АКТУЕЛНО

НЕВИНИ СРБИ У ЗАТВОРУ У БиХ: Бореновић – Зауставити осуђивање Срба због лажних изјава (видео)


Народни посланик у Скупштини Републике Српске – Бранислав Бореновић

Бањалука – Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић указао је данас на чињеницу да се српска лица осуђују за ратни злочин који нису починили, усљед лажних изјава стварних починилаца који као сарадници тужилаштава дају лажне изјаве да би им се умањила казна, те истакао да се то мора прекинути.

Он је током расправе у Народној скупштини Српске о извјештају о анализи и плану активностима о тражењу несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина као примјер навео Душана Јанковића који је осуђен на 23 године затвора због злочина над Корићанским стијенама.

ПОВЕЗАНО: 
*Прича о Душану Јанковићу – ОСЛОБОДИТЕ НЕВИНЕ СРБЕ ИЗ ЗАТВОРА У БиХ!

*Горан Маунага: Пријетње свједоцима

*Породице Срба осуђених пред Судом БиХ: Зауставити правно насиље над Србима

Бореновић је рекао да је Јанковића осуђен на основу лажних изјава стварног починоца тог злочина да би му се смањила затворска казна, иако истражиоци Агенције за истраге и заштиту БиХ нису добили ниједну изјаву Бошњака да је Јанковић учествовао у том злочину.

Он је као други примјер навео Предрага Девића који је осуђен на вишегодишњу затворску казну на основу изјаве коју је свједок дао, такође, да би му била смањена изречена казна.

„Овакве ствари се морају прекинути због невино осуђених људи, али и због жртава“, додао је Бореновић.

Посланик НДП-а Драган Чавић навео је случај генерала Новака Ђукића који је осуђен ретроактивном примјеном закона, без могућности ревизије поступка.

Посланик СНСД-а Владо Глигорић похвалио је рад Републичког центра за истраживања рата, ратних злочина и тражења несталих, који је урадио много на да се на институционалан начин приступи прикупљању података о дешавањима током рата у БиХ.

„Демографска служба Хашког трибунала већ је умањила број страдалих Срба, а то исто је урадило и Сарајево, што може бити и опасно за Српску. Због тога је веома похвална база података о српским жртавама, коју прати и одговарајућа документација“, нагласио је Глигорић.

Посланик СНСД-а Данијела Мрда рекла је да је однос према жртвама, али и причање о жртвама протеклог рата комплексан и тежак, похваливши изузетан однос овог центра са невладиним организацијама и удружењима.

Према њеним ријечима, веома је добар рад на публиковању дешавања из протеклог рата, истичући ону о НАТО бомбардовању и гранатирању осиромашеним уранијумом, због чега знатан број становништва са тих подручја оболијева од тешких болести као што је рак.

Посланик коалиције „Домовина“ Адмир Чавка рекао је да се поднесени извјештај бави само жртвама једног народа и да би то требало исправити.

„Овдје постоји много истина. Свака жртва заслужује правду, а сваки злочинац казну“, додао је Чавка.

ИЗВОР: СРНА/ГЛАС СРПСКЕ

***

ИЗВОР: Емисија СТАВ – tvk3

——————–

1.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. https://pravoslavnisvet.wordpress.com/2015/05/22/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%B8/

  https://pravoslavnisvet.wordpress.com/2015/05/22/како-се-бранити-од-исламске-државе-и/

  http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/topstory.php?teka=topstories/08062008.txt

  Objavljeno prije 30 minuta
  CIA skriva da im je Karadžićevo osiguranje likvidiralo dvojicu agenata?

  CIA skriva da im je Karadžićevo osiguranje likvidiralo dvojicu agenata?
  U INTERVJU za sarajevski tjednik Slobodna Bosna, bivši operativac državne Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Predrag Ćeranić, otkrio je kako je „jedna od najvećih tajna CIA-e ta da je u prosincu 2000. godine osiguranje Radovana Karadžića ubilo dvojicu njihovih agenata“.

  Ćeranić je prošlog tjedna, odlukom visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, razriješen dužnosti, zbog navodne veze sa haškim bjeguncem Stojanom Župljaninom. U prosincu 2000. godine, kad je, prema njegovim riječima, došlo do likvidacije, on je obavljao dužnost šefa operacija Obavještajno-sigurnosne agencije Republike Srpske (OBS).

  Kako navodi Ćeranić, Amerikanci su od njih zatražili pomoć, jer je nekolicina njihovih mladih agenata u Tuzli ostavila dva nezaštićena vozila, koja su kasnije ukradena, zajedno sa sofisticiranom opremom, takozvanom „crnom kutijom“, koja se nalazila u prtljažniku jednog od njih.

