АКТУЕЛНО

Хрватска „штанцује“ агресоре – Наставак етничког чишћења


Представници водећих српских удружења и организација која се баве заштитом прогнаних Крајишника упозоравају да је Хрватска поново интензивирала оптужнице за ратне злочине, те да су се на списковима нашли и они људи које хрватско правосуђе до сада ни на који начин није процесуирало.

 

Смишљени процес

Саво Штрбац каже да је истрага због догађаја у три славонска села отворена пре много година, те да су првобитно за овај злочин сумњичени команданти локалних територијалних одбрана Боривоје Лукић, Боривоје Радосављевић, Радојка Бојичић, Драгомир Келеува, Саво Тановића и други.

– Било је и стотине имена процесуираних Срба за тај случај, али се тај број годинама смањивао на више од 40 осумњичених, да би сада спао на 22.

Последњи у низу тих примера је оптужница против 22 Срба из Славоније који се терете за ратне злочине почињене 1991. на простору села Чојлуг, Балинци и Четековац.

Оптужницу је подигло загребачко Жупанијско државно тужилаштво и то против „осморице команданата и 14 припадника српских паравојних јединица“.

Они су оптужени да су ова три села, септембра 1991, убили 20 цивила и два ратна заробљеника.

„Тужилаштво тврди да су осморица команданата наређивали припадницима српских паравојних формација да злостављају, туку и убијају цивиле хрватске националности, да их незаконито узимају као таоце, муче и убијају ратне заробљенике, да пљачкају цивилно становништво, као и да руше и пале куће и привредне објекте становника хрватске националности“, стоји у саопштењу Тужилаштва.

За директора Веритаса Саву Штрбца ове оптужнице су јасан показатељ да је Хрватска „интензивирала процесуирање Срба и бивших припадника ЈНА, како би оправдала своју тезу о агресији на Хрватску“.

– Хрвати сада раде јаче и жешће него непосредно после рата. Само од краја новембра прошле до фебруара ове године процесуирано је 32 Срба и припадника бивше ЈНА, а од тог броја је било 12 сасвим нових истрага које се баве догађајима и оптужују људе, а да се ни ти догађаји ни људи раније никада нису појављивали, односно били осумњичени или оптужених. Истовремено, интензивирана су и суђења за ратне злочине – наводи Штрбац.

Према његовим речима, реч је стратегији којом Хрватска не одустаје од тврдње да су „Срби и ЈНА извршили агресију“.

– Што више процесуирају за ратне злочине, чини им се да је веродостојнија та теза да су агресори чак и Срби који су рођени и живели у Хрватској – тврди је Штрбац.

На списку 1.577 имена

Штрбац истиче да је према хрватском списку из 2013. године, укупно 1.577 процесуираних Срба, од чега је 595 осуђено, 654 су под оптужбом, а против 328 се и даље води истрага.
– Том списку треба додати и најмање 200 Срба који су процесуирани у неколико последњих година – истиче Штрбац.

За генералног секретара Удружења Срба из Хрватске Милојка Будимира ово је јасан показатељ да Хрватска не одустаје од идеје да на сваки начин спречи повратак својих држављана.

– Нажалост, чини ми се да се Хрватска и даље боји да има још оних Срба који би се вратили, па на овај начин то спреча. То није ништа друго него наставак етничког чишћења започет 1991, а свој врхунац је имао 1995. и „Олујом“. Искрено, очекивао сам да ће након разговора председника Србије и Хрватске доћи до нормализације односа између две земље, али још једном се показало да што су ти разговори „успешнији“, толико је прогнанима све горе. Већ почињем да се плашим тих „успешних разговора“ челника две државе – иронично примећује Будимир.

Додаје да је је јасно да су ове оптужнице етнички мотивисане.

– Реч је о кривичним делима која су се одиграла пре готово 30 година. Зар ико може поверовати да је хрватском правосуђу требало толико времена да сада нешто открије. Свима је јасно да ће, попут оптужнице, и то суђење бити етнички мотивисано. Да није жалосно, било би смешно – закључује Будимир.

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

———-

12.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић