер је по истом немогуће имплементирати Пресуду јер по истом не постоји ни механизам ни надзорно тело које би контролисало све радње у истрази до пуне истине и информације сваком родитељу и сроднику о судбини беба и деце на и по рођењу за које се сумња да су мистериозно нестали на и по рођењу. Власти упорно гурају и намећу тај њихов Нацрт да би у корумпираном правосуђу и судовима које они контролишу све заташкали.

2. Међутим, наше удружење је упутило иницијативу властима да се формира МЕШОВИТА КОМИСИЈА (МЕХАНИЗАМ) на нивоу Владе Србије и коју би чинили представници удружења родитеља и државе – колико представника државе, толико представника удружења родитеља због међусобне контроле и самог надзора истрага на сваком пријављеном случају – НАДЗОРНО ТЕЛО – и тиме се обезбеђује испуњење Пресуде бр.21794/08.

3. Наша иницијатива је прихваћена, одржали смо низ састанака са властима у вези усаглашавања нашег предлога са Уставом, Законом и правном праксом и договорили формирање МЕШОВИТЕ КОМИСИЈЕ о чему нас је писмено мејлом известио потпредседник Владе и Министар полиције Небојша Стефановић документом бр.1351/16 – сви медији у Србији су известили јавност о томе ( у прилогу овог дописа).
Дакле, са властима је договорена независна истрага на сваком пријављеном појединачном случају, МЕХАНИЗАМ и НАДЗОРНО ТЕЛО ( као што то предвиђа апликација бр.21794/08) али власти у Србији нису желеле да о овоме обавесте Комитет министара СЕ већ су на састанку поднели нетачан и неистинит Извештај о мерама које су предузели – А НИСУ НИШТА – ЊИХОВ НАЦРТ ЗАКОНА на који се позивају нико у Србији није подржао осим њих самих да би преко истог( ако би га изгласали) и преко корумпираних појединаца у судовима све заташкали – нико не би имао потпуну информацију о судбини беба и деце на и по рођењу у циљу спровођења Пресуде бр.21794/16 . ( о чему поседујемо доказе).

Обзиром да се ради о организованом криминалу и нашем чврстом опредељењу да се све у вези беба и деце испита кроз независне истраге ( за шта поседујемо доказе) све чешће смо изложени претњама које пријављујемо властима али власти ништа не предузимају да нас заштите.

Због горе наведеног обраћамо се Вама молбом и захтевом:
1. Да све горе наведено проследите ХИТНО Комитету министра и телу које надгледа извршење Пресуде бр.21794/08 – веза ЦМ/Дел/Дец(2018) 1310/X46-18
2. Да у кратком року примите делегацију нашег удружења како би смо Вас упознали о свему у вези ове теме као и о све чешћим претњама које добијамо од стране лица која су директно и индиректно повезана са случајевима отетих беба и деце – наравно да о свему горе написаном поседујемо доказе са којима ћемо Вас упознати .

Срдачан поздрав,

Радиша Павловић,
председник УО удружења ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА

***

ИЗВОР: Радиша Павловић

———–

16.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Malo mi je teško,da pričam na tu temu,jer ni sam ne znam gde mi je brat…’67god. kukavna majka,moli Boga,da bar jedan preživi…preživeo ja koji sam bio manji,lakši,on jači…’ umro ‘ ?!
  Bogu hvala,što,kad sam našao babicu,koja je bila dežurna te noći,već je bila jednom nogom u grobu…ne prlja se cev za mrtvog čoveka – ženu…
  Osamdeset i koja godina,ne seća se šta je doručkovala,a ne ’67…
  mesto na kom sam bio mi je omogućilo,dalju privatnu istragu…
  sve je bilo ‘provučeno ‘ kroz knjige,uredno i naravno…njegova ‘smrt ‘…

  Свиђа ми се

 2. Како су сакрили Јасеновац,јаме и геноцид над Србима,потпуно ће иста ствар бити и са отетим бебама,никада се то неће у потпуности обистинити јер многи блиски некадашњим и садашњим властима би се препознали,или као учесници или саучесници у том страшном чину отимања деце.

  Свиђа ми се