  Ćeranić navodi kako su američki agenti strahovali da će ta oprema, koja je u to vrijeme predstavljala vrhunac tehnoloških dostignuća, dospjeti u ruke ruskih agenata. Stoga su se u potragu za opremom uputili i najbolji operativci OBS-a. Oprema je nakon bezuspješne potrage po Tuzli i okolici, nakon nekog vremena, konačno pronađena u Bosanskom Novom. Ondje su, navodi Ćeranić, pronašli mnogo njemu nepoznate komunikacijske opreme, ali su doznali i kako su zapravo Amerikanci bez opreme ostali.

  „Prišli im s leđa, razoružali ih i likvidirali“

  Naime, priča o umornim agentima, koji su u Tuzli parkirali automobile, koje im je netko, s obzirom da su ostavljeni bez zaštite, ukrao, nije držala vodu. Ispostavilo se da su automobili nestali u Podgrabu, u blizini Pala, kad su se dvojica agenata CIA-e, koji su tragali za Karadžićem, približili kući u kojoj se haški bjegunac skrivao.

  Ćeranić navodi kako su agenti tad izašli iz automobila i prišuljali se kući, kako bi bolje promotrili što se ondje događa. Tad im je s leđa prišlo Karadžićevo osiguranje, koje ih je razoružalo i likvidiralo. Oružje su zadržali za sebe, automobile prodali u Bugarsku, a opremu i osobne stvari američkih obavještajaca su sakrili.

  Nakon što je oprema pronađena, OBS ju je predao Amerikancima. Ćeranić je naveo i kako je primijetio da CIA-i nije bilo drago što su saznali pravu istinu o nestanku opreme te kako je stekao dojam „da se ne radi o potrazi za haškim bjeguncem, nego o nekoj igri, koja se nastavlja i nakon što padnu mrtve glave“. Dodao je i kako je pred komisijom američkog Senata spreman ponoviti svoje svjedočenje o tom događaju.

  I.M.
  Foto: AFP / Slobodna Bosna

  Свиђа ми се

 2. Иду ми на живце ови из Савеза за промјене.. брину о невино осуђеним србима а са друге стране би погнули главу пред Изетбеговићем у Сарајеву са којим чине заједничку власт на нивоу БиХ. Умјесто да се окрену својим странкама из Српске за заједничку стратегију они опонирају у Парламенту БиХ против Српске.

  Свиђа ми се

  • Ko je obecavao da ce ukinuti vazenje odluka BH tzv. „suda i tuzillastva za ratne zlocine“ i njihovo sprovodjenje na podrucju Republike Srpske i provesti referendum o tome u Republici Srpskoj, pa se po dolasku tadasnjeg komesara za bezbednost EU Ketrin Eston predomislio i prihvatio da se o radu tih nametnutih „institucija“ vodi „strukturni dijalog“? Ciji su tada bili predstavnici u zajednickim organima BiH? Svakako oni nisu bili iz Borenoviceve stranke! Bili su Dodikovi predstavnici iz SNSD-a. Sta bi od onog Dodkovog referenduma odrzanog pre dve godine i sta se desilo sa „strukturnim dijalogom“?

   Свиђа ми се

  • @Миро 3. марта 2018. у 21:19
   Hajde ne baljezgaj! I pored poznate kupovine „papaka“ iz reda stranaka opozicije Dodikov SNSD nije pronasao dovoljno konvertita iz opozicionih stranaka, pa nije ni mogao formirati svoju vecinu na nivou BiH! Da li je Dodik „pognuo glavu“ kada je precutao moljakanja i puzanje Nikole Spirica koja je ovaj uputio Bakiru Izetbegovicu da mu preko bivseg Alijinog telohranitelja Osmanovica,“Osmice“ vrati sina u Banju Luku na posao u Obavestajno bezbednosnu agenciju, odnosno u njenu filijalu u Banju Luku? Jesu li sinovi Dodikovih „perjanica“ Cvijanovicke i Majkicke zaposleni u Elektrodistribuciju BiH u Sarahajevu gde su im veci licni dohodci, nego da su radili na nivou ED u Republici Srpskoj? A valjda si cuo na zasedanju NS RS pre petnaestak dana, (ako od ranije nisi znao), da se od obavezne TV pretplate za „javni TV servis – dodikoviziju“ iz Republike Srpske poklanja novac TV pretplatnika muslimanskoj televiziji u Sarajevu i za BHT, jer se za takav „javni TV servis“ u FBiH prikupi tek 27 % pretplate! Zasto Dodik na to „poginje glavu“?…..

   A vidi sad ovo – davno zaboravljenu diskusiju Dragana Cavica u Narodnoj Skupstini Republike Srpsle Dragana Cavica, koju je preneo mondo.rs:

   http://www.mondo.rs/s78113/Info/Info/ex-YU/Otkaz_za_obaranje_sina_funkcionera_na_ispitu.html

   Demokratske partije i poslanik u skupštini Dragan Čavić

   A što bi se nešto ustručavao i „naš“ Nikola Špirić, pa on se u čitavoj svojoj političkoj karijeri borio samo za svoje lične (porodične) interese – kao i Bakir Izetbegović?

   Dok nas podsmješljivo gledaju sa predizbornih plakata za lokalne izbore, preporučujući sebe nedotupavim i besmislenim sloganima kao spasitelje širokih narodnih masa, na prosjački štap dovedenih bivših radnika, službenika, ratnika i gladnih penzionera, sadašnji (a i bivši funkcioneri) kako FBiH, tako i RS, zapravo drsko se u lice smiju onima od kojih traže da ih 7. oktobra zaokruže na glasačkim listićima kako bi ostali u svojim udobnim foteljama, ili u njih ponovo zasjeli iz kadrovske čekaonice sadašnjih opozicionih stranaka.
   Naravno, svi obećavaju „brda i doline“, samo da baš oni zasjednu u upravljačke fotelje. Nedavno je jedan visoki funkcioner (na vlasti) tvrdio „kako ovi lokalni izbori nisu potrebni…jer su skupi..i ništa neće riješiti“, dok njegovi najbliži saradnici učestvuju u najcrnjim vidovima nepotizma i „burazerskog zapošljavanja“, poput neviđenog političkog kameleona Nikole Špirića, koji je od kraja rata izmijenjao sve političke stranke koje su bile u vlasti RS.

   Profesor matematike na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, Ratko Kravarušić, dobio je otkaz nakon što je na ispitu iz matematike oborio sina predsednika Veća ministara BiH Nikole Špirića, Aleksandra.
   „Od mene je traženo da ne poštujem regulativu i pustim sina Nikole Špirića na ispitu, što sam odbio.“ – izjavio je profesor Kravarušić. Ovaj (sada pokojni) profesor otkaz je dobio nakon 30 godina rada na banjalučkom Ekonomskom fakultetu da bi mu kao zamena bila ponuđena katedra fizike na Prirodnjačko-matematičkom fakultetu u istom gradu.
   U Kravarušićevu obranu stali su i studenti, uprkos činjenici da je poznat kao strog profesor kod kojeg nije lako položiti ispit. Dekan Ekonomskog fakulteta Novak Kondić odbacio je optužbe otpuštenog profesora tvrdeći kako je razlog njegovog premeštaja loša opšta prolaznost na predmetu koji predaje.
   „Problem je u tome što ja ne ocenjujem ni po babi ni po stričevima, već po pravdi Boga istinitoga.“ – bio je Kravarušićev komentar.

   Nakon završenog fakulteta, uz pomoć svog Oca Nikole, Aleksandar je kao svoj prvi posao dobio u Obavještajno bezbjednosnoj agenciji (OSA BiH) u Centru za obrazovanje kadrova u Banjoj Luci, odakle je prije izvjesnog vremena postavljen na mjesto prvog sekretara Ambasade BiH u Beogradu (valjda na mjesto obavještajno – bezbjednosnih poslova) kako je i red da na takvom mjestu bude zaposlen čovjek sa iskustvom baš na takvim poslovima.

   U skladu sa takvim diplomatskim statusom, Špirićev Aca je dobio i adekvatnu platu od 7.000 KM i ostale finansijke prinadležnosti koje iziskuje takav diplomatski položaj. Pitanje zaposlenja malog Špirića je riješeno u trouglu Almir Džuvo – Zlatko Lagumdžija – Nikola Špirić i to na (trostrano) zadovoljstvo. Almir Džuvo je vratio dug Špiriću za treći (uzastopni) mandat na čelu OSA, a Špirić i Lagumdžija su izravnali svoje račune zbog međusobne podrške i trgovine prilikom izbora ove dvojice u Ministarsko vijece BiH.

   Pa, sta kazes na ovo, Miro?

   Свиђа ми се

  • A kako bi bilo da su tebe nevinog uhapsile i osudile muslimanske vlasti za ratni zlocin koji nisi pocinio, da nema ko ni da te pomene, da si nevin proveo mnogo godina u zenickom zatvoru, kao na primjer taj general Djukic i da Dodika boli ona stvar za tebe i tvoju porodicu? Da li bi ti tada isli na zivce „ovi iz Saveza za promjene? Kada je Dodik ucestvovao u zajednickoj vlasti na nivou BiH, nije ti smetalo?

   Свиђа ми се